Persze a szerverek és hiperkonvergens rendszerek dzsungelében kicsit bonyolultabb az eljárás.

A világ számítástechnikai és kommunikációs igényeinek tetemes részét kiszolgáló adatközpontok munkájára most még nagyobb szükség van, mint bármikor. A koronavírus okozta világjárvány otthonukba kényszerítette az embereket, így ez a feladat megnövekedett terheléssel jár. Éppen ezért szó szerint kritikus kérdés biztosítani, hogy egészségügyi szempontból se fenyegesse semmi az üzemeltetést.

Nem olyan, mint a portörlés

A folyamatosan dolgozó szerverek megfelelő hűtése miatt az adatközpontokban rendkívül jól áramlik a levegő, ami járvány idején a vírusok terjedését is segíti. Így ezeken a területeken különösen fontos a lehető legmagasabb szintű biztonsági intézkedések megléte. Ehhez hozzátartozik az eszközök, az ellenőrzéskor, konfiguráláskor érintett felületek tisztán tartása is.

A témával kapcsolatban a héten frissítette útmutatóját a Dell, amely immár részletes tanácsokat tartalmaz szerverek, hálózati eszközök és hiperkonvergens infrastruktúrák "járványbiztossá" tételével kapcsolatban. A szállító azzal kezdi, hogy a szerverszobák eleve fokozott körültekintést igényelnek, és így ideális esetben csak olyan személyek léphetnek be oda, akik előtte megfelelően fertőtlenítették magukat, ami elegendő kell legyen ahhoz, hogy maximum a gyakran érintett felületeket kelljen kezelni. A mostani szituációban azonban felelős lépés lehet az elővigyázatosságból elrendelt emelt szintű takarítás.

Utóbbihoz a Dell első körben leginkább professzionális szolgáltatók bevetését javasolja, de amennyiben ez nem megoldható, egy tíz pontból álló "csináld magad" útmutatót is ad. Ezzel kapcsolatban kiemelt körültekintésre szólít fel a gyártó, mivel ezek a nem éppen olcsó informatikai eszközök – nem túl meglepő módon – igen érzékenyek például a nedvességre. A soron kívüli takarításnál is érdemes a külső boritásra és a normál ügymenet során érintett felületekre koncentrálni. A természetesen kesztyűben végzendő munkához izopropanol és víz keverékét ajánják 70-30 arányban. (Elvileg más fertőtlenítő hatású tisztítószerek is elérhetnék a célt, de mondjuk a klórtól kimart szerverdoboz nem szép látvány.)

A Google is az anyák megmentőjét élteti

Bár csak érintőlegesen kapcsolódik a fenti témához, de talán érdemes megemlíteni, hogy szintén a fertőtlenítés és a fokozot higiénia fontosságát hangsúlyozza a Google legutóbbi doodle-je. A cég keresőjének főoldalán a logóban most minden országban Semmelweis Ignác látható, aki egy rövid videóban "mutatja be" a megfelelő kézmosási technikát. A betegségek terjedésének megakadályozásában úttörő szerepet betöltő orvos életútjának és munkásságának bemutatására külön oldalt is szentelt a Google.
 

Cloud & big data

Egyre kevésbé férnek hozzá az MI-fejlesztők a létfontosságú adatokhoz

A tartalomszolgáltatók sorra vezetik be a korlátozásokat az általuk közölt anyagok felhasználására, miközben a mesterséges intelligencia egyre többet követelne magának.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.