Szakértők szerint a módosítások még Oracle-léptékkel mérve is durvák. Van, aki egyenesen "predátor" licencelésről beszél.

Átalakította az Oracle a Java SE licencelését, amelynek ingyenességét kereken négy éve szüntette meg. A név alig változik: a Java SE-t és a Java SE Desktopot is a Java SE Universal előfizetés váltja. Csakhogy ettől a január 23-ától életbe lépő aprócska módosítástól egyes vállalatoknak akár több tízezer dollárral is nőhet a Java-számlája, írja a The Register.

Az Oracle oldalán olvasható tájékoztató szerint a Java SE Universal egy egyszerű, alacsony költségű havi előfizetés, amely tartalmazza a Java SE licencelését és támogatását asztali számítógépeken, szervereken vagy felhőalapú telepítéseken történő használatra. Az előfizetők megkapják közvetlenül az Oracle-től a Java SE frissítéseit, hozzáférést kapnak a 24×7-es My Oracle Support (MOS) szolgáltatáshoz (amely 27 nyelven nyújt támogatást), valamint a Java SE 8 Desktop menedzsment, felügyeleti és telepítési funkcióihoz.

Nem számít, hányan használják

A módosítás lényegében a metrikán változtat. Míg korábban az Oracle a klienseszközök esetében ún. NUP (Named User Plus) metrikát, szerveroldalon pedig CPU-alapú metrikát alkalmazott, az Universal előfizetés a szervezet alkalmazottainak számát veszi figyelembe a fizetendő licencdíjnál.

Ez elvileg komoly jogi vitákat is eredményezhetne, hiszen országonként változik, hogy ki számít alkalmazottnak. Az Oracle ezért igyekszik előre tisztázni, mindenki (is) annak számít (PDF): a teljes munkaidős, a részmunkaidős és az ideiglenes alkalmazottak; sőt minden ügynök, kontraktor, outsourcing-partner és tanácsadó, akik "támogatják az ön belső üzleti tevékenységét".

Az IPR-Insights Oracle-licencelési szakértője, Repkényi Balázs szerint ez értelmezéstől függően azt is jelentheti, hogy nem csak a végfelhasználó szervezetnek dolgozó összes ügynökkel, megbízottal, kiszervezéses munkavállalóval és tanácsadóval kell számolni, hanem az általuk képviselt vállalkozások összes főállású, részmunkaidős és határozott idejű szerződéses munkavállalójával is, függetlenül attól, hogy a végfelhasználó üzleti tevékenységéhez hozzájárulnak-e. Ez a második lehetőség viszont "erősen kiterjesztő értelmezés lenne", írja Repkényi az IPR-Insights blogjában. "Egyelőre nem ismert, hogy a gyakorlatban az Oracle hogyan fogja alkalmazni a szabályt", hívja fel a figyelmet a szakértő.

 
Oracle Java SE Universal előfizetés, 2023. január 23.
Infogram

 

Az átállás egyelőre nem kötelező. Az Oracle azt ígéri, hogy a régi modell szerint előfizetők megújíthatják előfizetésüket a jelenleg érvényben lévő ÁSZF szerint, de a The Register forrásai azt valószínűsítik, hogy előbb-utóbb őket is rá fogják szorítani, hogy átálljanak az új modellre. Lehet, hogy most lehetővé teszik a meglévő metrika alapján a megállapodás megújítását, de könnyen elképzelhető, hogy ha további licencekre lesz szüksége a cégnek, akkor máris át kell állnia az Universal előfizetésre, mondta egy Oracle-támogatásra szakosodott cég vezetője. (Repkényi szerint a jelenleg Java SE előfizetéssel rendelkező felhasználóknál a változás az előfizetési évfordulóval lép hatályba.)

Ez a véleménye Craig Guarente-nek, a Palisade Compliance tanácsadó cég alapító-vezetőjének is, aki szerint ez a módosítás elsősorban azoknak a cégeknek lesz nagyon fájdalmas, melyek 2019 után minimálisra csökkentették a Java-használatukat. Elemzéseik szerint átlagosan 2-4-szeres áremelkedéssel kell számolniuk a vállalatoknak, de van olyan ügyfelük, amelynek az új árképzéssel tízszeresére emelkedik a Java-számlája.

Trükközni pedig szinte lehetetlen: az Oracle nem csak azt látja, hogy valaki letöltötte a szoftvert, hanem a Java esetében azt is, hogy azt telepítette és futtatni kezdte. És ha ezt érzékelte, akkor azonnal küldi is a kereskedőjét az új árképzési modellel... A Palisade Compliance vezetője szerint ez még az Oracle-hez képest is predátor stílus.

Az Oracle a következő egy-két évben valószínűleg óriási árbevételt fog realizálni a Java kapcsán, írja posztjában Repkényi, aki szerint érdekes lesz figyelni, hogyan alakul majd a Javáról való elvándorlás, illetve az alternatív disztribúciók piaci részesedése.

Piaci hírek

A Temu gazdája lenyomta még az Alibabát is

A gyorsan növekvő alkalmazás üzemeltetője, a PDD tavasszal tette át a székhelyét Sanghajból Dublinba, és egyelőre a szaporodó ellenőrzések sem lassítják tengerentúli terjeszkedését.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.