A Reuters szerint körvonalazódik az amerikai szankció a legnagyobb kínai mobilfizetési szolgáltató ellen.

Az Ant Grup lehet Donald Trump amerikai elnök következő kínai célpontja – értesült a Reuters. A források szerint a külügyminisztériumtól érkezett a javaslat, hogy még az előtt kerüljön fel az Ant Group az USA kereskedelmi feketelistájára, mielőtt tőzsdére viszik. A 35 milliárd dollárra értékelt fintech, amiben meghatározó tulajdonrésze van az Alibabának (33 százalék) és volt elnökének, a posztjáról tavaly távozott Jack Mának, a tervek szerint párhuzamosan a hongkongi és a sanghaji tőzsdén vinné a parkettre a papírjait.

Üzenet bentre és kintre

A döntés egyszerre üzenet Kínának és az amerikai befektetőknek – véli a Reuters cikke. A Trump-adminisztráción belül a keményvonalas Kína-ellenesek azon az állásponton vannak, hogy meg kell akadályozni, hogy amerikai befektetők beszálljanak az Ant IPO-jába. Miközben egyébként magában a tőzsdére lépési folyamatban nyakig benne vannak az amerikai pénzintézetek. Bár a közreműködők között ott van a China International Capital is, mellette a Citigroup, a Goldman Sachs, J.P. Morgan és a Morgan Stanley dolgozik még a fintech vállalat tőzsdére vitelében. A folyamat globális koordinátora a Credit Suisse.

A Reuters szerint a döntésben erősebb a politikai motiváció, mint a valós gazdasági érdek, legalábbis rövid távon. Az egyik oldalon ott van az a helyzet, hogy az USA november 3-án elnököt választ, és a közvélemény-kutatások szerint Trump kihívójánál, Joe Bidennél van az előny, amit a jelenlegi elnök keményebb külpolitikai lépésekkel is szeretne megfordítani. A másik oldalon meg ott van az a tény, hogy az Ant szolgáltatását nem lehet elérni az USA-ban, sőt a teljes üzleti tevékenységének mindössze 5 százaléka folyik Kínán kívül. (Az USA-ban csak néhány kereskedő fogadja el az országba látogató kínai turistáktól és vállalkozóktól.)

Ennek ellenére az amerikai kormányszervek régóta nemzetbiztonsági kockázatot látnak a pénzügyi cégben. A külföldi cégek amerikai befektetéseit felügyelő CFIUS (Committee on Foreign Investment in the United States) például emiatt megfúrta két éve a MoneyGram nevű nemzetközi pénzküldő szolgáltatás felvásárlását, amiért az Ant 1,2 milliárd dollárt ígért.

Egyelőre mindenkinek rossz

A tavaly tavasszal indított nagy amerikai akció fő célpontja a Huawei volt, de aztán tiltólistára kerültek más cégek is. A Reuters szerint hiába volt a cél az, hogy büntessék a kínai technológiai cégeket, a valós hatása bizonyos esetekben igencsak megkérdőjelezhető. Míg a Huawei mobilos terveinek biztosan ártott, hogy el kellett szakadnia a Google Androidjától és a hivatalos alkalmazásbolttól, a Google Play-től, az intézkedések sok kárt okoztak a kínai technológiai iparhoz ezer szálon kötődő amerikai vállalatoknak is.

A mostani helyzet kicsit más is. Itt ugyanis az az elsődleges cél, hogy megakadályozzák vagy legalábbis lassítsák egy fintech tőzsdére menetelét külföldön. Az amerikai tiltólistára kerülésnek van ilyen hatása. A Reuters példaként a Megvii Technologyt hozza. A kínai mesterséges intelligencia (MI) startup tavaly augusztusban jelentette be, hogy 500 millió dolláros részvénykibocsátást tervez a hongkongi tőzsdén. Miután azonban felkerült az amerikai kormány tiltólistájára, a hongkongi tőzsde újabb információkat kért be a cégtől, amely azóta sem jutott el a nyilvános kereskedésig.

Az Ant tőzsdére lépése sem megy zökkenőmentesen, de egyelőre nem az amerikai lépések miatt, hanem mert a kínai értékpapír-felügyelet még mindig vizsgálja a céget. Mindezzel együtt a Reuters úgy véli, ha sikerül az Ant Groupot tőzsdére vinni, nehéz lesz megakadályozni, hogy közvetve-közvetlenül jó befektetésre váró amerikai tőke ne jelenjen meg benne.

Piaci hírek

Jövőre mindent is szolgáltatásként kínál a Dell

Ehhez jön egy univerzális felhős konzol, ami átfogó felügyeleti réteget ad egy vállal on-premise, multi-cloud és edge környezetének.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Elvben mindenki egyetért azzal, hogy egy vállalat informatikája optimális méretű és működésű kell legyen. A helyes arányok megtalálása azonban nehéz, különösen a szoftvereknél.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.