Egy amerikai startup speciális kijelzőjének köszönhetően akár már jövőre csatasorba állhatnak a minden eddigi módszert lepipáló holografikus látványosságok.

A Szilícium-völgy egyik legígéretesebb új társaságának tűnik a 2017-ben alapított Light Field Lab. A cég eltökélte, hogy az eddig ismert, valamilyen trükköt, korlátozást, illetve segédeszközt igénylő megoldásokat lepipálva olyan rendszert fejleszt, amely tényleg úgy képes megjeleníteni nem létező tárgyakat, előlényeket, hogy azt az emberi szem ugyanúgy érzékelje, mint a körülötte lévő valóságos elemeket.

Valódinak látszó fény

A cég az elmúlt időszakban több technológiai újságírónak is demózta a prototípusmodellek képességeit, és a beszámolók egyöntetűek abban a tekintetben, hogy a vendégek valami olyasmit tapasztaltak, amelyet eddig még sosem életek át. Mindez a SolidLight elnevezésű technológiának köszönhető, amelynek fizikai megtestesülése egy háromrétegű, modulárisan bővíthető, az aktuális igényekre kalibrálható panel.

A szerkezet képes a természetes emberi érzékeléshez idomuló fények kibocsátására, beleértve az objektumokról minden irányba visszaverődő hullámok megteremtését is. Utóbbiak miatt érzékeljük pontosan a környezetünkben lévő tárgyak mélységét, formáját, egymáshoz és a szemlélőhöz viszonyított pozícióját.

 

A Light Field Lab kijelzőjének részegységei

 

Az első réteget, amely többek között fénykibocsátó eszközök sűrű hálózatából áll, a cég "nanorészecske polimernek" nevez. Ennek pontos működését természetesen nem osztották meg a bemutatókon, de az biztos, hogy itt található a komoly feldolgozási teljesítményért felelős elektronika is. A középső réteg egy modulált amplitúdójú sík, amely elektronikai vezérlés segítségével modulálja az alsóbb szinten kibocsátott fényhullámokat. Ahogy az előző, ez a szint is egyedileg szabályozható nanorészecskékből áll. Végül a PhaseGuide elnevezésű optikai réteg következik, amely a vetített objektumok megfelelő fókuszba állítását végzi.

A keret nélküli kijelzőmodulok legkisebb egysége 6x4 hüvelykes. Ennek felületén 16 ezer x 10 ezer pixel helyezkedik el, azaz erre a tenyérnyi területre 160 millió pontot sűrítettek össze. 15 ilyenből alkotható egy nagyjából félméteres oldalhosszúságú négyzet, amiket aztán igény szerint újabb panelekkel lehet egybegyúrni - hasonlóan a ma is használatos LED-falakhoz. A pontos koordinációt és az elemek összehangolása automatikusan történik a rendszerhez fejlesztett szoftvernek köszönhetően.

A kivetített kép pedig szintén különösebb előkészítő munka nélkül átemelhető bármelyik népszerű 3D-s tervezőprogramból (Unity, Unreal, Maya, Blender stb.), a kapott információkat a cég WaveTracer elnevezésű szoftvere valós időben rendereli le. A rendszer még arra is képes, hogy kétdimenziós képekből alkosson térhatást keltő változatot.

Hogy mindez miként működik a gyakorlatban, azzal kapcsolatban érdemes belenézni a CNET alábbi videós beszámolójába.

 

 

Az ilyen jellegű beszámolókat általában azzal szokás zárni, hogy ugyan a technológia nagyon ígéretes, de még sok időnek el kell telni, mire ebből kereskedelmi forgalomban kapható termék lehet. Nos, a Light Field Lab fejlesztése ebből a szempontból is kilóg a sorból, mivel a cég az első körben legyártani tervezett moduljait már most eladta. A hírek szerint jövőre egy meg nem nevezett, de "nagyon nyilvános" helyen fel is állhat majd a rendszer első éles bevetésére.

A pontos hely ugyan még nem ismert, de minden bizonnyal valamelyik nagyobb szórakoztató-központ, esetleg múzeum szeretné egy ilyen világraszóló attrakcióval elkápráztatni a közönséget. Idővel azonban az sem tűnik majd elképzelhetetlennek, hogy a nappalikban is megjelenjen a holografikus varázslat. Utóbbihoz viszont tényleg sokat kell még aludni.

Piaci hírek

Itthon már szinte mindenki netezik a mobilján

Egy friss felmérés szerint jelenleg 6,2 millióra tehető a hazai felnőtt okostelefon-használók tábora, akik közül nagyjából 6 millióan szörfölnek is mobiljukon.
 
Hirdetés

Felhőben az erő

Gyorsan változó hardveres technológiák, finomodó szoftveres környezet és felkészültebb humán erőforrás teszi jövőbiztossá a felhőt.

Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.