A GlobalData elemzése szerint bár lassul a növekedés üteme, öt év alatt duplázza a méretét.
Hirdetés
 

Tavaly globálisan 16,7 milliárd dollár lehetett a kiberbiztosítási piac, de 2027-re duplázhatja az értékét, és elérheti a 33,4 milliárdot, állítja a GlobalData felmérése.

A szegmens a legnagyobb növekedését 2020-ban és 2021-ben érte el (lásd a grafikont). Ezt a piackutató alapvetően két okra vezeti vissza. A pandémia időszaka alatt – nem függetlenül a távmunka általánossá válásától –  látványosan megugrott a kibertámadások gyakorisága és súlyossága, ami több szervezetet kényszerített arra, hogy kiberbiztosítással csökkentse kockázatait. De a helyzet a biztosítóknak is nagyobb kockázatokat hozott, amit legtöbbjük a díjak jelentős emelésével ellensúlyozott.

A biztosítók természetesen ezt alaposan megindokolták. Az Allianz pédául, amely a vállalati biztosításai (Allianz Global Corporate & Specialty) keretében régóta kínál kiberbiztosítást is, egy tavaly ősszel kiadott kiberkockázati trendelemzése kapcsán idézi egyik szakértőjét: "A zsarolóvírusos incidensek mintegy 80 százalékában a veszteségek elkerülhetők lettek volna, ha a szervezetek a legjobb gyakorlatokat követik. A patch-ek rendszeres telepítése, a többfaktoros hitelesítés, az információbiztonsági és tudatosságnövelő képzések és az incidensekre való reagálás tervezése alapvető fontosságúak a zsarolóvírus-támadások elkerülése szempontjából, és egyben jó kiberhigiéniát is jelentenek."

 
GlobalData - Thematic Intelligence: Cyber Insurance 2023
Infogram

A GlobalData elemzése alapján a piac növekedése ugyan fokozatosan lassul az elkövetkező öt évben, de még 2025-ben is két számjegyű lesz. Benjamin Hatton, a GlobalData biztosítási elemzője szerint egyébként az elkövetkező időszakban más tendencia érvényesül majd, mint a pandémia alatt: a biztosítási díjak csökkennek, javulnak a gazdasági feltételek, így a vállalatok egyre szélesebb köre veszi majd igénybe ezeket a szolgáltatásokat – és ez utóbbi lesz a motorja a növekedésnek.

Hatton jóslata az, hogy a biztosítási díjak csökkenését több tényező együttes hatása eredményezheti. Javul a vállalatok biztonságtudatossága, egyre többen vezetnek be magasabb biztonsági szintet garantáló szabályzatokat, és csökken azoknak a szervezeteknek a száma, melyek hajlandók váltságdíjat fizetni a zsarolóknak. Ezzel párhuzamosan a kiberbiztosítási piacon is nő a verseny.

Biztonság

MI buktatja le a tudományos cikkeket író ChatGPT-t

Sárkány ellen sárkányfű - gondolta egy tudóscsapat, és betanított egy algoritmust arra, hogy kiszúrja a generatív mesterséges intelligenciával gyártott kamu tudományos cikkeket.
 
Hirdetés

Sokkolja a magyar cégeket, hogy ilyen támogatás is létezik

Mennyibe kerülhet, hogy a hoszting szolgáltató éjjel-nappal 60 másodpercen belül felvegye nekünk a telefont, és vezető rendszergazdái azonnal foglalkozzanak a problémánkkal? A vshosting~ szerint nem is biztos, hogy annyira sokba.

Valószínűleg soha. A piackutatók szerint a felhő mellett is dinamikusan növekszik a hosting iránti igény.

a melléklet támogatója a vshosting

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.