Az idén is a tavalyival azonos 50 forintos törzsrészvényenkénti osztalékot fizet a Magyar Telekom a 2011-es eredmény után. Erről döntött hétfőn a társaság évi rendes közgyűlése, ahol az is elhangzott, hogy a korábbi évek gyanús szerződései 47 milliárd forintjába kerültek a cégnek.

Ezúttal az átlagosnál kevésbé voltak aktívak a kisrészvényesek a Magyar Telekom hétfői évi rendes közgyűlésén, az évente feltett kérdések egyike azonban ezúttal sem maradt el. Egyikük az évekkel korábban feltárt mintegy 10 milliárd forint értékű gyanús macedón szerződések miatti elhúzódó vizsgálatok végleges "árára" volt kíváncsi. Elhangzott, hogy mindent egybevéve összesen 47 milliárd forintjába került az ügy a Magyar Telekomnak. A decemberben az amerikai tőzsdefelügyelettel (SEC) és igazságügyi minisztériummal (DOJ) történt megállapodással azonban végleg lezártnak tekinthető a dolog, további kifizetés nem várható.

Szerényebb osztalék  A legnagyobb hazai távközlési társaság hétfői közgyűlése megszavazta az osztalékot, amely annyi lett, mint tavaly, vagyis törzsrészvényenként 50 forint. Emlékeztetőül, az azt megelőző években még 70 forint feletti osztaléknak örülhettek a részvényesek. Az ideihez több mint 20 milliárd forintot az eredménytartalékaiból használ fel a cég.

A közgyűlésen, ahol egyébként a részvényesek közel kétharmada képviseltette magát, Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgató összegezte a társaság gazdálkodásának a főbb mutatóit. Ennek kapcsán kiemelte a Magyar Telekom eredményei nagyon érzékenyek a belső kereslet változásaira. Erős a korreláció a munkanélküliség alakulásával és a lakosság által elkölthető jövedelemmel. A hazai vezetékes hangpiaccal kapcsolatban kiemelte, hogy az ügyféllemorzsolódást sikerült lelassítani a korábbi 8,8 százalékról 4,9 százalékra, ami egyebek mellett a többes díjcsomagoknak köszönhető. A vezetékes szélessávú piacon a társaság összességében stabilan tartja 37 százalékos részesedését, az optikában és a kábelpiacon növekedett.

Interaktív áttörés  A bő 3,2 milliós digitális televíziós piacon alig lemaradva a UPC-tól a második legnagyobb hazai szolgáltató volt tavaly a Magyar Telekom, mindez a kábelről intenzív mértékben az IPTV-re váltóknak köszönhetően. Az idén az interaktív televíziózásban remél valódi áttörést a cég.

A T-Mobile márka a mobil hang- és szélessávú piacon 45 és 48,7 százalékos részesedéssel első volt tavaly is. Sokat lendít a helyzeten, hogy a múlt év végén az előfizetéses ügyfelek körében az okostelefon-eladások az egy évvel korábbi 40 százalék után már elérték a 80 százalékot.

Idei kilátások  Az elnök-vezérigazgató a 2012-es évről elmondta, a bevételek várhatóan szinten maradnak, legfeljebb kis mértékben, mintegy 2 százalékkal csökkenhetnek, mivel a fogyasztók körében erősödnek a recessziós félelmek. Ugyanakkor pozitívumként ítélte meg a profilbővítést, a bővülő energia-viszonteladások stabilizálhatják, növelhetik a bevételeket. A kamat- és adófizetés, illetve amortizáció előtti eredmény (EBITDA) az idén várhatóan 4-6 százalékkal csökken, a beruházásokra fordítandó összeg viszont marad a tavalyi hozzávetőlegesen 84 milliárd forintos szinten.

Macedónia és a különadó szegezte földhöz a Magyar Telekomot
Kemény, de izgalmas esztendő elé néz a hazai távközlési piac

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.