A hogyan egyelőre még nem tiszta, de az biztos, hogy a Watsonnal. Egy a compliance-ben otthon lévő tanácsadót vettek hozzá.

Pénzügyi tanácsadó céget vásárol az IBM. A 2001-ben alapított Promontory Finance Group egyik legfőbb ismertetőjegye, hogy hatszáz munkatársának egy jelentős része az állami szférából érkezett, és ott főleg szabályozási és felügyeleti területen dolgoztak. A Promontory világította át többek egy pénzmosási botrány kapcsán a Vatikán bankának, az IOR-nak a számláit.

A washingtoni székhelyű tanácsadó cégnek világszerte vannak irodái, Európában többek között Brüsszelben, Dublinban, Londonban, Milánóban, Madridban és Párizsban vannak jelen. Emellett van több irodájuk a távol-keleten és Ausztráliában is. A tanácsadó cégnek akkor kezdett igazán jól menni, amikor a pénzügyi válság után a kormányzatok a pénzügyi piacok szigorúbb szabályozására törekedtek. A cég komoly befolyással bír, egyesek az iparág "árnyékszabályzójának" hívják.

Tanácsot adnak és edzik a Watsont

Az IBM a felvásárlásról kiadott közleménye szerint csak tavaly 20 ezer új előírás született, melyekhez a bankoknak igazodniuk kell. 2020-ra pedig a teljes „szabályozási katalógus” terjedelme meghaladhatja a 300 millió oldalt. A szabályozási környezet változásainak kezelése már ma is nagyon nagy terhet ró a pénzintézetekre. A McKinsey egy idei tanulmánya szerint ennek költsége nagyjából a működési költségek 10 százalékát teheti ki a nagy bankoknál és globálisan évente. Az American Banker ezzel kapcsolatban idézi Alistair Rennie-t, az IBM ipari megoldásokért felelős vezetőjét, akik ezt az összeget 270 milliárd dollára teszi.

A banki folyamatok – illetve az azt leképező IT-rendszerek – szabályzókhoz történő igazításának automatizálásában nagy szerepe lehet a Watsonnak. Ilyen információmennyiségnél ugyanis még a szakértők igénybe vétele is csak korlátozott eredményhez vezethet, ráadásul nagyon költséges is.

A Promontory szakemberei ebben a folyamatban lényegében a Watson „edzői” lesznek. A bevitt információk feldolgozására készítik fel a rendszert. Így a compliance menedzselése részben automatizálható, ami tetemes költségmegtakarítást hozhat a pénzügyi szolgáltatóknak.

Kockázatkezelés Watsonnal

A Promontory gárdája azonban nem csak a Watson okosításán dolgozik, hanem az IBM tanácsadói portfólióját is bővíti. Emellett az IBM reményei szerint gyorsítja azokat fejlesztéseket, melyek a kockázatkezelés terén keresik a kognitív számítástechnikai lehetőségeit. A cél az, hogy a Watson át tudjon venni olyan funkciókat a bankoknál, mint a pénzügyi kockázatok modellezése, a felügyelet vagy a pénzmosás elleni küzdelem.

A Promontory nem olvad be az IBM szervezetébe, hanem önálló leányvállalatként működik tovább. Megmarad 19 irodahája is világszerte. A tanácsadó cég portfóliója egyébként több szálon is kötődik az IT-hoz. A szabályozási és compliance kérdések mellett foglalkoznak átvilágítással, belső vizsgálatokkal és az IT-biztonság kérdéseivel is.

Az IBM és a Promontory kapcsolata nem új, már korábban is felvetődött, hogy létrehoznának egy közös céget. A felvásárlásról mintegy hat hónapja kezdtek tárgyalásokat. pénzügyi hátterét nem hozták nyilvánosságra, és a tervek szerint az év végégi zárnák le a folyamatot.

Cloud & big data

Minden bitcoinos tranzakció felszippanthat egy úszómedencére való vizet

A kriptovalutához kapcsolódó vízfelhasználás egy friss tanulmány szerint 166 százalékkal emelkedett 2020 és 2021 között, az átmeneti visszaesést követően pedig 2023-ban is új rekordot dönt majd.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.