Emiatt kellett bővíteni a Dell, a Cloudera és REACH nevű magyar startup közös projektjének spektrumát.
Hirdetés
 

Bővült a CDR-porfólió, számolt be a termékcsaládot közösen jegyző Dell Magyarország, a Cloudera és a REACH. A pont egy éve bemutatott ipar 4.0-platform, amit a gyártósorokról érkező adatokat összegyűjtő IoT gateway és a MES rendszer (Manufacturing Execution System) közé kell beépíteni, a beérkező adatokat big data és ML algoritmusokat használva valós időben, gyártás közben feldolgozza, majd az eredmény alapján egyszerű utasításokkal tudja az adott gépet irányítani, sőt akár komplex robotvezérlésre is képes.

Az eredeti elképzelés az volt, hogy a platformmal rugalmasan lehet modernizálni, intelligensebbé tenni régebbi generációs gyártógépeket. Csakhogy a történet némileg másként alakult.

Öröklött rendszerek modernizációja

Mind Magyarországon, mind a régió legtöbb országában elég nagy a szakadék a legfejlettebb technológiákat és magas szintű, intelligens automatizálást alkalmazó vállalatok és a 20-40 éves gyártósorokon termelő vállalatok között – mondta el Rab Gergely, a Dell Magyarország tanácsadója. Ez azonban nem csak a magyar kkv-kra igaz, hanem sok itt működő és elvileg fejlettebb ipari környezetből érkező külföldi cégre is. Pedig a beruházások rendszerint a jövőbeni ügyféligények szerint, azaz egyfajta jóslás alapján történnek, és abban épp az látszik, hogy egy beszállítói lánc tagjainak fel kell nőniük egymáshoz technológiai képességek terén is, különben mindannyiuk hatékonysága romolhat.

Frankó-Csuba Dea digitalizációs és innovációs szakértő szerint Magyarországon a legtöbb kkv forráshiánnyal küzd, napi szinten költség-nyereség szorításában dolgozik, emiatt nem is gondol(hat) innovációra. A szakember azonban mégsem ezt tartja a legfőbb problémának, hanem a szemléletet. Szerinte az ipar 4.0 megoldások esetében is működik az innováció hármas tagolása: az alap mindig a technológia, a második szint a módszertan, amely a technológia implementálását teszi lehetővé. A kulcs azonban a megértés szintej: egy vállalat csak akkor lesz képes meglátni a technológiában rejlő távlati lehetőségeket.

Azt, hogy Magyarország ebben még rosszul áll, a robotizáció elterjedtsége is mutatja – tette hozzá Rab Gergely. Míg globálisan átlagosan 85 robot jut 10 ezer munkavállalóra, Magyarországon csupán 75 (más mérések szerint 60-nál is kevesebb), míg Dél-Koreában 710.

A REACH technológiai igazgatója, Tunkel Richard ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az az érzése, mintha épp a mainstream hiányozna a magyar gyártóvállalatok közül: vannak nagyon magas digitalizációs szinten működők, és olyanok is szép számmal, melyek még az alap digitalizáció szintet sem érték el (low-end cégek). Furcsa módon az öröklött gyártóeszközök modernizációjához tervezett CDR-ben inkább az előbbiek látnak fantáziát átfogó digitalizációs platformként.

Előreszaladtak a CDR-rel

A low-end cégek is érdeklődnek iránta, de hiányzik az alkalmazásához szükséges alap digitalizációs szint. Az ilyen vállalatok még a termelékenység mérésére alkalmas alapadattal, az OEE-vel (Overall Equipment Effectiveness), azaz teljes eszközhatékonysági mutatóval sincsenek tisztában. Ezért alakították ki a CDR Start csomagot, amely elsősorban az OEE három alapösszetevőjének (elérhetőség, gyártási sebesség, minőség) folyamatos monitorozására alkalmas.

A portfólió emellett a CDR Digital Twinnel gazdagodott. Mint Tunkel Richárd elmondta, ennek ötlete egy ausztriai startupversenyről jött, ahol két nap állt rendelkezésre a csapatoknak, hogy létrehozzák egy gyártósor digitális ikrét. A verseny egyik szponzorának annyira tetszett Tunkelék megoldása, hogy azóta is dolgoznak annál a cégnél. A technológiai igazgató szerint ez a digitalizáció csúcsa, hiszen nem csak komplex elemzést tesz lehetővé, hanem a jövőre vonatkozóan is képes előrejelzéseket adni.

A piaci fogadtatás jó, jelenleg is három-négy nagyvállalattal van folyamatos szerződésük, és Magyarországon kívül vannak ügyfeleik Ausztriában, Csehországban, Szlovákiában, de Tunkel ennél is fontosabbnak tartja, hogy amerikai, japán, kínai és német vállalatok régiós leányvállalataival is együtt dolgozhatnak. Mint mondta, egyelőre a korábbi munkájuk során az autóiparban és a gyógyszeriparban szerzett kapcsolati tőkéjükre, valamint a Dell üzleti kapcsolataira építenek. Rab szerint egyébként a termékek sikerének egyik titka az, hogy törekszenek az egy éven belüli megtérülésre, ami forráshiányos környezetben óriási versenyelőny.

Cloud & big data

A koronavírus kifektette a kereskedők mesterséges intelligenciáit

Olyan tömegben kezdtek az emberek egyik napról a másikra új termékcsoportokra keresni, hogy az automatizált folyamatokat irányító algoritmusok nem tudták követni.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.