Természetesen online vásárolnak majd. A fintech piac az aktuális visszaesés ellenére is gyors ütemben bővülhet majd a következő években, a teljes forgalom pedig négy év múlva elérheti a 8,2 ezer milliárd dollárt.

Bár a világjárvány a fintech üzletet, így a digitális fizetéseket is kedvezőtlenül befolyásolja, ez utóbbi az idei évre prognosztizált 5 százalékos visszaesés nyomán is elérheti majd a 4,4 ezer milliárd dolláros forgalmat világszerte. A Buy Shares oldalán összegyűjtött adatok alapján ennek a két legnagyobb piac, Kína és az Egyesült Államok generálja csaknem kétharmad részét, 65 százalékát, beleértve a termékekért és szolgáltatásokért való internetes fizetéseket vagy az okostelefonos alkalmazások segítségével lebonyolított POS vásárlásokat is.

A legnagyobb piac ezúttal is Kína, amely a Statista 2020 FinTech Survey szerint ebben az évben 1,9 ezer milliárd dollárnyi tranzakciót jegyez majd – ez értékét tekintve az összes művelet 45 százalékának felel meg. Az USA ehhez képest 20 százalékos, nem egész 1 milliárd dolláros részesedéssel járul hozzá a globális forgalomhoz, amit az országonkénti lebontásban Japán, az Egyesült Királyság és Dél-Korea követ rendre 165, 164.4 és 113 milliárd dollárral.

 


forrás: buyshares.co.nz

 

Érdemes megjegyezni, hogy az előrejelzések szerint a legnagyobb piacokon a fintech iparág mostani visszaesése ellenére is látványos növekedésre lehet számítani a következő években. Kínában például 84 százalékos felfutással számolnak 2024-ig, ami akkor már 3,5 ezer milliárd dolláros forgalmat jelentene, míg az Egyesült Államokban 67 százalékos növekedést követően 1,6 ezer milliárd dollárra bővülhet az ilyen tranzakciók értéke.

Európát egységes piacként kezelve is elmondható, hogy a kontinens most még elmarad a digitális fizetésekben a kínai és amerikai régiótól, de a következő években látványos növekedést mutathat. Ez számokban kifejezve azt jelenti, hogy Európa 20 százalékot közelítő éves növekedési rátával 2024-re már utoléri az USA 1,6 ezer milliárd dolláros forgalmát. Négy év múlva egyébként a globális piac 85 százalékot bővül az idei értékéhez képest, és összességében megközelíti a 8,2 milliárd dollárt.

Mindig kiderül, hogy a kínaiak nagyon sokan vannak

A digitális fizetési szolgáltatásokat igénybe vevő felhasználók száma az elmúlt években is gyorsan növekedett, a 2017-ben jelzett 2,7 milliárdhoz képest 2020-ra már 4,6 milliárd olyan vásárlóval számolnak, aki legalább egyszer ilyen módon fizet valamilyen árucikkárt vagy szolgáltatásért. A fejlődése azonban ebben a tekintetben sem lassul, és az eddigi trendekből kiindulva 2024-re már 6,4 milliárd felhasználó lesz jelen a digitális fizetési piacon.

Közülük a legtöbben természetesen a kínaiak vannak, ahol az elmúlt 3 év során 840 millióról 1,3 milliárdra növekedett a számuk – ezzel elmondható, hogy aktuálisan tízből három fintech felhasználó Kínában él, 2024-re pedig már 1,6 millióan lesznek. Az Egyesült Államokban negyedannyian használnak digitális fizetési szolgáltatásokat, és így lehetséges az is, hogy a magasabb vásárlóerő mellett is fele akkora forgalmat generálnak. Az európai felhasználók száma a Statista szerint 24 százalékkal növekedhet 2024-ig, ami azt jelentené, hogy akkorra már több mint 720 millióan lennének – vagyis kétszer többen mint az amerikaiak, de nagyságrendben így is csak fele annyian, mint a kínaiak.

Piaci hírek

A zsarolóprogramoktól félnek a legjobban a biztonsági vezetők

A ransomware támadások mára vezető IT-biztonsági kockázattá váltak, az idén várhatóan még tovább növekszik az incidensek száma és a célpontok köre is.
 
Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.
Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.