A legjobban bekamerázott városok globális toplistáján 20-ból 18 kínai települést találunk, és a világ összes ilyen megfigyelő eszközének is több mint a fele működik Kínában.

A Kínában telepített megfigyelő kamerák száma már évek óta rekordokat döntöget, a Comparitech nyár végi adatai szerint azonban a lakosság arányára vetítve már csak London és az insiai Haidarábád vetekszik a legjobban bekamerázott kínai városokkal. A világ legnépesebb városait magában foglaló toplista első húsz helyéből tizennyolcat kínai települések foglalnak el, de a top ötvenes mezőnybe is harmincnégyen kerültek be közülük.

Bár a kamerák számnak növekedése egyelőre elmarad az évekkel ezelőtt közölt 2020-as jóslatokhoz képest, a Comparitech statisztikája alapján már így is 770 millió ilyen eszköz működik világszerte, ennek pedig abszolút többsége, 54 százaléka található Kínában. Az IHS Markit legfrissebb prognózisából kiderül, hogy a megfigyelő kamerák száma jövőre így is simán átviszi majd az egymilliárdos küszöböt, és egyre kevesebb összefüggést lehet felfedezni a telepítések száma, illetve a bűnözési és közbiztonsági statisztikák között.

A mostani lista legelső helyén a két budapestnyi Tajjüan város áll, ahol 465 ezer kamera jut a 3,9 millió lakosra, ami majdnem 120 kamerát jelent ezer emberre. Az arányokat jól érzékelteti, hogy a Kínán kívüli mezőnyt magasan vezető Londonban ugyanez a ráta ezer lakosonként 67 kamera, és a Londont követő második leginkább bekamerázott európai városban, Moszkvában is "csak" valamivel több mint 15 kamera jut ezer emberre.

Minden attól függ, hogy hol mi számít bűncselekménynek

Érdekes összehasonlítás, ha a világ legnépesebb városainak toplistáját hasonlítjuk a leginkább bekamerázott nagyvárosokhoz, tekintettel a két csoport közti átfedésre. Itt a 14 milliós, az agglomerácós körzetet is beleszámolva 37 milliós Tokióban alig több mint egy darab megfigyelő kamerát jegyeznek ezer lakosonként, míg a második legnagyobbnak tartott Sanghajban már 35 kamera működik ugyanilyen lebontásban – ezzel pedig Sanghaj az első listán is az előkelő tizenkettedik helyen áll.

A Comparitech a Numbeo adatait idézve felveti, hogy a CCTV megfigyelő rendszerek telepítése mindenhol a bűnüldözés és a bűnmegelőzés jelszavával zajlik, ilyen arányok mellett azonban a kamerák extrém magas száma már csak kis mértékben korrelál a kedvezőbb bűnözési statisztikákkal. Az említett Tajjüan és London például nagyjából azon a szinten van ebben a tekintetben, mint Róma, Párisz vagy a svéd Malmö: a kamerák mennyisége ennek alapján egy bizonyos pontig hozzájárul a közbiztonság növeléséhez, azon túl viszont egyre kevésbé hatékony ebben a tekintetben.

Ezt láthatóan nem mindenki gondolja így (feltételezve, hogy a kamerás megfigyeléssel kizárólag a köztéri bűncselekmények számát szeretné csökkenteni): az IHS Markit szerint a kínai megfigyelő kamerák jelenlegi, 416 milliósra becsült száma a jövő év végére már legalább 540 millióra emelkedik. Ez azt jelentené, hogy az egész országot tekintve majdnem minden második emberre jut majd egy kamera – ráadásul ezek az adatok a publikusan elérhető információkra épülnek, így feltételezhető, hogy a Kínában működő, MI-rendszerekkel támogatott megfigyelő eszközök száma a valóságban ennél sokkal magasabb.

Biztonság

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.