Néhány kongresszusi képviselő szerint a válasz a személyes adatok felhasználása a célzott hirdetések megjelenítéséhez, úgyhogy be is nyújtottak egy törvényjavaslatot a betiltására.
Hirdetés
 

Három demokratapárti képviselő az amerikai szenátusban és a képviselőházban is előterjesztette azt a törvényjavaslatot, amely megtiltaná a "megfigyelésre alapuló hirdetések" alkalmazását, vagyis a személyes adatok célzott reklámok megjelenítésére való felhasználását. A Banning Surveillance Advertising Act ennek megfelelően alaposan felforgatná a Facebook, a Google (DoubleClick) és más, hasonló szolgáltatásokat nyújtó internetes cégek üzletét.

A jogszabálytervezet kifejezetten tiltaná a személyes adatokon alapuló reklámozást, úgy határozva meg az ilyen információt, mint egy egyénekhez és csatlakoztatott eszközhöz kapcsolódó, vagy észszerűen hozzájuk kapcsolható adatokat, beleértve a kikövetkeztetett és származtatott adatokat, a kommunikáció tartalmát, az internetes böngészési előzményeket és a hirdetési azonosítókat.

A javaslatban azt is megtiltanák a hirdetőknek, hogy faji vagy vallási besorolás alapján célozzák a hirdetéseket, illetve hogy erre a célra használják az adatbrókerektől vásárolt személyes információt. Kivételt képezne viszont a tágabb értelemben vett földrajzi targetálás, amelyik állami vagy városi szinten valósul meg, és lehetővé tennék a kontextus alapú (az aktuális tartalomhoz igazodó) hirdetések alkalmazását is.

Egy nagy csomó probléma gyökere

A jogszabály indoklása felidéz egy 2019-es kutatást, amely szerint a célzott hirdetések csak 4 százalékkal hatékonyabbak, mint a kontextus alapú reklámok, vagyis a dolog a hirdetőknek sem jelentene óriási visszalépést. Ezzel szemben betartana a személyes adatok tisztességtelen begyűjtésére és felhalmozására alapuló, "invazív és ragadozó mentalitású" internetes hirdetési modelleknek.

A képviselők szerint ez a kártékony gyakorlat teszi lehetővé az online platformok számára, hogy jelentős társadalmi károkat okozva kényszerítsék ki a felhasználói elköteleződést, erősítve a félretájékoztatást, a diszkriminációt, a választók elbizonytalanítását és megfélemlítését, vagy a személyes adatokkal való visszaéléseket. Mindezt a közleményükben mérgező üzleti rutinnak nevezik, amelyik egyaránt helyrehozhatatlan károkat okoz a fogyasztóknak, a vállalkozásoknak és demokratikus berendezkedésnek.

A javaslat arra is kitér, hogy a jogszabály végül egy átfogóbb fogyasztói adatvédelmi törvény részévé válhatna, miután további megbeszéléseket folytatnak mindkét politikai oldal szereplőivel az energiaügyi és kereskedelmi bizottságban. Ha a törvényt elfogadják, az amerikai versenyfelügyelet és a tagállamok főügyészei is felhatalmazást kapnának annak végrehajtására, de magánvádas eljárásokra is lehetőség nyílna. A kiszabható legnagyobb büntetés minden egyes incidens esetében 5 ezer dollár lenne.

Közösség & HR

Robotméh enyhítheti az élelmezési krízist

A beporzást végző méhek számának tendenciózus csökkenése súlyos válsággal fenyeget. Egy amerikai kutatócsapat azonban jól halad a gépesített alternatíva fejlesztésével.
 
Valószínűleg soha. A piackutatók szerint a felhő mellett is dinamikusan növekszik a hosting iránti igény.

a melléklet támogatója a vshosting

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.