A Reuters szerint körvonalazódik az amerikai szankció a legnagyobb kínai mobilfizetési szolgáltató ellen.

Az Ant Grup lehet Donald Trump amerikai elnök következő kínai célpontja – értesült a Reuters. A források szerint a külügyminisztériumtól érkezett a javaslat, hogy még az előtt kerüljön fel az Ant Group az USA kereskedelmi feketelistájára, mielőtt tőzsdére viszik. A 35 milliárd dollárra értékelt fintech, amiben meghatározó tulajdonrésze van az Alibabának (33 százalék) és volt elnökének, a posztjáról tavaly távozott Jack Mának, a tervek szerint párhuzamosan a hongkongi és a sanghaji tőzsdén vinné a parkettre a papírjait.

Üzenet bentre és kintre

A döntés egyszerre üzenet Kínának és az amerikai befektetőknek – véli a Reuters cikke. A Trump-adminisztráción belül a keményvonalas Kína-ellenesek azon az állásponton vannak, hogy meg kell akadályozni, hogy amerikai befektetők beszálljanak az Ant IPO-jába. Miközben egyébként magában a tőzsdére lépési folyamatban nyakig benne vannak az amerikai pénzintézetek. Bár a közreműködők között ott van a China International Capital is, mellette a Citigroup, a Goldman Sachs, J.P. Morgan és a Morgan Stanley dolgozik még a fintech vállalat tőzsdére vitelében. A folyamat globális koordinátora a Credit Suisse.

A Reuters szerint a döntésben erősebb a politikai motiváció, mint a valós gazdasági érdek, legalábbis rövid távon. Az egyik oldalon ott van az a helyzet, hogy az USA november 3-án elnököt választ, és a közvélemény-kutatások szerint Trump kihívójánál, Joe Bidennél van az előny, amit a jelenlegi elnök keményebb külpolitikai lépésekkel is szeretne megfordítani. A másik oldalon meg ott van az a tény, hogy az Ant szolgáltatását nem lehet elérni az USA-ban, sőt a teljes üzleti tevékenységének mindössze 5 százaléka folyik Kínán kívül. (Az USA-ban csak néhány kereskedő fogadja el az országba látogató kínai turistáktól és vállalkozóktól.)

Ennek ellenére az amerikai kormányszervek régóta nemzetbiztonsági kockázatot látnak a pénzügyi cégben. A külföldi cégek amerikai befektetéseit felügyelő CFIUS (Committee on Foreign Investment in the United States) például emiatt megfúrta két éve a MoneyGram nevű nemzetközi pénzküldő szolgáltatás felvásárlását, amiért az Ant 1,2 milliárd dollárt ígért.

Egyelőre mindenkinek rossz

A tavaly tavasszal indított nagy amerikai akció fő célpontja a Huawei volt, de aztán tiltólistára kerültek más cégek is. A Reuters szerint hiába volt a cél az, hogy büntessék a kínai technológiai cégeket, a valós hatása bizonyos esetekben igencsak megkérdőjelezhető. Míg a Huawei mobilos terveinek biztosan ártott, hogy el kellett szakadnia a Google Androidjától és a hivatalos alkalmazásbolttól, a Google Play-től, az intézkedések sok kárt okoztak a kínai technológiai iparhoz ezer szálon kötődő amerikai vállalatoknak is.

A mostani helyzet kicsit más is. Itt ugyanis az az elsődleges cél, hogy megakadályozzák vagy legalábbis lassítsák egy fintech tőzsdére menetelét külföldön. Az amerikai tiltólistára kerülésnek van ilyen hatása. A Reuters példaként a Megvii Technologyt hozza. A kínai mesterséges intelligencia (MI) startup tavaly augusztusban jelentette be, hogy 500 millió dolláros részvénykibocsátást tervez a hongkongi tőzsdén. Miután azonban felkerült az amerikai kormány tiltólistájára, a hongkongi tőzsde újabb információkat kért be a cégtől, amely azóta sem jutott el a nyilvános kereskedésig.

Az Ant tőzsdére lépése sem megy zökkenőmentesen, de egyelőre nem az amerikai lépések miatt, hanem mert a kínai értékpapír-felügyelet még mindig vizsgálja a céget. Mindezzel együtt a Reuters úgy véli, ha sikerül az Ant Groupot tőzsdére vinni, nehéz lesz megakadályozni, hogy közvetve-közvetlenül jó befektetésre váró amerikai tőke ne jelenjen meg benne.

Hirdetés
Piaci hírek

Hatott a felháborodás: nem mér egyéni teljesítményeket a Productivity Score

A Microsoft bejelentette, hogy visszavesz a funkcióból: mostantól csak szervezeti szinten ad összesített adatokat a produktivitásról.
 
Hirdetés
Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.