A Microsoft ügyfeleinek az időközben elkészült javítások azonnali telepítését javasolja.

Az oroszok után ezúttal kínai hekkerek hozzák a frászt az Egyesült Államokra. A Microsoft biztonsági csapatának jelentése szerint ugyanis a Hafnium elnevezésű, szofisztikált eszközöket használó hekkercsoport hátterében Kína sejlik fel. A csapat az Exchange Server három verziójában (2013, 2019, 2019) is meglévő, eddig ismeretlen sérülékenységeken keresztül jutott be különböző szervezetek levelezésébe.

A csoportra már korábban is felfigyeltek, de ez az első alkalom, hogy Redmond nyilvánosan is részletekkel szolgáltat a tevékenységükkel kapcsolatban. A Hafnium előszeretettel céloz amerikai cégeket, intézményeket, hogy onnan értékes információkhoz jusson. A megnevezett áldozatok köre igen széles: a víruskutatással foglalkozó intézetektől, oktatási intézményektől kezdve a jogi irodákon és katonai beszállítókon át egészen a különböző célokért küzdő nonprofit szervezetekig bezárólag. 

A friss akció keretében lépcsőzetesen kompromittálták a célpontokat. Először hozzáférést szereztek az Exchange Serverhez a már említett sérülékenységeken keresztül, majd egy web shell létrehozásával előkészítették a terepet a távoli irányításhoz, végül amerikai privát szervereken keresztül elkezdték az adatok "kipakolását".

A támadásokat Redmonddal párhuzamosan mások is megerősítették. A kiberbiztonságban érdekelt Volexity blogbejegyzésében például arról írnak, hogy a most azonosított sérülékenységek egyikén keresztül férkőztek be több ügyfelük rendszerébe is. A cég szakemberei szerint az első ilyen akciót még január 6-án követhették el, azaz nagyjából két hónapig működhetett az adatporszívózás.  

A Microsoft mindenesetre ma közzétette a javítást tartalmazó frissítéseket. Ezzel kapcsolatban a cég azt ajánlja ügyfeleinek, hogy a veszély súlyosságára való tekintettel azonnal telepítsék azokat saját rendszereikben.

Kínában semmiről sem tudnak

Ahogy az ilyen esetekben rendszerint történik, a hírbe hozott fél teljességgel tagadja a vádakat. A kínai külügyminisztérium szóvivője kijelentette, hogy Peking teljességgel elítéli a kiberbűnözés mindenféle formáját. Egyúttal jó tanáccsal is szolgált a témával foglalkozó médiának és az érintett vállalatoknak: alaptalan vádaskodások és találgatások helyett inkább legyenek professzionálisak és felelőségteljesek, és egy-egy ilyen akció elkövetőit csak megfelelő bizonyítékok alapján próbálják megnevezni.

Biztonság

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.