A fejlett cloudos adatelemzést kínáló startup értékét egy éppen tárgyalás alatt lévő befektetési kör 43 milliárd dollárra emelheti.

Újabb befektetői kört készít elő az aktuálisan az egyik legkomolyabb potenciállal rendelkező mesterségesintelligencia-fókuszú startup - adta hírül a Bloomberg két belső forrásra hivatkozva. A hírügynökségnek nyilatkozók ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a felek még a tárgyalási szakasznál tartanak, így az üzlet nem feltétlenül valósul meg.

Az algoritmussal támogatott adatelemző platformot fejlesztő Databricksbe a pletykák alapján a T. Rowe Price befektetési cég szeretne tőkét tenni. Ha létrejön a körvonalazódó ügylet, a befektetés az értesülések alapján 43 milliárd dollárra srófolja fel a startup becsült értékét.

Mindezt kétféleképpen is lehet értelmezni. Egyrészt a 43 milliárd dollár felfoghatatlanul hatalmas összeg, amelyet a világon nagyon kevés vállalkozás tud felmutatni az indulást követő 10. évben. Másrészt ugyanakkor a Databrickset a legutóbbi, két évvel ezelőtt történt befektetési kör is elég sokra, 38 milliárdra értékelte. Két év alatt pedig nem is olyan számottevő a növekmény, különösen annak fényében, hogy a ChatGPT tavaly november végi megjelenése megsokszorozta az érdeklődést bármi iránt, ami MI-t tartalmaz.

Jó úton haladnak

Az bizonyos, hogy a Databricks nem a generatív algoritmusok körül támadt hájpviharban született, így nem kell aggódni, hogy a felfokozott figyelem csillapodásával a cég is eltűnik a süllyesztőben. Mint idén nyáron egy pénzügyi beadványból kiderült, a cég bevétele a január végén zárult legutóbbi üzleti évében 60 százalékos növekedést produkálva átépte az 1 milliárd dollárt.

A mindössze 2013 óta működő cég ugyanakkor az organikus növekedést felvásárlásokkal is igyekszik támogatni. Idén például már több ilyen üzlet is köttetett, amelyek közül egyértelműen kiemelkedik a MosaicML júniusban bejelentett akvizíciója. Az 1,3 milliárd dolláros ügyletet szakértők a terület elkerülhetetlennek tűnő konszolidációjának előszeleként értékelték.

Az összesen eddig 3,5 milliárd dollárnyi befektetést kapó Databricksről régóta beszélik, hogy tőzsdére léphet, ám a cég alapító-vezetőjének nyilatkozata szerint nem sürgeti őket különösebben semmi, mivel biztosított a működés finanszírozása. Utóbbi nyilván még biztosabbá válik, ha nyélbe ütik a Bloomberg által megszellőztetett legújabb befektetési kört.

Cloud & big data

Egyre kevésbé férnek hozzá az MI-fejlesztők a létfontosságú adatokhoz

A tartalomszolgáltatók sorra vezetik be a korlátozásokat az általuk közölt anyagok felhasználására, miközben a mesterséges intelligencia egyre többet követelne magának.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.