A kínai e-kereskedelmi óriás több mint 25 milliárd dollárt söpört be a múlt heti elsődleges részvénykibocsátásából, ennél több pénzt még soha nem gyűjtött egyetlen vállalat sem.
Hirdetés
 

A távol-keleti e-kereskedelmi óriás, az Alibaba a múlt héten hivatalosan is minden idők legnagyobb értékű elsődleges részvénykibocsátását (IPO) hajtotta végre. A vállalat az első körben 320 millió darab részvényt adott el, miután pedig az árfolyam az első nap végén 38 százalékot emelkedett, az erős kereslet nyomán újabb 48 milliót értékesített az úgynevezett greenshoe opció kihasználásával. A kibocsátás értéke ezzel átlépte a 25 milliárd dollárt, amivel simán megelőzte az eddigi csúcstartókat, az ugyancsak kínai ABC és ACBC bankokat is.

Ezzel az Alibaba piaci kapitalizációja úgy is meghaladja a 220 milliárd dollárt, hogy papírjainak árfolyama a kezdeti fellendülés után néhány százalékot zuhant a tegnapi kereskedésben. Bár az egyes vállalatok súlyának meghatározásakor nem ez az elsődleges szempont, a nyugati versenytársak közül az Amazon jelenleg 150 milliárd, az eBay pedig 65 milliárd körül áll.

Az Alibaba alapító vezérigazgatója, Jack Ma az IPO előtt többször is hangsúlyozta az agresszív tengerentúli és európai terjeszkedésre vonatkozó terveit, amelyhez most a fedezet is rendelkezésre áll. A találgatások még a kínai társaság egyik tulajdonosát, a Yahoo-t is lehetséges célpontként emlegetik, azt találgatva, hogy az Alibaba (illetve egyik legfontosabb befektetője, a SoftBank Capital) ismét felemelheti-e a szebb napokat látott amerikai dotkom birodalmat.

Jack Ma egyébként a részvénykibocsátás nyomán 25 milliárd dollárra hízlalta magánvagyonát, ezzel Kína leggazdagabb emberévé vált, megelőzve a helyi Hurun adatai szerint 24,2 milliárdos korábbi csúcstartót.

Piaci hírek

Itt a legolcsóbb hazai havidíjas mobilnet

Tegnap írta alá a Vodafone a Digitális Jólét Alapcsomag program védjegyhasználati szerződését, aminek alapján az eddigi legolcsóbb havidíjas ajánlatot teszi azoknak, akik eddig anyagi okok miatt nem fizettek elő a világhálóra.
 
Hirdetés

Megújult a First Class csomag – uniós adatroaming akár 70 gigabájtig

A változtatásokkal az elsősorban üzleti ügyfelek igényeire szabott ajánlat még rugalmasabb, miközben a prémium jellege is megmarad.

A technológiai fejlődés jó, csak épp még az adatvédelmi kockázatok is nőnek vele. A vállalatoknak pedig ezzel kell valamit kezdeni a változó adatkezelési szabályozás miatt. Összegyűjtöttük, mire kell figyelni.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

A CISPE adatvédelmi magatartási kódex szerint szolgáltat az Aruba

Az Aruba Cloud minden felhőszolgáltatása megfelel azoknak az előírásoknak, amelyeket az európai felhőinfrastruktúra-szolgáltatók szakmai szövetsége adatvédelmi magatartási kódexében rögzített.

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.