Persze a szerverek és hiperkonvergens rendszerek dzsungelében kicsit bonyolultabb az eljárás.

A világ számítástechnikai és kommunikációs igényeinek tetemes részét kiszolgáló adatközpontok munkájára most még nagyobb szükség van, mint bármikor. A koronavírus okozta világjárvány otthonukba kényszerítette az embereket, így ez a feladat megnövekedett terheléssel jár. Éppen ezért szó szerint kritikus kérdés biztosítani, hogy egészségügyi szempontból se fenyegesse semmi az üzemeltetést.

Nem olyan, mint a portörlés

A folyamatosan dolgozó szerverek megfelelő hűtése miatt az adatközpontokban rendkívül jól áramlik a levegő, ami járvány idején a vírusok terjedését is segíti. Így ezeken a területeken különösen fontos a lehető legmagasabb szintű biztonsági intézkedések megléte. Ehhez hozzátartozik az eszközök, az ellenőrzéskor, konfiguráláskor érintett felületek tisztán tartása is.

A témával kapcsolatban a héten frissítette útmutatóját a Dell, amely immár részletes tanácsokat tartalmaz szerverek, hálózati eszközök és hiperkonvergens infrastruktúrák "járványbiztossá" tételével kapcsolatban. A szállító azzal kezdi, hogy a szerverszobák eleve fokozott körültekintést igényelnek, és így ideális esetben csak olyan személyek léphetnek be oda, akik előtte megfelelően fertőtlenítették magukat, ami elegendő kell legyen ahhoz, hogy maximum a gyakran érintett felületeket kelljen kezelni. A mostani szituációban azonban felelős lépés lehet az elővigyázatosságból elrendelt emelt szintű takarítás.

Utóbbihoz a Dell első körben leginkább professzionális szolgáltatók bevetését javasolja, de amennyiben ez nem megoldható, egy tíz pontból álló "csináld magad" útmutatót is ad. Ezzel kapcsolatban kiemelt körültekintésre szólít fel a gyártó, mivel ezek a nem éppen olcsó informatikai eszközök – nem túl meglepő módon – igen érzékenyek például a nedvességre. A soron kívüli takarításnál is érdemes a külső boritásra és a normál ügymenet során érintett felületekre koncentrálni. A természetesen kesztyűben végzendő munkához izopropanol és víz keverékét ajánják 70-30 arányban. (Elvileg más fertőtlenítő hatású tisztítószerek is elérhetnék a célt, de mondjuk a klórtól kimart szerverdoboz nem szép látvány.)

A Google is az anyák megmentőjét élteti

Bár csak érintőlegesen kapcsolódik a fenti témához, de talán érdemes megemlíteni, hogy szintén a fertőtlenítés és a fokozot higiénia fontosságát hangsúlyozza a Google legutóbbi doodle-je. A cég keresőjének főoldalán a logóban most minden országban Semmelweis Ignác látható, aki egy rövid videóban "mutatja be" a megfelelő kézmosási technikát. A betegségek terjedésének megakadályozásában úttörő szerepet betöltő orvos életútjának és munkásságának bemutatására külön oldalt is szentelt a Google.
 

Cloud & big data

Nem a munkahelyünket, hanem a fizetésünket fenyegeti az MI

Az Európai Központi Bank szerint nem pont az lehet a probléma a mesterséges intelligenciával, amitől a legtöbben félnek, de a technológia munkaerőpiaci hatásai egyelőre homályosak.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.