A Google nyilvánossá tette a csodaszemüvegének technikai részleteit.
Ha a ma reggel is szóba került okosórás híreket kétkedés, vagy bizonytalanság övezi, akkor hatványozottan igaz ez a Google Glass projektre. A keresőcég a jövőt kutatja, miközben egy olyan eszközt fejlesztett ki, amiről tulajdonképpen még ő maga sem tudja pontosan, hogy mire lesz jó. Eddig csak kísérleti, illetve prezentációs feladatokat kapott a szemüvegként hordható, és kijelzővel ellátott eszköz, a Google azonban úgy döntött, hogy ennek véget vet és kereskedelmi forgalomba ugyan még nem bocsájtja, de az érdeklődő fejlesztőknek ad egy-egy példányt. 

A Felfedezőké a terep  Ennek szellemében indult el az Explorer program idén februárban, aminek keretében bárki jelentkezhetett, aki 50 szóban össze tudta foglalni, hogy mire tudná használni a Google Glass-t. Az aspiránsok kiválogatása megtörtént, így egy évvel a tavalyi I/O konferencia után a vállalat megkezdte a Glass úgynevezett Explorer Edition legyártását, majd kiszállítását.
 


Ezzel egyidejűleg az is nyilvánosságra került, hogy a Google Glass pontosan milyen képességekkel rendelkezik, ami azért fontos momentum, mert eddig csak következtetni, találgatni lehetett ezzel kapcsolatban. A Google az oldalán kiadott információ szerint a Glass egy nagy felbontású (640 × 360 képpont), közvetlenül a szem előtt elhelyezett kijelzővel rendelkezik, ami nagyjából azt az élményt adja, mintha egy 25 colos kijelzőt néznénk 2,5 méteres távolságból. A szemüveg 5 megapixeles állóképek és 720p felbontású videók (és hangfelvételek) rögzítésére képes, amiket aztán az összesen 16 gigabájtos (ebből 12 GB áll rendelkezésünkre, a többire a rendszernek van szüksége) tárhelyre menthet el a felhasználó, de a leírásban megemlítik a felhő alapú szinkronizációt, ami nyilvánvalóan a Drive-ot jelenti. 

Sokan már most betiltanák  A Google Glass WiFi-képes (802.11b/g), de Bluetooth modult is kapott, aminek köszönhetően szinte bármilyen készülék csatlakoztatható hozzá vezetékek nélkül. A Google arról nem adott ki pontos információkat, hogy milyen teljesítményű akkumulátor került a szemüvegbe, így csak azt tudtuk meg, hogy tipikus használat mellett egy napig bírja töltés nélkül. A töltéshez a Glass mellé járó microUSB töltőt és kábelt kell használni, mert a Google tájékoztatása szerint sok hasonló töltő van ugyan a piacon, ők mégis a saját tartozékok használatát javasolják. Végül említésre kerül a MyGlass alkalmazás, aminek futtatásához Android 4.0.3 (ICS), vagy annál újabb rendszerre van szükség.


Külön oldal került a fel netre, ahonnan a tiltó jeleket le lehet tölteni

A készülék piacra lépésének időpontja nehezen megjósolható, de az biztos, hogy a hordható technológiáknak nagy lökést ad, ha megjelenik a Google Glass. Az elemző cégek óriási felfutást prognosztizálnak a testünkön (lásd órák) viselhető készülékeknek, ezért nem véletlen, hogy a Google projektjén kívül számos hasonló fejlesztés folyik a nagyvállalatok laborjaiban. Az egyetlen, ám rendkívül fontos különbség azonban az, hogy egyedül a Google rendelkezik olyan szolgáltatásrendszerrel, amit a szemüveg mögé tud tenni és ami valóban használhatóvá teszi majd ezt az eszközt.

A Google Glass legnagyobb ellenségei várhatón a hatóságok, illetve a szórakozóhelyek lesznek, mivel már most több bárból, étteremből kitiltották a szemüveget, sőt, Virginiában törvényi szinten szeretnék szabályozni (értsd: tiltani), hogy ne lehessen a Google Glass-t viselve autót vezetni.

Idén még nem válik tömegtermékké az okos Google-szemüveg 
Szuperszemüvegben jelent meg a Google alapítója
A Google erős hajrával zárta 2012-t

TeslaMate-fiókok szivárogtatnak érzékeny információkat a Teslákról

Ez most kivételesen nem amiatt van, mert Elon Muskot nagyon leköti az X felemeléséért és a Mars meghódításáért vívott küzdelme.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.