Az Amazon és a Google után a Wal-Mart is élesben tesztelné a drónok kereskedelmi célú felhasználását, hogy felkészülten várja a "drónverseny" jövőre esedékes rajtját.

A Reuters értesülése szerint a Wal-Mart hétfőn nyújtotta be kérelmét az illetékes szabályozókhoz, amelynek értelmében az amerikai áruházlánc élesben is megkezdené a drónokkal való házhozszállítás tesztüzemét. Ezzel a bevételeit tekintve legnagyobb kiskereskedelmi hálózat is beszáll abba a versenybe, amelyet a cégértékét tekintve nála is fajsúlyosabb vetélytársa, az Amazon kezdett évekkel ezelőtt, bár az új légügyi szabályozás elfogadásáig a piaci szereplők egyelőre csak igen korlátozott módon alkalmazhatják kereskedelmi célokra a pilóta nélküli repülő szerkezeteket.

Jövőre indul a drónverseny

A hírek szerint a Wal-Martnál már hónapok óta zajlanak a házon belüli tesztek, így a kínai DJI által gyártott szállító drónokat az engedélyek beszerzését követően első ízben próbálhatják majd ki a "szabadban". (Nyitó képünkön a DJI egyik modellje.) A repülő szerkezetek feladata egyrészt az lesz, hogy segítsék a raktárakba érkező áru kirakodását és hatékonyabbá tegyék azok elosztását, másrészt a légügyi hatósághoz (FAA) benyújtott kérelem szerint az áruházakba való kiszállítsába és a fogyasztók részére történő közvetlen házhoz szállításba is bevonnák a drónokat.

Hasonló céllal már nem csak az Amazon, hanem a Google és más technológiai vállalatok is folytattak kísérleteket, és mind arra a jövő nyárra ígért szabályozára várnak, amely végre szabad utat adna a drónok kereskedelmi célú felhasználásának. Az FAA eredetileg idén júniusban szabott magának 12 hónapos határidőt a feltételek kidolgozására és elfogadtatására, a folyamat pedig az időközben megjelent nyilatkozatok szerint gyorsabban halad a tervezettnél. Addig a drónok kereskedelmi jellegű igénybe vétele illegálisnak számít az Egyesült Államokban, eltekintve az eseti kivételektől, amelyekből eddig több mint 2 ezer akadt.

A varázsszó most is a hatékonyság

A Wal-Mart kérelmének elbírálása, illetve az ügy átfutásának ideje nagyrészt azon múlik majd, hogy a vállalat keresetében leírt tevékenységek mennyire felelnek meg a korábban már jóváhagyott felhasználásoknak. Az azoktól eltérő, újszerű alkalmazások elfogadása annyiban lesz jelentős, hogy precedenst teremt a többi vállalkozás számára, azonban az ilyen esetekben az FAA a társadalmi vitával, a részletes kockázatelemzéssel és más eljárásokkal simán kitölti a rendelkezésére álló 120 napot. Az Amazon a maga részéről azt állítja, hogy az új szabályozás életbe lépésével akár másnap reggel meg kezdheti a drónok segítségével végzett házhoz szállításokat; ebből a szempontból a Wal-Mart is még időben kapcsolt, ha a jövő júniusi határidőből indulunk ki.

Az áruházlánc egyébként egészen elképesztő módon fedi le az Egyesült Államok területét: állítólag a teljes lakosság 70 százaléka lakik 5 mérföldnél is közelebb egy Wal-Mart áruházhoz. A cég szóvivője szerint a drónok még ilyen feltételek mellett is nagy lehetőséget jelentenek a boltok, az átvételi pontok és a raktárak összekötésében, illetve a szállító flotta kiterjesztésében, tovább növelve a Wal-Mart elérését és a disztribúció hatékonyságát. Erre a társaságnak minden bizonnyal szüksége is lesz, hiszen hosszú idő óta először negatívan módosította éves előrejelzését, és jelenleg bevételeinek éves szintű csökkenését prognosztizálja.

Az ügynek a közvetettnél is közvetettebb hazai vonatkozása, hogy szeptemberi lapértesülések szerint a Wal-Mart lesz a közép-európai, így a magyarországi Tesco-hálózat egyik lehetséges vevője. Bár a hasonló innováció itthoni megjelenésére egyelőre akkor sem kell számítani, ha beigazolódik a forgatókönyv, sosem lehet tudni, hogy a technológiai újításokkal kísérletező áruházlánc hol teszteli majd a drónok felhasználásának egyes megoldásait.

Piaci hírek

Félig-meddig szoftvercéggé alakítaná magát a Stellantis

A 2021 elején összeállt autóipari óriás az évtized végére már 20 milliárd eurót keresne közvetlenül a szoftvereken és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokon.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.