A Microsoft szép csendben jelentette be, hogy márciusban érkezik a "folyamatos innováció". Új kihívás az üzemeltetőknek.
Hirdetés
 

Márciustól akár minden hónapban kaphat új funkciót a Windows 11. Mint az erről szóló posztból kiderül, a Microsoft módosítja a Windows 11 funkciókiadási ütemezését.

A posztot jegyző Harjit Dhaliwal termékmarketing-menedzser hangsúlyozza: a cég alapvetően továbbra is évente ad ki funkciófrissítést a Windows 11-hez – ez a nagy csomag minden év második felében jelenik meg. De emellett havonta is megjelen(het)nek ún. "minőségi frissítések". Ezek közül néhány, köztük a Bing Chatbot már meg is jelent.

Nem települnek automatikusan

A havi újdonságok annyiban különböznek az éves frissítő csomagtól, hogy telepítésüknél a Microsoft meghagyja a felhasználó felülbírálási jogát. Mint Dhaliwal ismertetőjéből kiderül, ha egy szervezet a Windows Update for Business vagy a WSUS (Windows Server Update Services) segítségével menedzseli a "javító keddek" telepítéseit, egy új házirenddel az új funkciókra is kiterjesztheti a szabályozást. Egy korábbi posztban a Microsoft részletesen bemutatta, hogy milyen módon lehet a folyamatos innovációhoz igazodó házirendeket kialakítani. A tiltás azonban csak ideiglenes: a következő éves nagy frissítőcsomaggal települni fog minden addig felhalmozódó, de nem engedélyezett új funkció.

A folyamatos frissítések bevezetése nem módosítja a Microsoft nevezéktanát: a Windows 11 aktuális verziója továbbra is 22H2, és feltételezhetően az idén érkező nagy funkciófrissítő csomaggal utódjára 23H2-ként kell majd hivatkozni.

Dhaliwal megosztott néhány újdonságot, ami a március 14-én esedékes havi javító (illetve mostantól: frissítő) csomaggal érkezik.

– Új akadálymentesítési funkciók látássérülteknek: zökkenőmentes lesz a váltás a Narrator és más képernyőolvasók között Braille-kijelző használatakor, valamint a hangparancsok használhatók lesznek az alkalmazásokban és a File Explorerben.

– Gazdagabb lesz az energiamenedzsment-eszköztár: a felhasználó nagyobb kontrollt kap az alapértelmezett beállítások felett, valamint új energiatakarékossági javaslatok érkeznek.

– Bővül a Snipping Tool: jön a beépített képernyőfelvevő automatikus mentési funkcióval.

– Új Windows Studio Effects-funkció: gyors beállítások keresése és beállítása közvetlenül a tálcáról.

Ezek közül egyik sem tűnik kockázatosnak, egyedül az automatikus mentéssel dolgozó "képernyőfotózás" lehetősége jelenthet adatbiztonsági kockázatot. Ám mostantól a frissítésekért felelős rendszergazdáknak nem csak ilyen jellegű kockázatokkal kell számolniuk, hanem például azzal is, hogy az új funkciók telepítése miatt az operációs rendszer összeakadhat third-party szoftverekkel. Ezért igencsak megfontolandó olyan házirend kialakítása, amely tiltja, hogy ezek a havi újdonságok automatikusan aktívvá váljanak.

Piaci hírek

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.