Összehasonlítottuk a két generációt, így kiderült, mennyivel tud többet vagy kevesebbet az új Apple okostelefon.

Végre hivatalosan is lehullt a lepel az új iPhone-ról, ezért összehasonlítottuk, hogy miben tér el az elődtől. Mindenek előtt a teljesítmény szempontjából: az Apple állítása szerint az új, A10 Fusion processzor 40 százalékkal gyorsabb, mint az iPhone 6S-ben található A9-es.

Miért kellett lecserélni a minijacket?

Míg azonban a CPU nyers erejének növekedése csupán egy örvendetes előrelépés, addig a fülhallgatók korábban prognosztizált csatlakozó-váltása már sokkal inkább megosztó lépés. Az Apple döntése szerint Lightning aljzat és ennek megfelelő dugó várja az új felhasználókat, akik a régi füleseiket dobhatják is ki az elektronikus hulladékgyűjtőbe. Vagyis, csak dobhatnák, mert ezt a húzást a Tim Cook vezette vállalat nem merte megtenni: a hetedik generációs iPhone-okhoz jár egy átalakító, amivel, ha kicsit kényelmetlenül, de továbbra is használhatók maradnak a minijack fülhallgatók.
 

A szabvány cseréjére egyébként a víz- és porállóság miatt is szükség volt. Igaz, hogy a Samsung Galaxy S7-hez képest valamivel korlátozottabb ezen a téren az almás okostelefon tudása (IP67 kontra IP68), tehát búvárkodni nem fogunk vele, de esőben biztonsággal használható a készülék, és attól sem megy feltétlenül tönkre, ha beleejtjük egy tócsába (kérdés persze, hogy milyen magasról).

És, ha már szóba került a hangkeltés: ez az első olyan almás telefon, amiben két hangszóró is helyett kapott. Sztereó kialakításának köszönhetően jobban szól a zene, nyilván a mobil környezet korlátjait azért nem tolja ki jelentősen a változás. Ha pedig továbbra is Apple fülhallgatót szeretnénk használni, arra is van lehetőség: a vállalat elrejtett a csomagolásban egy pár, vezetékmentes csatlakozást biztosító AirPodot.

Sötétlátó kamera, optikai zoommal és képstabilizátorral

Az új iPhone-nak már 625 cd/m2 fényerejű kijelzője van, míg a hatodik generációs modell csupán 500 cd/m2 paraméterrel bír. Hátoldali kamerájának felbontása nem változott, továbbra is 12 megapixeles, 4K-s videók készítésének lehetőségét kínálva. Ugyanakkor immár f/1.8-as rekesszel bír, szemben az előd f/2.2 értékével. Ennek köszönhetően javulhat a gyenge fényviszonyok között készített képek minősége.
 

És ez még nem minden; a Plus változat duplakamerás kialakítása optikai nagyítást nyújt (igaz, csupán kétszereset). Azaz a kamera által látott kép anélkül zoomolható, hogy az képminőség-romlással járna, mint a digitális zoom esetében. Mindezt kiegészíti az optikai képstabilizátor, aminek köszönhetően kevésbé fenyeget a bemozdulás veszélye. Igaz, ez a lehetőség már az iPhone 6 Plus változatában megjelent, tehát nem teljesen új funkcióról van szó.

Ugyanakkor a frontoldali kamera tekintetében látszólag visszalépés történt. A hatodik generáció még 7 megapixeles 1080p-s szenzorral volt ellátva, ezzel szemben az iPhone 7-ben egy 5 megapixeles, 720p-s kamera várja, hogy kielégíthesse a szelfiőrültek igényeit.

További változások

A készülék ugyan kisebb nem lett, ugyanakkor némileg könnyebbé vált. Az előző generáció 143 grammos tömegét egészen leheletnyit sikerült csak lejjebb faragni: a hetedik generáció 138 grammot nyom a mérlegen (a nagyobb, 5,5 inches képátlóval bíró Plus változat értelemszerűen nehezebb, 188 grammos).

Az új iPhone-ok három különböző kapacitással vásárolhatók meg; 32, 128 és 256 GB memóriaalapú tárhely várja a képek és videók tömegét. Mivel memóriakártyával való bővítéssel továbbra sem lehet számolni, ezért vásárláskor érdemes alaposan megfontolni, mennyi helyre is lesz szükségünk.

Az előddel szemben nyomásérzékennyé vált a telefon home gombja. Javult az akkumulátor üzemideje is; az előző generáció 10 órájával szemben egy töltéssel immár 12 órányi használatot ígér az Apple (LTE böngészés mellett). Erről persze majd a tesztek fognak valódi információval szolgálni.
 

Melyiket vegyem?

Még elkötelezett Apple-rajongók esetében is rendszeresen felmerül a dilemma az ősz kezdetén, melyik generációt érdemes választani. A fentiekből láthatóan eget rengető változások nem történtek, a Steve Jobs alapította vállalat nem most újította meg az okostelefon fogalmát - talán majd jövőre, a hajlított kijelzővel. Így akit a valamivel jobb kamera és a vízállóság nem hoz lázba, a minijack aljzat elhagyása pedig egyenesen taszít, annak érdemes lehet elgondolkodni a hatodik generáció valamelyik modelljének megvásárlásán.

Ezeknek a típusoknak az új iPhone-ok megjelenésével csökkenni fog az ára, persze androidos léptékben vett tömegtermék továbbra sem lesz belőlük. Az új modellek szokás szerint bődületesen drágán jelennek majd meg: 650 dollártól lesz elérhető a legolcsóbb modell – az USA-ban. Hazánkban ez a magas ÁFA és egyéb tételek miatt biztosan 200 ezer forint felett lesz, a 256 GB-os típus ára pedig jóval 300 ezer forint fölé skálázódik majd szeptember 23-a után.

Mobilitás

Örülne, ha lenne a szívének egy digitális ikertestvére?

A neves amerikai hosszútávfutó, Desiree "Des" Nicole Linden szívének már megvan a digitális párja.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.