A Sony Ericsson nem tervezi a közeljövőben Symbian alapú okostelefon kiadását, ehelyett inkább az Android platformra koncentrál, miközben a Windows Phone 7-en is rajta tartja a szemét.
- Nem szerepel a Sony Ericsson tervei között, hogy jövőben a Symbian Alapítvány szabványaira, illetve operációs rendszerére alapuló új terméket fejlesszen - nyilatkozta a Bloomberg gazdasági hírügynökségnek Aldo Liguori, a cég szóvivője.

A mobilplatformok versenyének jelen állása mellett a döntés nem különösebben meglepő, legfeljebb talán annyiban, hogy a több mint 300 millió - főként Nokia által gyártott - mobilkészüléken futó operációs rendszert most az azt felügyelő Symbian Alapítvány egyik létrehozója hagyja maga mögött.

Hiába a nyitás? | Bár az alapítvány tagjaként bő fél évvel ezelőtt még a Sony Ericsson célja is az volt a Symbian forráskódjának megnyitásával, illetve a hozzá kapcsolódó üzleti modell átalakításával, hogy a legvonzóbb mobil platformot teremtse meg, most mégis úgy tűnhet, a cég elhagyja a süllyedő hajót, bár egyelőre az alapítvány tagja marad.

A Symbian Alapítványt még 2008-ban hozta létre a Nokia, a világ legnagyobb mobilgyártója a Sony Ericsson, a Samsung és más készülék- és csipgyártók részvételével. A hagyományos telefongyártók közül a Motorola már korábban elhagyta a Symbiant az Android kedvéért, míg a Samsung a saját Bada platformja mellett vezette be az egyre népszerűbb samsungos okostelefonjait.

A süllyedő hajó képzetét a Gartner augusztusi felmérése is megerősíti, minek tanúsága szerint a Symbian piaci részesedése csaknem 10 százalékot esett 2010 első két negyedévében. A jelenlegi érték még így is 41 százalék felett van, amit a dobogó második és harmadik fokán álló rendszerek együtt sem tudtak elérni.

Győztesre tenni? | A Sony Ericsson a Vivaz készülékcsaládra telepítette eddig a Symbian operációs rendszert, emellett Androidot és más saját mobiloperációs rendszereket is használ. Korábbi nyilatkozatok szerint a Sony Ericsson komoly elmozdulást tett az Android irányába. Egyelőre azonban Liguori még nem nyilatkozott a folyamatban lévő termékfejlesztésekről, ugyanakkor megerősítette, hogy ha nem is exkluzív, de nagyon fontos platform lesz a Sony Ericssonnak.

Mindenesetre érdekes kérdés, hogy az Android – mely az utóbbi fél évben 15 százalékos piaci részesedést nyert el a Symbian és a Windows Mobile platformoktól – lenne a biztos befutó, amire most fogadni érdemes. A Sony Ericsson első androidos telefonja az Xperia X10 volt, amelyet hamarosan újabbak - X10 mini, X10 mini pro és a hamarosan megjelenő X8 - követtek. Bert Nordberg vezérigazgató szerint a Sony Ericsson a következő években a legnagyobb androidos okostelefon-gyártóvá szeretne válni. Mint mondta, a Sony Ericsson jelenleg 17 százalékkal a második az androidos mobilok piacán, míg az első számú szereplő (HTC) 23 százalékos részesedéssel rendelkezik.

A másik lehetséges befutó a Sony Ericsson számára a Windows 7 Phone operációs rendszer lehet: a svéd NyTeknik technológiai magazinnak adott nyilatkozatában Jan Uddenfeldt, a Sony Ericsson technológiai vezetője úgy nyilatkozott, hogy bár az Android van a fókuszukban, de a közeljövőben megjelenő új Windows operációs rendszer is a "térképükön" van.

TeslaMate-fiókok szivárogtatnak érzékeny információkat a Teslákról

Ez most kivételesen nem amiatt van, mert Elon Muskot nagyon leköti az X felemeléséért és a Mars meghódításáért vívott küzdelme.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.