Egy év alatt ugrásszerűen nőtt az idősek jelenléte a világ legnagyobb közösségi oldalán. A tiniknek ez egy újabb indok a távolmaradásra.

Egyre öregedik a világ legnagyobb közösségi oldala, ami egyfelől jó hír, mert az idősebbek értékesebb célközönség, mint a tinik. Hosszú távon azonban problémát okozhat, hogy utóbbiak egyre inkább abban szocializálódva nőnek fel, miszerint a Facebook ciki, mert már nemhogy az anyák, de a nagymamák is ott "garázdálkodnak".

Beértek

A PewResearch most publikált, de tavaly szeptemberben végzett felmérése szerint az egyesült államokbeli internetező idősek több mint fele használja már a Facebookot. Az arány a tavalyi 45 százalékról ugrott 56-ra, ezzel ez a korcsoport növekedett a legjelentősebben. A fiatalabb generációk közül a huszonévesek és az ötvenesek 3-3 százalékkal bővültek, míg a 30-49 éveseknél 6 százaléknyi visszaesést mértek.   

 |Create infographics

Ahogy a fenti grafikonon is látszik, a különböző közösségi hálózatok eltérő mintázatot mutatnak a korcsoport szerinti bontásban. A különösen a tinik által kedvelt Instagram esetében fedezhető fel a legerősebb eltolódás a fiatalok irányába. A Twitter is hasonló, de nem ennyire szélsőséges rajzolatot mutat, míg a munkahelyi ügyekre specializálódott LinkedIn esetében érthetően sokkal kiegyensúlyozottabb az aktivitás.

Ciki a Facebook

Az adatok visszaigazolják azt az időről időre felbukkanó állítást, miszerint a fiatalok körében egyáltalán nem annyira jó márkanév a Facebook. A tinidzserek igyekeznek olyan felületeket találni, ahol nem kell attól tartani, hogy szülői "felügyelet" van. Anya, apa is ciki, a nagyiról már nem is beszélve, ugyebár. Bár reprezentatív kutatást nem végzett, de egy texasi tinédzser nemrégiben teljesen hasonló meglátásokról számolt be egy felnőttes szabatossággal megírt, átfogó blogbejegyzésben. A 19 éves egyetemi hallgató szerint társai szinte kizárólag a kötelező családi kapcsolattartás és a nagyon távoli ismerősök elérésére használják a Facebookot, amely szerinte olyan, mint egy rendkívül kínos családi vacsora, amiről nem lehet lelépni.

Mindenesetre rövid távon az elöregedő közönség egyáltalán nem probléma a közösségi óriásnak, hiszen önálló jövedelem hiányában a tinik jellemzően nem túl érdekesek a reklámozók számára. Nem úgy az idősebbek, különösen az olyan fejlett régiókban, mint amilyen az USA is. Az viszont hosszabb távon kezelendő problémaként jelentkezik, hogy a mostani fiatalok közül, akik úgy nőnek fel, hogy a Facebook inkább nyűg, mint hasznos felület, hányan változtatják meg véleményüket és internetezési szokásaikat akkor, amikor kiöregednek a tükör előtti pózolásból.

Közösség & HR

Kínában sem megy simán a robotaxik bevezetése

Az önvezető konkurencia megjelenését meglehetősen rossz néven veszik az érintett területeken dolgozó taxisok.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.