A szeptember 26-án érkező frissítéssel minden Windows 11-nek része lesz a Copilot, jelentette be tegnap a Microsoft New Yorkban.

Amikor harminc éve elkezdtem, minden háztartásba számítógépet akartunk vinni. Ma a Copilotot szeretnénk minden eszközbe bevinni – mondta Satya Nadella tegnap a Microsoft New York-i rendezvényén, amikor bejelentette, hogy a szeptember 26-án érkező frissítéssel minden Windows 11-rendszernek részévé teszik a Copilotot – és ezzel együtt a Bing és az Edge is megkapja. Aztán a Windowst gyorsan követik majd az alkalmazások is: november 1-jén költözik be a Microsoft Office-ba, igaz, első körben csak a vállalati ügyfelek csomagjába, az egyéni felhasználók később, de még az év során kapják meg ezt a frissítést.

A Copilot a Windows 11-ben ingyenes. Nem így az Office-ban: használatáért havi 30 dollárt kér a Microsoft, amit a vállalat azzal indokol, hogy a mesterségesintelligencia-asszisztens jelentős számítási kapacitásokat köt le. A 30 dollárt a Microsoft globális árként emlegeti, de ez régiónként módosulhat (szóval egyelőre nem lehet tudni például, hogy Európában ez pontosan hány eurót is fog jelenteni).

Kontextusfüggő, hogy mit csinál

Ugyan a bemutatón a Microsoft vezetői úgy beszéltek a Coplitoról, mint valami egységes termékről ("egyetlen élményben" egyesítettek minden MI-képességet), a részletekből kiderült: kontextustól függően változik, pontosan milyen támogatást, funkcionalitást nyújt. A Paint alkalmazásban például segítségével pár kattintással el lehet távolítani képek hátterét, ami korábban pepecselős kézi munka volt. Emellett megkapja a Cocreator preview kiadását is, amely az OpenAI DALL-E modellje alapján készít szövegből képet. Az Outlooknál ellenben e-mailek írásában segít.

A Windows 11 Copilotja ezzel szemben kevésbé feladatspecifikus, ami inkább a munkafolyamatok automatizálásában segíthet. Bizonyos helyzetekben a Windows Copilotja egy célfeladatra használható parancsikonrendszer (mint egykor a sokszor ismétlődő feladatokra készített makrók). A Windows tálcáján aktivált Copilot elfogadja a gépelt szöveges vagy a hangos utasításokat is.

Bár a prezentációk hangsúlyozták, hogy a Copilot kiemelten kezeli a magánélet védelmét és a biztonságot, az is kiderült, hogy lényegében az egész rendszerhez és minden érzékeny információhoz hozzáfér. A Microsoft magyarázata szerint mélyen integrálni kellett a Windowsba, hogy hatékony legyen, és hozzá kell férnie minden e-mailhez, dokumentumhoz, fájlhoz, lekérdezésekhez és mindenféle külső alkalmazásokhoz, például még a Spotify-hoz (hogy a felhasználó hangulatához illeszkedő lejátszási listákat rakjon össze) vagy a Shopify-hoz is.

Ez teszi ugyanis lehetővé, hogy egy jobb gomb vagy hangutasítás hatására a Copilot megfogalmazzon egy sztenderd mailt, vagy előállítson egy bejegyzést valamilyen közösségi platformra, a meetingekről összefoglalót készítsen, a családi programokhoz kirándulási javaslatokat adjon, jegyeket foglaljon és így tovább.

A Copilot mögött több modell dolgozik, melyek a kéréstől függően válnak aktívvá. A Bing Image Creator és a Microsoft Designer például az OpenAI legújabb képgeneráló modelljével, a DALL-E 3-mal kommunikál (a képeken időbélyeggel is ellátott digitális vízjegy mutatja majd, hogy MI-vel készültek). A friss információkat a Microsoft Bing keresője szállítja majd, amihez a Copilot valós időben kapcsolódik.

A bemutató nem adott mindenre megnyugtató választ

Elemzők szerint bármennyire látványos és ígéretes is a Microsoft Copilot, a bemutató egy fontos kérdésre nem adott választ: hogyan szűri ki a rendszer a hallucinációt? Ez minden LLM-nél, azaz nagy nyelvi modellnél létező probléma, még akkor is, ha egy modell csak a vállalat belső adatait használja, mondta a Handelsblattnak Jason Wong, a Gartner elemzője, aki a helyszínen nézte végig a bemutatót.

Egyelőre a Microsoft válasza erre annyi, hogy a Copilot menüjében van egy kis felirat, ami arra figyelmezteti a felhasználót, hogy az MI által generált tartalom hibás is lehet.

Cloud & big data

Nem a munkahelyünket, hanem a fizetésünket fenyegeti az MI

Az Európai Központi Bank szerint nem pont az lehet a probléma a mesterséges intelligenciával, amitől a legtöbben félnek, de a technológia munkaerőpiaci hatásai egyelőre homályosak.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.