Lassult a bérek növekedése a hazai IT-piacon, de még mindig sok a betöltetlen pozíció. A legkeresettebbek továbbra is a programozók. A Hays kiadta a 2017-es évre vonatkozó kereseti útmutatóját.

A magyarországi IT-piacon továbbra is legalább 22 ezer állás várja a boldogulni itthon szándékozó programozókat, fejlesztőket, biztonsági szakértőket stb. A meghirdetett állások zöme budapesti, a cégek a legnagyobb arányban Java és .net programozókat keresnek. Azzal azonban tisztában kell lenniük, hogy épp az állásbőség miatt a hagyományos hirdetési módszerek nem igazán működnek, a vállalkozások egymástól vadásszák le a legjobbakat – mondta Rónai Dániel, a Hays Hungary IT tanácsadási üzletágának vezetője.

Az infokom szektorban még az állást változtató diktál

Hozzátette, az infokommunikációs szektor munkaerőpiacán továbbra is az állást változtatók diktálnak, ami a bérek és a béren kívüli juttatások ugrásszerű növekedéséhez vezetett az elmúlt években. A növekedés a szakértő szerint tavalyra már lelassult, beállt egy szintre, így lesz ideje a piacnak az eddigi szinthez alkalmazkodni.

Az állást változtatni hajlandók többségét már nemcsak a magas bérek motiválják. Fontos szempont számukra a jó technológiai háttér, a kellemes munkahelyi légkör, de leginkább az értelmes, kihívásokkal teli feladatoknak örülnek. A mobilitás viszont az informatikai szakmákban egyáltalán nem jellemzi a munkavállalókat: a budapestiek nem hajlandóak vidékre költözni, a vidékiek pedig nem hagyják el Budapestért mondjuk Szegedet, vagy Debrecent.

A már említett két ismert programnyelv mellé az elmúlt években újabb keresett technológiák jelentek meg. Az autóipari cégek például a frontend JavaScript szakembereket és a beágyazott rendszereket fejlesztőket keresik. (Az egyes IT-szakmák fizetési lehetőségeit interaktív táblázatokban foglaltuk össze. Az angol terminológia elterjedtsége miatt meghagytuk az egyes pozíciók Hays által is használt angol elnevezését.)

Amit lehet, automatizálnak

Könnyen el tudnak helyezkedni a tesztautomatizálási mérnökök, ezzel arányosan viszont ma már csökken a funkcionális tesztelők iránti igények, mivel ezt a folyamatot könnyen lehet automatizálni.

 
Hays Salary Guide 2017 – IT
Create your own infographics

(Ha a táblázatok helyett szívesebben böngészne grafikonokat, az adatokat egy kattintásnyira grafikonon is megnézheti.)

A szakértő szerint a hazai piac viszont még nem elég fejlett ahhoz, hogy jelentős hatást gyakoroljon az adatbányászatra. Az erre a területre alkalmasak jelentős része ugyanis inkább külföldre költözött a sokkal változatosabb (tovább)képzési lehetőségek reményében.

Mivel egyre több cég igyekszik agilis módszerek alapján működni, az IT-profilú társaságok is szívesen látják az agilis coach-okat. Tőlük azonban nemcsak a vállalati működési módszerek alapos ismeretét várják el, hanem valamilyen mértékű műszaki háttértapasztalatot is.

 
Hays Salary Guide 2017 – IT-kereskedelem
Create your own infographics

(Ha a táblázatok helyett szívesebben böngészne grafikonokat, az adatokat egy kattintásnyira grafikonon is megnézheti.)

Az aktuális bértábla alapján egyébként a legmagasabb fizetési elvárásai a vezető fejlesztőknek lehetnek, havi közel másfél millió forintot is kérhetnek, de jól fizet az SAP tanácsadói, illetve a műszaki projektmenedzser pozíció is, egyenként 1,3-1,3 millióval. Az adattudósok és a mobilfejlesztők alig 100 ezer forinttal maradnak el tőlük.

Idén is több ezer fővel bővülnek az üzleti szolgáltató központok

Magyarország népszerű az üzleti szolgáltató központokat üzemeltető cégek számára is. Itt már nem jellemző a túlzott Budapest-centrikusság, számos vidéki nagyvárosban vannak ilyen SSC-központok.

A szolgáltatóközpontok létszámbővülése folyamatos, idén is 8-10 ezerrel nőhet az ezekben foglalkoztatottak száma. Mivel azonban nincs megfelelő mennyiségű szabad munkavállaló, a bérek itt is folyamatosan nőnek, még a pályakezdőknél is. Különösen nagy előnyt élveznek a több nyelvet, köztük a régiós nyelvek valamelyikét is beszélők.

 
Hays Salary Guide – IT-kereskedelem
Create your own infographics

(Ha a táblázatok helyett szívesebben böngészne grafikonokat, az adatokat egy kattintásnyira grafikonon is megnézheti.)

Az egyetemek igyekeznek felzárkózni az igényekhez, már nemcsak Budapesten folyik ilyen jellegű képzés, de akár OKJ-képzés keretében is megszerezhető az SSC-pozícióhoz szükséges ismeret. A jövőben főleg a pénzügyi és az informatikai területen várható a feladatkörök komplexebbé válása, míg az egyszerűbb funkciókat a befektetők inkább más, költséghatékonyabb országokba viszik tovább.

Ezen a piacon a legtöbbet a pénzügyi műveletekkel foglalkozó menedzserek keresik, akár havi másfél millió forintot is, de jól fizet a service desk operations manager is, a maga 1,3 milliójával, míg az IT helpdesk csoportvezetőknél jó, ha elérik a havi 700 ezres plafont.

Közösség & HR

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.