Egy tavaszi kutatás szerint nem hogy nem szorulnak vissza a nagy felhősödés közepette, de még nőni is fog a forgalmuk.

Bár a kereslet töretlenül erősödik a felhő alapú alkalmazások és a szolgáltatásként elérhető szoftvermegoldásokra, néhány makacs körülmény – így például a biztonsági, szabályozási és megfelelőségi követelmények – továbbra is fenntartja, sőt éppen növeli is a helyben telepített (on-premise) szoftverek iránti érdeklődést. A Replicated és a Dimension Research márciusban közzétett kutatása alapján a megkérdezett több mint 400 szoftvergyártó 92 százaléka látja úgy, hogy aktuálisan bővülni fog az on-premise termékek forgalma, miután a többség az elmúlt 5 évre nézve is kisebb-nagyobb bevételnövekedésről számolt be ezen a területen.

A kutatás eredményei így valamelyest rácáfolnak arra a vélekedésre, hogy ma már minden visszavonhatatlanul a számítási felhőről és az SaaS üzleti modellekről szólna, és a dobozos szoftverek kapcsán hasonlóan erős keresletet jelez. Az talán nem meglepő, hogy a megkérdezett szállítók 80 százaléka a mai napig is forgalmaz ilyen eszközöket, de a többiek közül 57 százalék elmaradó üzleteket tulajdonít az on-premise termékek hiányának, 75 százalékuk pedig azt tervezi, hogy újra (vagy akár első ízben) meg is jelenteti ezeket a kínálatában.

Lassú munkához idő kell

Ugyanilyen érdekes, hogy az on-premise opciókkal is rendelkező gyártók 28 százaléka legfeljebb 3 éve rendelkezik ilyen ajánlatokkal, ami talán még jobban tükrözi az ügyfelek irányultságát. A válaszok értelmében az informatikai biztonság, az adatok védelme, az intergráció, a rendelkezésre állás és a testreszabhatóság mind olyan szempontnak tekinthető, ami szükségessé teszi a helyben telepíthető szoftverek felvonultatását. A helyzet azonban mégsem ennyire egyszerű, mert a dobozosnak nevezett szoftverek szállítása (telepítése) időközben jelentősen átalakult.

A megkérdezett szállítók ügyfeleinek 92 százaléka használ már konténerizált alkalmazásokat, mint ahogy a gyártóknak is összességében 95 százaléka tervezi, 71 százaléka pedig már most is ilyen módon biztosítja a megoldásait. Bár a felmérésből kiderült, hogy az esetek 85 százalékában az ügyfeleknek valamilyen segítségre vagy támogatásra van szükségük az ilyen telepítseknél, és ezt általában meg is kapják az eladóktól, a telepítéseket ilyenkor csak 16 százalékban képesek egy héten belül befejezni, miközben egyharmad részüknél inkább hónapokban érdemes számolni.

A kereslet tehát erős, a legtöbben a konténerizáció előnyeivel is tisztában vannak, a hozzáértésből fakadó hiányosságok egyelőre látványos szakadékot képeznek, amit a szállítói és az ügyféloldalon is érdemes lenne minél előbb betemetni. A konténerizáció egyébként a telepítések majdnem felénél, 48 százalékánál jön szóba, amit rendre 58 és 59 százalékkal előznek meg az OS-ek (hagyományos megközelítés) és a virtuális gépek. A felmérés összesen hat kategóriába sorolja a lehetséges telepítési módokat, a szállítóknak pedig 73 százaléka képes ezek közül legalább kettőt kiszolgálni.

Piaci hírek

Tíz perc alatt töltöttek fel egy nagy energiasűrűségű akkut

A kísérletnek az ad plusz nyomatékot, hogy ott van mögötte Rachid Yazami, akinek a lítium-ion akkuk egyik kulcsösszetevőjét köszönhetjük.
 
A vállalati IT-biztonságra is igaz: a pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve. Hogyan viselkednek az alkalmazottak a kibertérben?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.