Még a Google jogászai nem biztosak benne, miként szabadalmaztathatják a gépi intelligencia segítségével készített csipterveket.

Egyre felkapottabb téma, hogy a mesterséges intelligencia által generált kimenetekre milyen szabadalmak jegyeztethetők be, ez pedig sok más mellett arra is jelentős hatással lesz, hogy a technológiai vállalatok hogyan tudják majd megvédeni szellemi tulajdonukat. A generatív MI-modellek a tudományos és technológiai alkalmazásokban is egyre nagyobb szerepet játszanak, az olyan folyamatok elindításához szükséges emberi erőfeszítések pedig gyakran triviálisak, amelyek nyomán a gép előállít valami hasznosat és értékeset: új molekuláris kombinációkat, új csipek terveit, szoftverkódokat, tudományos publikációkat vagy akár digitális műalkotásokat.

A jelenlegi szabályozás a szellemi tulajdont általában csak akkor ismeri el, ha azt természetes személyek hozzák létre. (A szabadalmi jogokkal természetesen már cégek is rendelkezhetnek, de feltalálóként ettől még nem jegyeztethetők be.) A mesterségesintelligencia-modelleket viszont emberek hozzák létre, de a betanítást követőena kimeneteik gyakran automatikusan generálódnak, számottevő emberi segítség nélkül. Innentől egyre kevésbé egyértelmű, hogy mennyiben lehet feltalálónak tekinteni az MI-rendszerek emberi fejlesztőit, és lehet-e a hagyományos módon szabadalmaztatni a rendszerek által létrehozott vegyületeket vagy szoftvereket.

Ha még ők sem teljesen értik...

A The Register beszámolója szerint nemrég a Google vezető szabadalmi jogtanácsosa is útmutatást kért az Egyesült Államok szabadalmi hivatalától a cég olyan beadványaival kapcsolatban, amelyek egy belsőleg használt gépi tanulási technikát írnak le a vállalat szerverein jelenleg használt, egyedi MI-gyorsító TPU-csipek összetevőinek automatikus tervezésére és feltérképezésére. Szerinte az a bizonytalanság, hogy miként lehet (ha lehet egyáltalán) levédetni az algoritmusok által előállított szellemi tulajdont, néha akadályt jelenthet az új termékek kifejlesztésében: a gyógyszeriparban például gyakran ez a klinikai vizsgálatok megkezdésének is a feltétele.

A cikk szerint a Google-nél rengeteget foglalkoznak olyan kérdésekkel, amelyek a mesterséges intelligencia fejlesztési folyamata során az inventív hozzájárulást érintik. Emiatt hasznosnak tartanák, ha a hivatal útmutatást adna a szabadalmi kérelmezőknek, hogy segítsenek ezeknek az értékeléseknek az elkészítésében, amelyek egyébként nagyon bonyolultak. Sőt a kérdésnek egyéb vetületei is vannak: ilyen mondjuk a tudományos publikációk szerzőségének problémája is, ahol a kutatók támogatásában és pénzügyi biztonságában is szerepe van az általuk előállított anyagok darabszámának, ami azonban értelmetlenné válna az MI vezető szerzőként való bevonásával.

Piaci hírek

TeslaMate-fiókok szivárogtatnak érzékeny információkat a Teslákról

Ez most kivételesen nem amiatt van, mert Elon Muskot nagyon leköti az X felemeléséért és a Mars meghódításáért vívott küzdelme.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.