A Microsec az első hazai cég, amely felkerült az eIDAS szerint tanúsított és minősített bizalmi szolgáltatók listáján. De mi az az eIDAS?

Már itthon is van olyan hitelesítés-szolgáltató, amely átesett az eIDAS szerinti tanúsítási eljáráson, így elsőként felkerült az felügyeleti szerv, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) listájára. A TÜVIT által auditált Microsec négy olyan szolgáltatást tud nyújtani, amely már a tavaly július elsején életbe lépett eIDAS előírásainak is megfelel: minősített aláíró tanúsítványokat és bélyegző tanúsítványok tud kibocsátani, valamint minősített időbélyegzési és archiválási szolgáltatást tud nyújtani.

A cég MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az eIDAS szerint tanúsított minősített archiválási szolgáltatásuk nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában egyedi. Ezzel elektronikusan aláírt dokumentumokat (PDF, e-akta, AsiC stb.) lehet hosszú távon megőrizni az eIDAS előírásainak megfelelő módon.

Mit hozott az eIDAS?

A bizalmi szolgáltatásokat egy az Európai Patrlament és a Tanács által 2014 nyarán elfogadott rendelet szabályozta újra, kivezetve egy 1999. óta érvényben lévő EU-s szabályozást, melyet a szakma eIDAS néven emleget. Magyarországon már ennek szellemében alkották meg az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvényt.

Az eIDAS nem forgatta fel az ún. bizalmi szolgáltatásokkal kapcsolatos szabályozást, mégis nagyon fontos előrelépés volt. Mindenekelőtt azért, mert az EU-n belül egységes jogi keretet hozott létre.

A rendelet alapvető újdonsága az volt, hogy bevezette az egyenértékűség elvét. Ez azt jelenti, hogy az elektronikus aláírás joghatása és bizonyítékként való elfogadhatósága nem tagadható meg kizárólag amiatt, hogy az elektronikus formátumú. Azaz ha egy szerződés csak elektronikusan készül el, de azt a felek minősített elektronikus aláírással szentesítik, egyenértékű egy papíralapú és tollal aláírt szerződéssel. Ez várhatóan újabb lendületet ad majd az elektronikus aláírás terjedésének.

A másik újdonság, hogy bármely tagállamban kiadott minősített tanúsítvány az EU összes tagállamában érvényes. Ha tehát egy országban kiadnak egy minősített tanúsítványon alapuló minősített elektronikus aláírást, azt az EU területén bárhol el kell fogadni minősített elektronikus aláírásként.

Egyszerűbben használható és olcsóbb is lehet

Ettől az EU nem csak az e-aláírás terjedését várja, hanem azt is, hogy a különböző technológiák uniós szintű versenye olcsóbb és egyszerűbb megoldások kifejlesztésére serkentik majd a bizalmi szolgáltatókat. (A Microsec pont ennek szellemében fejlesztette ki a PassBy[ME] mobile ID szolgáltatását.) Cél volt az egységes digitális piac erősítése is, amit az eIDAS azzal tud támogatni, hogy biztonságosabbá és gyorsabbá teszi a határokon átívelő elektronikus tranzakciókat

Az eIDAS nyomán született magyar törvény szakértők szerint annyiban hozott újat, hogy lényegében megteremti a biometrikus aláírás hiteles aláírásként való felhasználását. Azaz biometrikus azonosítással is lehet hitelesíteni egy okiratot.

Biztonság

TeslaMate-fiókok szivárogtatnak érzékeny információkat a Teslákról

Ez most kivételesen nem amiatt van, mert Elon Muskot nagyon leköti az X felemeléséért és a Mars meghódításáért vívott küzdelme.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.