Villámgyors mobilnetet, a régi telefonok tulajdonosainak gyorsabb 2G hálózatot, szinte teljes lefedettséget ígér a Vodafone 2012-re. A Huawei segítségével elindított hálózatfejlesztés ráadásul már egy négy éve megkezdett folyamat második lépcsője.
A 2007-es, főként központi eszközöket és hangátvitelt érintő modernizációs lépések után az adatkommunikációt érintő fejlesztésekbe kezdett a Vodafone. A Telenor után másodikként kezdenek bele a negyedik generációs hálózatra való felkészülésbe, ám míg ott a ZTE lett a partner, a Vodafone a Huawei segítségét választotta.

Nettel telve A most induló adatkommunikációs fejlesztések során a Huawei eszközeire támaszkodva lecserélik a 2G, valamint kibővítik a 3G hálózati elemeket, valamint közel 400 új bázisállomást is üzembe helyeznek. Ennek eredményeként a Vodafone lakossági mobilinternetes lefedettsége 99 százalékot érhet el.

2012 nyarára az elméleti sebességhatárok is megnőnek, így elérhetővé válik a 14,4 Mbit/sec letöltési, valamint az 5,2 Mbit/sec feltöltési sebesség. Ezen kívül azok sem maradnak elfogadható sebességű mobilnet nélkül, akik nem rendelkeznek 3G-s eszközökkel, hiszen a szolgáltató régi hiányosságát pótolva teljes hálózatában elindítja az EDGE szolgáltatást. Beck György, a Vodafone Magyarország elnök-vezérigazgatója szerint az a céljuk, hogy mire a szabályozási környezet lehetővé teszi a következő generációs mobil adathálózat elindítását, a Vodafone eszközparkja felkészülve várja majd ennek kiszolgálását is.


Nagy durranás A távközlési szolgáltató és a kínai partner közös bejelentésén olyan magas rangú politikusok is megjelentek, mint Fellegi Tamás, nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, valamint Gao Jian, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete. A fejlesztési miniszter többször kiemelte, hogy a jelenlegi modernizálás egyfajta garancia a jövőre nézve, hiszen a válság és a hazai gazdasági környezet hatásai (és persze a válságadó) ellenére két nagyvállalat mégis amellett döntött, hogy egy fontos hazai infrastruktúra-fejlesztésbe invesztáljon.

A Vodafone vezetője szintén megerősítette, hogy bár a válságadó erős mélyütés volt, mégis sikerült meggyőzni az anyavállalatot a modernizáció folytatása mellett. Az első új Vodafone-Huawei bázisállomást jelképesen a sajtótájékoztató keretében nyújtotta át Beck Györgynek Juang Huanquan, a Huawei Észak- és Közép-Kelet Európáért felelős alelnöke, aki azt is hangsúlyozta: az új eszközök a környezetvédelem és a gazdaságosság terén is fejlődést jelentenek, hiszen helyigényük és energiafelhasználásuk is jelenjtősen kisebb, mint a korábbi megoldásoké.

A Telenor nekiugrik a 4G-nek
A Vodafone-nak nem ízlik a különadó
A TV2 is beszáll a mobilnetbe

Digitális átbicegés Fellegi Tamás az újságírói kérdésekre válaszolva elmondta, hogy az új médiatörvény ugyan lehetőséget teremtett arra, hogy időben későbbre csússzon a hazai digitális átállás, ez azonban nem jelenti azt, hogy ez valóban így is lesz. A frekvenciákkal és frekvenciadíjakkal kapcsolatos javaslatok például napokon belül a szolgáltatókhoz kerülnek, hogy a végleges szabályozások és lehetőségek kidolgozása is mielőbb megkezdődhessen.

Ezen kívül a későbbiekben a kormány egy Telekommunikációs Kerekasztal létrehozását is szorgalmazza: az ipar és a kormány párbeszédére szolgáló kezdeményezés főképp a 2012 utáni szabályozási rendszer előkészítését szolgálja majd.

Ismerni véljük, félünk tőle és kevesen használjuk, mi az?

Ha hinni lehet egy hazai kutatás eredményeinek, akkor a válasz természetesen a mesterséges intelligencia, illetve a szövegalkotásra trenírozott generatív algoritmusok.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.