Van egy téma, ami a legnagyobb IT-s cégeket is egyetlen csapatba tereli.

A mesterséges intelligencia lesz a következő egy-két évtized azon fő fejlesztési területe, ami az emberiség jövőjére az egyik legnagyobb hatást fogja gyakorolni. Tulajdonképpen már ma is ezt teszi, egyelőre azonban eléggé töredezetten halad a dolog. A nagy IT cégek ugyanis zömmel saját szakállukra fejlesztenek – elég csak megnézni a telefonokba integrált MI-k sorát: Apple Siri, Google Assistant, Microsoft Cortana, Samsung Bixby stb. –, és egységes irány helyett szétforgácsolódnak az erőfeszítések.

Egyre bővülő tagság

Ezt a trendet akarja megfordítani a tavaly szeptemberben létrejött Partnership on AI nevű nonprofit csoport, ahol a mesterséges intelligencia kutatását helyeznék közös platformra. Az iparág néhány nagyágyúja is részt vesz benne, például a Microsoft, a Google és az IBM már jó ideje tagja a PAI-nak. Az Apple egyelőre a kint sem vagyok, bent sem vagyok állapotot választotta. hivatalosan ugyan nem jelentették be közreműködésüket, de nyílt titok, hogy valamilyen szinten azért képviseltetik magukat a szervezetben.

A klub a napokban bővült további huszonkét új taggal. Nyolc közülük profitorientált cég – például az Intel, az eBay, a Sony és a Salesforce –, de egyensúlyt képeznek a nonprofit csatlakozók, mint például az Electronic Frontier Foundation (EFF) és a UNICEF.

Nem csak a taglétszám bővült, hanem a szervezet hatóköre is. Bejelentésük szerint új munkacsoportokat hoznak létre a mesterséges intelligencia különböző aspektusainak legjobb módszerei kutatása és meghatározása céljából. Emellett partneri kapcsolatok kialakítására törekednek a nonprofit és nem közszférához köthető szervezetek mesterséges intelligenciával kapcsolatos kihívásainak leküzdése érdekében.

Végül, a Google Lunar XPrize-hoz hasonló kezdeményezésről is beszámolt a PAI. Az AI Grand Challenges mellett díjat alapítanak a mesterséges intelligencia, emberek és társadalom közötti kapcsolatok témában készülő tanulmányok létrejöttének elősegítéséért.

Egyesíti erőit a Google, a Facebook és a Microsoft

Az IBM-mel és az Amazonnal együtt fognak össze a techipar óriásai, hogy hatékonyabbá tegyék az MI-t. Ennek feltétele, hogy a nagy cégek ne mind külön utakat járjanak, hanem legalább alapvető dolgokban egyetértsenek ezen a téren.

Ez a felismerés vezetett a Partnership on Artificial Intelligence to Benefit People and Society nevű nonprofit keretrendszer tavaly ősszel történő létrehozásához. Elsődleges céljuk a mesterséges intelligencia kutatása, az erre alapuló új technológiákkal kapcsolatos irányelvek létrehozása és az MI nyilvánossággal való megismertetése és elfogadtatása.

Nem lobbicsoportnak szánják a társaságot, ezért vezetésében nem csak a vállalati világból érkezők foglalnak majd helyet, hanem tudósok és etikával, szabályozással foglalkozó specialisták is. A csoport globálisan felhívhatja az emberek figyelmét a mesterséges intelligencia jelentőségteljessé válására a fő IT-cégeknél. További részletek itt.

Cloud & big data

Ilyen, amikor a katonák a maguk kezébe veszik az innovációt

Az amerikai tengerészgyalogosoknak elegük lett abból, hogy lassan és irdatlanul drágán kapják meg a pótalkatrészeket. Huszárvágással megoldották a problémát.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.