A két vállalat összekapcsolja adatközpontjait. Felhős szolgáltatásaikat is átjárhatóvá teszik.
Hirdetés
 

A közelmúltban jelentette be a Microsoft, és az Oracle, hogy szélessávú adatkapcsolattal kötik össze adatközpontjaikat, és ezzel együtt átjárást is biztosítanak ügyfeleiknek egymás szolgáltatásai között. Így a vállalatok számára egyszerűbbé válik, hogy például az Azure-ból használt analitikai vagy mesterségesintelligencia-szolgáltatásokat összekapcsolják az Oracle Autonomous Database-ével. Az összekapcsolás első körben az USA keleti parti régiójában (Azure East US és OCI Ashburn) valósul meg, a két vállalat Ashburnben működő adatközpontjait kötik össze.

A megállapodást szakértők egyértelműen azzal magyarázták, hogy a két vállalat egyesíteni akarja erőforrásait a felhős piacon az Amazon AWS-ével szemben. A megállapodásról kiadott közleményben az Oracle felhős infrastruktúráért felelős alelnöke, Don Johnson úgy fogalmazott, hogy a közös ügyfeleik a meglévő vállalati alkalmazásaik többségét képesek lesznek felhőbe migrálni, az architektúra újratervezése nélkül.

Egyablakos ügyintézés

Az ördög persze a részletekben rejlik. Az OCI és az Azure közvetlenül kapcsolódik egymáshoz, így az adatforgalom biztosítására nem kell igénybe venni közbenső szolgáltatót. A szolgáltatók azt ígérik, hogy képesek biztosítani az Azure és az OCI felől is a egy számjegyű milliszekundumos késleltetésű hozzáférést a másik felhőhöz. Néhány fontos kérdésre azonban még függőben van, például amit a Gartner egy elemzője nyilatkozott a Reutersnek: mekkora költségekkel jár majd az adatok mozgatása a szolgáltatások között.

Van azonban néhány terület, ahol már most látszik az együttműködés előnye.

Először is a két vállalat "egyablakos ügyintézési" rendszert alakít ki, azaz az Azure-ból is elérhetővé válik az Oracle Cloud Infrastructure (OCI) és viszont. Például az Active Directoryn keresztül lehet hozzáférni az OCI szolgáltatásokhoz, illetve Oracle ID-n keresztül az Azure-hoz.

Egyszerűsödik a támogatás. Az ügyfelek akár OCI-, akár Azure-előfizeték, elgé egy szolgáltatónál támogatást vásárlniuk. Ez egyszerűsíti a felhős környezetben futó alkalmazások kezelését. A Microsoft és az Oracle létre is hoz egy olyan támogató csapatot, amelynek a feladata az Azure-t és OCI-t is használó ügyfelek kiszolgálása.

Az Azure és az OCI összekapcsolása


 

Az egyszerűsített licencmodellekkel telepíthetők az Oracle alkalmazások (Oracle E-Business Suite, JD Edwards, Peoplesoft Enterprise, Hyperion, Oracle Retail Applications stb.) az Azure-ban. Ugyanezt a modellt alkalmazza a Microsoft is például ha egy ügyfele OCI-n futtat SQL Servert.

Sokkal rugalmasabb telepítési modelleket alkalmazhatnak az ügyfelek. Például az Azure-ban futó hyperscale alkalmazások képesek beszélni az OCI-ban futó Oracle adatbázis-példányokkal, vagy az OCI-ügyfelek az Azure mesterségesintelligencia-, IoT- vagy blockchain-szolgáltatásait.

Valódi multicloud környezet

A Forbes szerint Microsoft és az Oracle közötti megállapodás révén az iparág első valódi többfelhős környezete jön létre, mivel ügyfél szempontból két fontos felhőkörnyezetet tesz zökkenőmentesen átjárhatóvá. A vállalatoknak ez szémos új lehetőséget kínál. Integrálhatják például az Oracle Analytics Cloudot és az Azure Data Servicest, a Power BI-t különféle Oracle alkalmazásokkal és adatbázisokkal. Emellett integrálható a monizorozás (Azure AppInsights és OCI Monitoring), a kulcskezelés (Azure KMS, OCI KMS) is.

Cloud & big data

Robotméh enyhítheti az élelmezési krízist

A beporzást végző méhek számának tendenciózus csökkenése súlyos válsággal fenyeget. Egy amerikai kutatócsapat azonban jól halad a gépesített alternatíva fejlesztésével.
 
Valószínűleg soha. A piackutatók szerint a felhő mellett is dinamikusan növekszik a hosting iránti igény.

a melléklet támogatója a vshosting

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.