Az e-kereskedelem után a cloud szolgáltatások területén is rivalizálna a kínai Alibaba az amerikai óriással. Az Amazon viszont épp az Alibaba segítségével igyekszik többet keresni Kínában.

Bár a kínai Alibabáról tavaly még tíz amerikaiból kilenc azt sem tudta, hogy eszik-e vagy isszák, az alig 15 éve alapított kínai vállalkozás produkálta a történelem legnagyobb tőzsdére lépését az USA-ban. Az egyszobás lakásból indított cég mára a világ legnagyobb online kereskedőjévé vált, de láthatóan igyekszik a lehető legtöbb területen megvetni a lábát. A legújabb bejelentés szerint az alapító Jack Ma által vezetett birodalom cloud computing szolgáltatásokért felelős része adatközpontot nyitott a Szilícium-völgyben.

Csata az amerikai felhőben, együttműködés Kínában

A 2009-ben alapított Aliyun felelős az Alibaba áruházainak kiszolgálásáért is, és mint ilyen, komoly referenciákkal rendelkezik. Elég csak a világ legforgalmasabb e-kereskedelmi napját hozó tavalyi kínai "szingliünnepre" utalni. A tervek szerint első körben az Egyesült Államokban tevékenykedő kínai vállalatok számára nyújtanának cloud szolgáltatásokat, míg a későbbiekben várhatóan ezt igyekeznek kiterjeszteni, és nemzetközi ügyfélkört toborozni.

Ezzel az inváziós lépéssel többek között olyan nagy szolgáltatók, mint például a Google és a Microsoft is az Alibaba közvetlen riválisaivá válnak. De nem szabad elfeledkezni az amerikai e-kereskedelemben éllovas Amazonról sem, amelyiknek szintén fontos üzlet a cloud. A Jeff Bezos irányította cég így az online áruház után az Amazon Web Services portfóliójának értékesítésekor is kénytelen lesz számolni a "kínai veszedelemmel".

Érdekes módon az Alibaba amerikai adatközpontjának megnyitásával szinte egy időben az Amazon is lépett Kínában. Igaz, ott jóval barátságosabb lépés történt, hiszen az amerikai cég dedikált részleget nyitott az Alibaba portálján, a tmall.com-on. A kínai webáruház egyfajta gyűjtőként funkcionál a kereskedők számára, akik külön virtuális boltokat nyithatnak a felületen. Ezzel a lehetőséggel több nyugati cég is élt, például a Zara gyártója vagy a brit Burberry, így próbálva közelebb kerülni az összességében immár elképesztő pénzeket költő kínai fogyasztókhoz.

Van máááás is!

Az Alibaba egyébként nem csak a cloudban, de szinte mindehol igyekszik ott lenni. A remek üzleti eredményeknek és a csillagászati sikerrel zárult nyilvános részvénykibocsátásnak hála könnyedén megteheti, hogy kis túlzással bármibe beszáll, amiben akár csak egy kis fantáziát is lát. Csak az elmúlt egy hónap híreiből szemezgetve például utalhatunk a drónfejlesztésre, vagy éppen egy szolid, félmilliárd dollárnál alig nagyobb léptékű részesedésvásárlásra Kína egyik feltörekvő mobilgyártójában.

Cloud & big data

Arcfelismerés: években mérhető az Android lemaradása

Az iPhone-ban alkalmazott Face ID-vel egyező színvonalú biometrikus azonosítás csak 2019-ben jöhet a Google-nél.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.