A Microsec az első hazai cég, amely felkerült az eIDAS szerint tanúsított és minősített bizalmi szolgáltatók listáján. De mi az az eIDAS?

Már itthon is van olyan hitelesítés-szolgáltató, amely átesett az eIDAS szerinti tanúsítási eljáráson, így elsőként felkerült az felügyeleti szerv, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) listájára. A TÜVIT által auditált Microsec négy olyan szolgáltatást tud nyújtani, amely már a tavaly július elsején életbe lépett eIDAS előírásainak is megfelel: minősített aláíró tanúsítványokat és bélyegző tanúsítványok tud kibocsátani, valamint minősített időbélyegzési és archiválási szolgáltatást tud nyújtani.

A cég MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az eIDAS szerint tanúsított minősített archiválási szolgáltatásuk nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában egyedi. Ezzel elektronikusan aláírt dokumentumokat (PDF, e-akta, AsiC stb.) lehet hosszú távon megőrizni az eIDAS előírásainak megfelelő módon.

Mit hozott az eIDAS?

A bizalmi szolgáltatásokat egy az Európai Patrlament és a Tanács által 2014 nyarán elfogadott rendelet szabályozta újra, kivezetve egy 1999. óta érvényben lévő EU-s szabályozást, melyet a szakma eIDAS néven emleget. Magyarországon már ennek szellemében alkották meg az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvényt.

Az eIDAS nem forgatta fel az ún. bizalmi szolgáltatásokkal kapcsolatos szabályozást, mégis nagyon fontos előrelépés volt. Mindenekelőtt azért, mert az EU-n belül egységes jogi keretet hozott létre.

A rendelet alapvető újdonsága az volt, hogy bevezette az egyenértékűség elvét. Ez azt jelenti, hogy az elektronikus aláírás joghatása és bizonyítékként való elfogadhatósága nem tagadható meg kizárólag amiatt, hogy az elektronikus formátumú. Azaz ha egy szerződés csak elektronikusan készül el, de azt a felek minősített elektronikus aláírással szentesítik, egyenértékű egy papíralapú és tollal aláírt szerződéssel. Ez várhatóan újabb lendületet ad majd az elektronikus aláírás terjedésének.

A másik újdonság, hogy bármely tagállamban kiadott minősített tanúsítvány az EU összes tagállamában érvényes. Ha tehát egy országban kiadnak egy minősített tanúsítványon alapuló minősített elektronikus aláírást, azt az EU területén bárhol el kell fogadni minősített elektronikus aláírásként.

Egyszerűbben használható és olcsóbb is lehet

Ettől az EU nem csak az e-aláírás terjedését várja, hanem azt is, hogy a különböző technológiák uniós szintű versenye olcsóbb és egyszerűbb megoldások kifejlesztésére serkentik majd a bizalmi szolgáltatókat. (A Microsec pont ennek szellemében fejlesztette ki a PassBy[ME] mobile ID szolgáltatását.) Cél volt az egységes digitális piac erősítése is, amit az eIDAS azzal tud támogatni, hogy biztonságosabbá és gyorsabbá teszi a határokon átívelő elektronikus tranzakciókat

Az eIDAS nyomán született magyar törvény szakértők szerint annyiban hozott újat, hogy lényegében megteremti a biometrikus aláírás hiteles aláírásként való felhasználását. Azaz biometrikus azonosítással is lehet hitelesíteni egy okiratot.

Biztonság

500 ezer megrendelőnél jár a Starlink űrinternete

Már majdnem másfél ezer holdat állítottak pályára, a rendszer bétatesztjét is lezavarnák a nyár végéig.
 
Májusi mellékletünkben az IT infrastruktúra automatizálásának aktuális kérdéseit járjuk körül, figyelembe véve az üzemeltetői és a fejlesztői megfontolásokat is.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.