A hogyan egyelőre még nem tiszta, de az biztos, hogy a Watsonnal. Egy a compliance-ben otthon lévő tanácsadót vettek hozzá.

Pénzügyi tanácsadó céget vásárol az IBM. A 2001-ben alapított Promontory Finance Group egyik legfőbb ismertetőjegye, hogy hatszáz munkatársának egy jelentős része az állami szférából érkezett, és ott főleg szabályozási és felügyeleti területen dolgoztak. A Promontory világította át többek egy pénzmosási botrány kapcsán a Vatikán bankának, az IOR-nak a számláit.

A washingtoni székhelyű tanácsadó cégnek világszerte vannak irodái, Európában többek között Brüsszelben, Dublinban, Londonban, Milánóban, Madridban és Párizsban vannak jelen. Emellett van több irodájuk a távol-keleten és Ausztráliában is. A tanácsadó cégnek akkor kezdett igazán jól menni, amikor a pénzügyi válság után a kormányzatok a pénzügyi piacok szigorúbb szabályozására törekedtek. A cég komoly befolyással bír, egyesek az iparág "árnyékszabályzójának" hívják.

Tanácsot adnak és edzik a Watsont

Az IBM a felvásárlásról kiadott közleménye szerint csak tavaly 20 ezer új előírás született, melyekhez a bankoknak igazodniuk kell. 2020-ra pedig a teljes „szabályozási katalógus” terjedelme meghaladhatja a 300 millió oldalt. A szabályozási környezet változásainak kezelése már ma is nagyon nagy terhet ró a pénzintézetekre. A McKinsey egy idei tanulmánya szerint ennek költsége nagyjából a működési költségek 10 százalékát teheti ki a nagy bankoknál és globálisan évente. Az American Banker ezzel kapcsolatban idézi Alistair Rennie-t, az IBM ipari megoldásokért felelős vezetőjét, akik ezt az összeget 270 milliárd dollára teszi.

A banki folyamatok – illetve az azt leképező IT-rendszerek – szabályzókhoz történő igazításának automatizálásában nagy szerepe lehet a Watsonnak. Ilyen információmennyiségnél ugyanis még a szakértők igénybe vétele is csak korlátozott eredményhez vezethet, ráadásul nagyon költséges is.

A Promontory szakemberei ebben a folyamatban lényegében a Watson „edzői” lesznek. A bevitt információk feldolgozására készítik fel a rendszert. Így a compliance menedzselése részben automatizálható, ami tetemes költségmegtakarítást hozhat a pénzügyi szolgáltatóknak.

Kockázatkezelés Watsonnal

A Promontory gárdája azonban nem csak a Watson okosításán dolgozik, hanem az IBM tanácsadói portfólióját is bővíti. Emellett az IBM reményei szerint gyorsítja azokat fejlesztéseket, melyek a kockázatkezelés terén keresik a kognitív számítástechnikai lehetőségeit. A cél az, hogy a Watson át tudjon venni olyan funkciókat a bankoknál, mint a pénzügyi kockázatok modellezése, a felügyelet vagy a pénzmosás elleni küzdelem.

A Promontory nem olvad be az IBM szervezetébe, hanem önálló leányvállalatként működik tovább. Megmarad 19 irodahája is világszerte. A tanácsadó cég portfóliója egyébként több szálon is kötődik az IT-hoz. A szabályozási és compliance kérdések mellett foglalkoznak átvilágítással, belső vizsgálatokkal és az IT-biztonság kérdéseivel is.

Az IBM és a Promontory kapcsolata nem új, már korábban is felvetődött, hogy létrehoznának egy közös céget. A felvásárlásról mintegy hat hónapja kezdtek tárgyalásokat. pénzügyi hátterét nem hozták nyilvánosságra, és a tervek szerint az év végégi zárnák le a folyamatot.

Cloud & big data

Kínában sem megy simán a robotaxik bevezetése

Az önvezető konkurencia megjelenését meglehetősen rossz néven veszik az érintett területeken dolgozó taxisok.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.