A Computexen beszélt a Microsoft egyik alelnöke egy új, modern operációs rendszerről. Azóta mindenki találgat.

Bár a Microsoft egy sor eszközt bemutatott a Computexen, a legtöbb publicitást egy olyan, meglehetősen rejtélyes részlet kapta Nick Parker Microsoft-alelnök előadásából, amiről csak annyit lehet tudni, hogy valamilyen új operációs rendszer (lesz), ami mindent is tud.

Még neve sincs

Arról, hogy készül egy érdekes Windows 10-utód, már 2017-től lehet tudni, tartamáról azonban azóta is csak találgatások vannak, ahogy a nevéről is. Emlegetik Windows Lite-ként, Windows Core OS-ként, ám még az sem tiszta, hogy ez most két külön fejlesztési ág, vagy ugyanarról a termékről van szó. És akkor még az Universal Apps mögé tervezett felhős operációs rendszerről nem is beszéltünk.

Kezdetben úgy tűnt, hogy egy olyan moduláris platform készül, amely bármilyen eszközön futtatható, PC-n, okostelefonon, Xboxon, HoloLensen, Surface Hub 2X-en stb. Aztán idén tavasszal újabb pletykák kezdtek terjedni egy olyan oprendszerről, ami folyamatosan működő eszközökhöz készül, többféle processzoron fut, és támogatja a két képernyővel szerelt megoldásokat.

A Computexen tartott előadásával Parker mondott ugyan konkrétumokat, de azokkal csak még jobban növelte a zavart. Nevet ugyanis nem mondott, végig "modern OS"-ként hivatkozott a jövőbeni operációs rendszerre, aminek csak a fontosabb képességeit sorolta. Ezek alapján valóban egy olyan rendszerről lehet szó, ami mindent is tud. Épp csak a világmindenség problémájára nem hoz megoldást. (Parker előadás tartalmi összefoglalója a Microsoft hivatalos blogjára is felkerült.)

Észre sem vesszük, hogy van...

Az új operációs rendszer minden olyan funkciót biztosít, amit a felhasználók az eszközöktől elvárnak, és amelynek segítségével ezek az eszközök emberközpontú felhasználói élményt nyújtanak – állította az alelnök.

Parker fontosabb állításai:

– A modern OS a folyamatok megszakítása nélkül, a háttérben, determinisztikusan és azonnali módon frissül. Ez annyit tesz, hogy minden frissítés lényegében egy újraindítás alatt lefut.

– A rendszer alapértelmezetten nyújt magas fokú biztonságot azzal például, hogy az alkalmazásokat szeparálja az operációs rendszertől és egymástól. Arról azonban már nem esett szó, hogy ezt milyen módon valósítják meg, pedig kulcskérdés a teljesítmény szempontjából. A találgatásokban felmerül a konténertechnológia, de az is elképzelhető, hogy a Windows 8-ban bevezetett Windows Runtime és a hozzá kapcsolódó alkalmazásplatform vagy a Windows 10-nél használt Universal Windows Platform valamilyen továbbfejlesztett változatával próbálkozik a Microsoft.

– Mindig csatlakoztatva van –  wifi-n vagy LTE/5G kapcsolaton –, de nem csak a nethez, hanem a felhasználó összes egyéb eszközéhez is.

– Mindig ott van mögötte a felhő, amelyből bármikor megfelelő számítási teljesítményt tud igénybe venni. Ezt a fajta használatot mesterséges intelligencia is támogatja, amely folyamatosan igazítja a felhasználó viselkedéséhez az alkalmazások működését is.

– A rendszer bármivel vezérelhető. A billentyűzet-egér páros mellett használható toll, hangvezérlés, érintésvezérlés, sőt akár szemmozgással is irányítható lesz.

– Fejlett szenzortámogatása és "állapottudatossága" révén képes futtatni a Microsoft ökoszisztámájában dolgozó fejlesztők innovatív alkalmazásait.

Újra nekifutnak az RT-nek?

Mindez nagyon ígéretes. Ugyanakkor a The Register arra hívja fel a figyelmet, hogy a Nick Parker által bedobott képességek valamilyen formában már felbukkantak a Windowsok korábbi verzióiban is, sőt maga a koncepció kísértetiesen emlékeztet a Microsoft 2012-ben kiadott, ám gyorsan megbukott Windows RT-jére. A The Register szerzője szerint nagyon nehéz megtalálni az egyensúlyt a kompatibilitás, a megszokások és az elvárások között. Ezen a téren eddig az Apple és a Google jobb munkát végzett. Kérdés, hogy a Microsoft tanult-e a múltbeli hibáiból, vagy az új kísérletét is elutasítja a piac.

Piaci hírek

A társkeresés és a ruhavásárlás is forradalom előtt áll

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.