A vonuló készenléti egységek közlekedését igyekszik biztonságosabbá tenni az a magyar kutatási projekt, amelynek eredményeit nemrég a zalaegerszegi tesztpályán mutatták be.

A közlekedésbiztonság javítását ismeretterjesztéssel, bemutatókkal segítő Biztonság Hetéhez kapcsolódóan mutatkozott először be nagyobb nyilvánosság előtt az a hazai kutatási projekt, amely a vonuló készenléti egységek (mentők, tűzoltók, rendőrség) helyszínre érekezését igyekszik egy extra biztonsági elemmel támogatni.

Angyali drónok

A győri Széchenyi István Egyetem és a budapesti Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet kutatóihoz köthető koncepció a csapat tudomása szerint egyedülálló a világon. Az ötlet lényege, hogy a készenléti autó felett egyfajta őrangyalként egy drónt vezetnek, amelynek kamerája képes olyan veszélyforrásokat is felfedezni, amelyek a jármű vezetője előtt rejtve maradnak. 

Mindez városi környezetben működhet leginkább, hiszen a nagy épületek és szűk utcák gyakran behatárolják a sofőr érzékelési zónáját, ugyanakkor a drónnak sem kell elképesztő sebességgel repülnie ahhoz, hogy a megfelelő pozícióba manőverezze magát a haladás során.

Az eddigi eredményeket a kutatók pár napja az Országos Mentőszolgálat közreműködésével egy kifejezetten ilyen helyzetekre alkotott tesztkörnyezetben, a Zalaegerszeg mellett található ZalaZONE területén demonstrálhatták. Ahogy az alábbi videóból is kiderül, a vonuló mentőautó elől a házfalak által takart jármű az előfutár drónnak köszönhetően felfedezhetővé válik, és így az ütközés elkerülhető. Ezzel az uniós támogatással megvalósuló projekten dolgozó csapat szerint a fő kutatási kérdés – az ötlet megvalósíthatósága – bizonyítást nyert.
 


A rendszer jelen formájában még nagyon távol áll a gyakorlati bevezetéstől. Ehhez nemcsak további technikai kérdéseket, problémákat kell megoldani a mérnököknek, hanem szükséges a jogi és szabályozási környezet megfelelő alakítása is, hogy a városok és országutak feletti drónos repülés és a forgalomról való folyamatos kamerafelvétel készítése ne ütközzön jogszabályokba.

Piaci hírek

Az Apple-nél is belátták, hogy vége az eddigi világnak

A WSJ szerint eldőlt, hogy az Apple elviszi Kínából a termelésének egy jelentős részét, bár a jelenlegi gazdasági helyzetben ez rendkvül nehéz feladatnak ígérkezik.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.