A GlobalData elemzése szerint bár lassul a növekedés üteme, öt év alatt duplázza a méretét.

Tavaly globálisan 16,7 milliárd dollár lehetett a kiberbiztosítási piac, de 2027-re duplázhatja az értékét, és elérheti a 33,4 milliárdot, állítja a GlobalData felmérése.

A szegmens a legnagyobb növekedését 2020-ban és 2021-ben érte el (lásd a grafikont). Ezt a piackutató alapvetően két okra vezeti vissza. A pandémia időszaka alatt – nem függetlenül a távmunka általánossá válásától –  látványosan megugrott a kibertámadások gyakorisága és súlyossága, ami több szervezetet kényszerített arra, hogy kiberbiztosítással csökkentse kockázatait. De a helyzet a biztosítóknak is nagyobb kockázatokat hozott, amit legtöbbjük a díjak jelentős emelésével ellensúlyozott.

A biztosítók természetesen ezt alaposan megindokolták. Az Allianz pédául, amely a vállalati biztosításai (Allianz Global Corporate & Specialty) keretében régóta kínál kiberbiztosítást is, egy tavaly ősszel kiadott kiberkockázati trendelemzése kapcsán idézi egyik szakértőjét: "A zsarolóvírusos incidensek mintegy 80 százalékában a veszteségek elkerülhetők lettek volna, ha a szervezetek a legjobb gyakorlatokat követik. A patch-ek rendszeres telepítése, a többfaktoros hitelesítés, az információbiztonsági és tudatosságnövelő képzések és az incidensekre való reagálás tervezése alapvető fontosságúak a zsarolóvírus-támadások elkerülése szempontjából, és egyben jó kiberhigiéniát is jelentenek."

 
GlobalData - Thematic Intelligence: Cyber Insurance 2023
Infogram

A GlobalData elemzése alapján a piac növekedése ugyan fokozatosan lassul az elkövetkező öt évben, de még 2025-ben is két számjegyű lesz. Benjamin Hatton, a GlobalData biztosítási elemzője szerint egyébként az elkövetkező időszakban más tendencia érvényesül majd, mint a pandémia alatt: a biztosítási díjak csökkennek, javulnak a gazdasági feltételek, így a vállalatok egyre szélesebb köre veszi majd igénybe ezeket a szolgáltatásokat – és ez utóbbi lesz a motorja a növekedésnek.

Hatton jóslata az, hogy a biztosítási díjak csökkenését több tényező együttes hatása eredményezheti. Javul a vállalatok biztonságtudatossága, egyre többen vezetnek be magasabb biztonsági szintet garantáló szabályzatokat, és csökken azoknak a szervezeteknek a száma, melyek hajlandók váltságdíjat fizetni a zsarolóknak. Ezzel párhuzamosan a kiberbiztosítási piacon is nő a verseny.

Biztonság

Egyre kevésbé férnek hozzá az MI-fejlesztők a létfontosságú adatokhoz

A tartalomszolgáltatók sorra vezetik be a korlátozásokat az általuk közölt anyagok felhasználására, miközben a mesterséges intelligencia egyre többet követelne magának.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.