A Google nemsokára a teljes androidos ökoszisztémában bevezeti azt a biztonsági funkciót, amely automatikusan visszavonja a régóta nem használt alkalmazások engedélyeit.

A Google androidos fejlesztői blogján jelentős változtatást harangoztak be a személyes adatok kezelésében: ezek szerint 2022 első negyedévétől minden olyan alkalmazás, amelyet a felhasználók egy ideje már nem indítottak el, automatikusan elvesztené a hozzáférési engedélyeket az olyan érzékeny készségekhez, mint amilyenek a készülékek szenzorai, az SMS üzenetek vagy a kontaktlisták. Kivételt ez alól csak a vállalati szinten menedzselt appok és az ott külön is meghatározott házirendek jelentenek majd.

A tervek szerint még idén decemberben fokozatosan kezdik meg a frissítéseket az "auto-reset" biztonsági funkcióval, amelyik a megfelelő körülmények között magától állítaná vissza alaphelyzetbe a lokációs adatokra, a kamerák és a mikrofonok használatára, illetve egy sor másféle hozzáférésre vonatkozó hozzájárulásokat. Az "auto-reset" egyébként már az Android 11-ben megjelent, de a 6-os és 10-es verziók közötti kiadásokat futtató eszközök mindegyikét csak a jövő év elején éri el.

A tájékoztatás értelmében a funkció az Android 11 (API level 30) rendszerre készülő alkalmazások esetében alapértelmezetté válik, ez alatt a felhasználóknak manuálisan kell beállítaniuk. A dolog lényege azonban minden esetben az lenne, hogy a felhasználók erősebb irányítást kapjanak az adatvédelmi beállítások fölött abban a tekintetben, hogy kordában tartsák a telefonjuktra telepített több tucat applikációt a futásidejű és veszélyes besorolású engedélyek (permission) kiosztásában.

Együtt dolgozik majd a hibernálással

A dolog a gyakorlatban úgy fog kinézni, hogy 2022 második negyedévében már minden app, amelyet néhány hónapja nem használtak, automatikusan elveszít minden ilyen jogosultságot – vagyis annak az automatizált megfelelőjére kell gondolni, mint ha a felhasználó a megfelelő beállításban "tiltott" állásba kapcsolná az alkalmazás hozzáférési szintjét. A fejlesztőknek lehetőségük lesz azonban figyelmeztetni a készülékek tulajdonosait, ha olyan applikációkról van szó, amelyeknek érdemes továbbra is a háttérben futniuk: ilyenek lehetnek például a családi biztonsági felügyeletet, a szinkronizálást vagy az okos otthoni eszközök irányítását és összekapcsolását végző programok.

Ahogy a Google blogbejegyzése is kiemeli, manapság már nagyon sokan telepítenek annyi alkalmazást a készülékükre, hogy lehetetlenné válik a fontos engedélyek számontartása. Ez nyilván akkor különsen igaz, ha valaki már szinte el is feledkezett a régen nem használt appokról. Ide tartozik, hogy a "permissions auto-reset" kompatibilis az Android 12 (API level 31) hibernációs funkciójával is, amelynek lényege, hogy nem csak használaton kívül helyezi az inaktív alkalmazásokat, de tömörítést is alkalmaz az esetükben, hogy tárhelyet szabadítson fel, sőt törölheti azokat a komponenseiket, amelyeket szükség szerint újra le lehet tölteni hozzájuk.

Biztonság

A vártnál lassabban másznak ki a gödörből az okostelefonok

Az IDC jelentősen visszavett idei forgalomra vonatkozó jóslatából. Az ok a sokszor emlegetett alkatrészhiány és a globális logisztikai kihívások.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.