Szakértők szerint a módosítások még Oracle-léptékkel mérve is durvák. Van, aki egyenesen "predátor" licencelésről beszél.

Átalakította az Oracle a Java SE licencelését, amelynek ingyenességét kereken négy éve szüntette meg. A név alig változik: a Java SE-t és a Java SE Desktopot is a Java SE Universal előfizetés váltja. Csakhogy ettől a január 23-ától életbe lépő aprócska módosítástól egyes vállalatoknak akár több tízezer dollárral is nőhet a Java-számlája, írja a The Register.

Az Oracle oldalán olvasható tájékoztató szerint a Java SE Universal egy egyszerű, alacsony költségű havi előfizetés, amely tartalmazza a Java SE licencelését és támogatását asztali számítógépeken, szervereken vagy felhőalapú telepítéseken történő használatra. Az előfizetők megkapják közvetlenül az Oracle-től a Java SE frissítéseit, hozzáférést kapnak a 24×7-es My Oracle Support (MOS) szolgáltatáshoz (amely 27 nyelven nyújt támogatást), valamint a Java SE 8 Desktop menedzsment, felügyeleti és telepítési funkcióihoz.

Nem számít, hányan használják

A módosítás lényegében a metrikán változtat. Míg korábban az Oracle a klienseszközök esetében ún. NUP (Named User Plus) metrikát, szerveroldalon pedig CPU-alapú metrikát alkalmazott, az Universal előfizetés a szervezet alkalmazottainak számát veszi figyelembe a fizetendő licencdíjnál.

Ez elvileg komoly jogi vitákat is eredményezhetne, hiszen országonként változik, hogy ki számít alkalmazottnak. Az Oracle ezért igyekszik előre tisztázni, mindenki (is) annak számít (PDF): a teljes munkaidős, a részmunkaidős és az ideiglenes alkalmazottak; sőt minden ügynök, kontraktor, outsourcing-partner és tanácsadó, akik "támogatják az ön belső üzleti tevékenységét".

Az IPR-Insights Oracle-licencelési szakértője, Repkényi Balázs szerint ez értelmezéstől függően azt is jelentheti, hogy nem csak a végfelhasználó szervezetnek dolgozó összes ügynökkel, megbízottal, kiszervezéses munkavállalóval és tanácsadóval kell számolni, hanem az általuk képviselt vállalkozások összes főállású, részmunkaidős és határozott idejű szerződéses munkavállalójával is, függetlenül attól, hogy a végfelhasználó üzleti tevékenységéhez hozzájárulnak-e. Ez a második lehetőség viszont "erősen kiterjesztő értelmezés lenne", írja Repkényi az IPR-Insights blogjában. "Egyelőre nem ismert, hogy a gyakorlatban az Oracle hogyan fogja alkalmazni a szabályt", hívja fel a figyelmet a szakértő.

 
Oracle Java SE Universal előfizetés, 2023. január 23.
Infogram

 

Az átállás egyelőre nem kötelező. Az Oracle azt ígéri, hogy a régi modell szerint előfizetők megújíthatják előfizetésüket a jelenleg érvényben lévő ÁSZF szerint, de a The Register forrásai azt valószínűsítik, hogy előbb-utóbb őket is rá fogják szorítani, hogy átálljanak az új modellre. Lehet, hogy most lehetővé teszik a meglévő metrika alapján a megállapodás megújítását, de könnyen elképzelhető, hogy ha további licencekre lesz szüksége a cégnek, akkor máris át kell állnia az Universal előfizetésre, mondta egy Oracle-támogatásra szakosodott cég vezetője. (Repkényi szerint a jelenleg Java SE előfizetéssel rendelkező felhasználóknál a változás az előfizetési évfordulóval lép hatályba.)

Ez a véleménye Craig Guarente-nek, a Palisade Compliance tanácsadó cég alapító-vezetőjének is, aki szerint ez a módosítás elsősorban azoknak a cégeknek lesz nagyon fájdalmas, melyek 2019 után minimálisra csökkentették a Java-használatukat. Elemzéseik szerint átlagosan 2-4-szeres áremelkedéssel kell számolniuk a vállalatoknak, de van olyan ügyfelük, amelynek az új árképzéssel tízszeresére emelkedik a Java-számlája.

Trükközni pedig szinte lehetetlen: az Oracle nem csak azt látja, hogy valaki letöltötte a szoftvert, hanem a Java esetében azt is, hogy azt telepítette és futtatni kezdte. És ha ezt érzékelte, akkor azonnal küldi is a kereskedőjét az új árképzési modellel... A Palisade Compliance vezetője szerint ez még az Oracle-hez képest is predátor stílus.

Az Oracle a következő egy-két évben valószínűleg óriási árbevételt fog realizálni a Java kapcsán, írja posztjában Repkényi, aki szerint érdekes lesz figyelni, hogyan alakul majd a Javáról való elvándorlás, illetve az alternatív disztribúciók piaci részesedése.

Piaci hírek

Angol startuppal pallérozza a Galaxy AI-t a Samsung

A dél-koreai vállalat a felvásárlástól azt reméli, hogy az eszközein futó algoritmusok a lehető legtestreszabottabb szolgáltatásokat nyújtják majd a felhasználóknak.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.