A Qualcomm intelligens, a döntéseket önállóan hozó mobilon dolgozik.
Hirdetés
 

Az okostelefonok fogalma, képessége mára teljesen általánossá vált, ezek az eszközök az élet szinte minden területén képesek segíteni felhasználóikat. A leginkább mobilos chipjeiről ismert Qualcomm azonban úgy gondolja, hogy az okosból intelligenssé is válhatnak készülékeink, ami valószínűleg egy újabb korszakot hozhatna el a mobil technológiában.

Mély tanulás

A mobilok kamerái (és korábban a fényképezőgépek) esetében általános volt az úgynevezett jelenet alapú képalkotás, amikor a felhasználó a környezeti viszonyokhoz igazíthatta a beállításokat. A Qualcomm szakemberei egy olyan kísérleti fotós alkalmazást alkottak meg, amely ezeket a beállításokat önműködően, a környezet vizsgálatából kiindulva használják. A cég szerint ez még a kezdet, hiszen a jövőben egy sor, mestersége intelligencia alapú megoldás költözhet a mobilokba.

Az elképzelés szerint a jövő mobiljai képesek lesznek értelmezni, hogy a kamera miről készít fotót, de az arcok felismerése, azonosítása sem okozhat különösebb problémát. A Qualcomm kutatói azon dolgoznak jelenleg is, hogy miként lehet a mobilokat mesterséges intelligenciával felruházni, azaz hogyan válhat a deep learning a jövő mobiljainak alapfelszereltségévé. A deep learning, magyarul mély tanulás a gépek automatizmusok, algoritmusok alapján történő keresését jelenti, ami megkönnyíti a big datában való információ feldolgozást.

Még okosabb mobilok jöhetnek

Az eddigi eredményekről Charles Bergan, a Qualcomm szoftver kutatója számolt be az MIT Technology Review EmTech konferenciáján, ahol működő alkalmazással mutatta be az elképzelésben rejlő lehetőségeket. Ez egy arcfelismerő alkalmazás volt, ami annak ellenére be tudta azonosítani az előadót, hogy a szoftver az arc részleteit csak egy rövid, homályos, rossz minőségű felvételen ismerhette meg.

Ezt is a deep learning teszi lehetővé, vagyis az a folyamat, amely során a szoftver a rendelkezésére álló adatok segítségével képes rendszerbe helyezni és értelmezni azokat. Bergan ezért egy olyan lehetséges jövő vázolt fel előadásában, amelyben a mobil kamerája külön beavatkozás nélkül, a külvilág képeinek értelmezésre révén meg tudja állapítani, hogy mit lát, sőt, pl. egy foci meccs pillanatában akkor süti el a fényképezőgépet, amikor egy arra érdemes jelenet zajlik a pályán.

Bergan azt is elárulta, hogy azért erősítettek rá a mesterséges intelligencia irányába folytatott kutatásokra, mert a készülékgyártók szeretnék még okosabbá tenni a mobilokat, azon belül pedig a képalkotás, a kamerák világa az elsődleges célpont, mivel a mai napig ez az értékesítés egyik kulcsfontosságú eleme. 

Konzumer tech

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.