Akár jövő évi tervnek sem rossz egy ilyen szakmai minősítés megszerzése. Ki tudja, mire lesz jó.

Kutatások is bizonyítják: a képzés támogatása megtérül a vállalatnak. A Skillsoft nevű amerikai oktatástechnológiai cég egy elemzése szerint érzékelhetően nő egy szervezet hatékonysága, ha az alkalmazottak magas szintű szakmai minősítést szereznek a vállalt számára fontos technológiákból. A vizsgát letevők is jól járnak: egy-egy kurrens minősítés jelentősen megdobhatja a fizetéseket.

A Skillsoft összegyűjtötte, hogy melyik minősítés mennyit ér. Bár összeállításuk amerikai hangsúlyú, ma már az IT-s munkaerőpiac minden szempontból globális – globális piacon dolgozó cégek foglalkoztatnak munkájukat globális piacon értékesítő munkavállalókkal. Így ha más is a bérszínvonal San Franciscóban, Berlinben, Budapesten vagy Bukarestben, a technológiai tudás iránti igény ugyanaz.

A top 10 legjobb fizetéssel kecsegtető minősítések közé egy kivétellel csak felhős és biztonsági certifikációk fértek be. A felhőhöz kötődők közül négy a Google-é, három az AWS-é. Érdekes ugyanakkor, hogy még a top 10-en belül is nagy a szórás az átlagfizetésekben: az első és a 10. helyezett között jelentős, évi több mint 40 ezer dollár a különbség.

Kiderült az is, hogy projektmenedzserekre mindig nagy szükség van. A PMI-nél megszerezhető Project Management Professional (PMP) minősítés a harmadik legmagasabb fizetéssel kecsegtet, az átlag évi 176 ezer dollár. A vizsga előfeltétele több év tapasztalat és szervezett képzésen való részvétel.

A legkeresettebb Google-minősítések

A Skillsoft kutatása nem magyarázza, egyszerűen rögzíti a tényt: a Google Cloud-tudás sokat ér. A vállalat felhőjéhez kapcsolódik a két legmagasabb átlagfizetés. A Professional Cloud Architectek átlagosan évi 210 ezer dollárt keresnek, a Professional Data Engineerek átlaga pedig 194 ezer dollár.

A Professional Cloud Architect minősítés azt igazolja, hogy az ezt megszerző szakember képes a Google Cloud technológiákkal skálázható és biztonságos üzleti megoldásokat tervezni, fejleszteni és üzemeltetni, továbbá képes elemezni és optimalizálni üzleti folyamatokat a biztonság és a megfelelőség szem előtt tartásával. A minősítés (ahogy szinte minden Google-minősítés) szavatossági ideje korlátozott: jelen esetben két év, utána újra kell vizsgázni. Bár a vizsgának nem előfeltétele, nem árt legalább három év felhős munkatapasztalat, azaz a minősítést nem kezdőknek szánják.

A Professional Data Engineer minősítés megszerzéséhez arról kell számot adnia a jelöltnek, hogy magas szinten elsajátított mindent, ami egy adatfeldolgozó rendszer tervezéséhez, építéséhez és üzemeltetéséhez kell (adatgyűjtéstől a kontrollig). A szakértők ezt a vizsgát is azoknak ajánlják, akik már rendelkeznek (felhős) munkatapasztalattal.

A fentiekhez képest jóval kisebb jövedelemmel kecsegtet a 7. és 8. helyre befutó Professional fokozatú Cloud Database Engineer (163 ezer dollár) és az Associate fokozatú Cloud Engineer (161 ezer dollár), pedig a Cloud Database Engineer vizsgára jelentkezőknek javallott (de nem kötelező) a két év felhős, lehetőleg google-ös tapasztalat. Az Associate Cloud Engineer minősítésre hajtóknak fél év gyakorlatot javasolnak.

Az AWS Certified Solutions Architect minősítésének a Professional (4.) és az Associate (9. hely) fokozata is bekerült a top 10-be 174 ezer, illetve 160 ezer dollár éves átlagkeresettel. Az elnevezés itt is önmagáért beszél: a minősítést megszerző szakember képes magas színvonalon AWS-környezetben alkalmazásokat tervezni, telepíteni, üzemeltetni. A Professional vizsgához kötelező legalább két év gyakorlat felhőarchitektúra AWS-en történő tervezésében és telepítésében. Az Associate fokozatú diplomához, ami ugyanezt tanúsítja kicsiben, csak javasolt a gyakorlat.

Továbbra is sláger a biztonság

A top 10-ben három hely jutott a a biztonsági szakembereknek. Az ISACA által kiadott Certified Information Security Manager (CISM, 5. hely) mindazt a tudást lefedi, amire egy vállalatnál szüksége lehet egy információbiztonsági vezetőnek. Ennek megfelelően a vizsga előfeltétele legalább öt év (10 évnél nem régebbi) információbiztonsági munkatapasztalat. A CISM minősítés öt évig érvényes, és továbbképzéshez kötött. Az átlagfizetés 167 ezer dollár.

Hasonló tudást igazol a (ISC)² tanúsítványa, a Certified Information System Security Professional (CISSP, 10. hely) is. Itt is előfeltétel a legalább öt év IT- és rendszerbiztonsággal kapcsolatos munkatapasztalat. A CISSP-ek átlagfizetése 157 ezer dollár.

Emellett az AWS egy biztonsági minősítése, a Certified Security – Specialty került be az élcsapatba a 6. helyen. Annak ajánlják, akinek van legalább öt év IT-biztonsági és két év AWS-tapasztalata. Majdnem olyan jól fizet, mint a CISM: évi 166 ezer dollár az átlag.

Közösség & HR

Nem sok mindenkit érdekel az Apple szuperszemüvege

A beszámolók alapján elolvadt az érdeklődés a Vision Pro headsetek iránt, az Apple néhány üzletében szinte nem is keresik a gyártó legújabb hardveres termékét.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.