Az elmúlt évtizedben folyamatosan zárult az olló, jövőre pedig végleg leáldozhat a televízió korszakának.

A lehetőségek bővülésével az emberek évről évre többet fordítanak idejükből különböző médiacsatornák és -platformok nézésére, hallgatására. Ennek alátámasztására idézhetünk egy meglehetősen sokkoló adatot a Zenith friss kutatásából, miszerint egy átlagos ember a világban jelenleg majdnem 8 órát tölt ilyen tevékenységgel. Ha ugyanennyi időt szánunk alvásra és munkára, akkor tulajdonképpen innen már nincs hova fejlődni (és talán nem is érdemes), de a kutatók előrejelzése szerint az elkövetkező két évben újabb perceket rabolhatunk napunkból médiafogyasztásra.

Meghalt a király, éljen a király!

Miközben a tartalomfogyasztás globális tortája egyre kövérebbre hízik, a különböző szolgáltatók számára egyáltalán nem mindegy, hogy nekik ebből mekkora szelet jut. Úgy tűnik, az idei év lesz az utolsó, amikor a tévés szegmens elmondhatja magáról, hogy a legtöbbet nézett platform. A Zenith adatai szerint az átlagos tévénézéssel töltött idő tavaly még 27 perccel haladta meg az internetezést (hagyományos számítógépeken és mobilokon együtt), ám ez az előny 2018-ban lefeleződött. Ha a trend folytatódik, márpedig ennek ellenkezőjére semmi nem utal, akkor jövőre már ebből a szempontból is az internet fog uralkodni. (A reklámköltések tekintetében ugyanis már tavaly elérkeztünk a fordulóponthoz.)

Napi médiafogyasztási szokások változása (forrás: Zenith, grafika: statista.com)


Érdekes megfigyelni a Statista grafikonját, amiből kirajzolódik, hogy a tévézési szokások nagyon makacsul tartották magukat az elmúlt tíz évben, és csak apránként csökkent az érdeklődés. Az egy évtized alatt mért nagyjából 3 százalékos csökkenés szinte nullának tekinthető. A tévés társaságok pechjére az internetezés viszont ezzel párhuzamosan cunamiszerűen söpört végig a világon, és az ezzel töltött napi idő több mint megháromszorozódott ugyanezen időtáv alatt.

A kis trónörökös

Miközben a tévé átadja a stafétát az internetnek, ez utóbbin belül is kezd kialakulni egy markáns átalakulás. A mobil eszközök elterjedésével és a költségek csökkenésével ugyanis marginalizálódni kezd a hagyományos számítógépek szerepe, miközben a mobil képernyők egyre nagyobb jelentőséggel bírnak.

A Zenith 65 országban végzett felmérése alapján idén a világ teljes médiafogyasztásának közel negyede köthető a mobil platformhoz. 2011-ben ugyanez az arány még csak 5 százalék körül volt. Az előrejelzések szerint a mobilok az előttünk álló pár évben is lelkesen fogják rabolni az időt a rivális csatornáktól. 2020-ban várhatóan már a teljes médiafogyasztás 28 százaléka összpontosul a kézi készülékeken.

Közösség & HR

A társkeresés és a ruhavásárlás is forradalom előtt áll

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.