Már dolgoznak az első Epyc processzorok az Amazon EC2 felhőjében, ez a hír pedig rendesen megdobta a chipgyártó árfolyamát is.

Az Amazon és az AMD keddi bejelentése szerint már igénybe vehetők olyan virtuális gépek az Amazon EC2 (Amazon Elastic Compute Cloud) felhőjében, amelyek a chipgyártó Epyc processzorain futnak. Az Amazon Web Services (AWS) cloud platform központi elemének számító EC2 óriási skalpnak számít az AMD-nél: a vállalat hosszú évekkel ezelőtt kigolyózta magát az x86-os szerverprocesszorok jól jövedelmező piacáról, miután vagy késve hozta ki új termékeit, vagy nem volt képes biztosítani a beharangozott teljesítményt.

A nagy visszatérésre tavaly nyáron, az Epyc processzorok kiadásával került sor, amelyekre nem kisebb feladat várt, mint hogy teret nyerjen a piac 99 százalékán uralkodó Intellel szemben. Egy évvel később, idén júniusban már az Intel azóta leköszönt vezérigazgatója is kimondta, hogy cége 2018 második felében minden bizonnyal veszít majd részesedéséből az AMD-vel szemben – ezt ráadásul azzal a meglehetősen nagyvonalú előrejelzéssel fejelte meg, hogy az Intelnek mindenképpen 15-20 százalék alatt kell tartania az AMD-t.

Az Intel a saját dolgát nehezíti meg

A legnagyobb ügyfelek ezen a területen nyilvánvalóan az óriási adatközpontokat üzemeltető multinacionális felhőszolgáltatók, mint amilyen az Alphabet-Google vagy a szóban forgó Amazon. Az Epyc-alapú AWS instance-ek megjelenése éppen ezért nagyon fontos az AMD számára – az új partnerséget a vállalat befektetői is egyből beárazták, és a chipgyártó részvényeinek árfolyama egyetlen nap alatt majdnem 9 százalékot emelkedett.

A két vállalat közleménye szerint a megfelelő virtuális gépek esetében az AMD processzorai 10 százalékos megtakarítást tesznek lehetővé, és bizonyos munkafolyamatok (mikroszolgáltatások, alacsony késleltetéssel működő interaktív alkalmazások, kis és közepes méretű adatbázisok, vitruális desktopok, fejlesztői és tesztkörnyezetek stb.) esetében további spórolásra is lehetőséget adnak az ügyfeleknek.

Az AMD eközben azt is bejelentette, hogy a tajvani TSMC-nél 7 nanométeres eljárással készülő leendő processzorterveit (ami az Epyc processzorok második generációja) már elküldte ügyfeleinek. Közben az is kiderült, hogy az Intel 10 nanométeres gyártástechnológiára épülő szerverprocesszorainak megjelenése ismét, és már nem először, késni fog. Az új chipek a legutóbbi, október végi hírek szerint legkorábban a jövő év második felében érkezhetnek meg, így az Intel helyzete egyre kevésbé kényelmes a feltörekvő versenytársakkal szemben.

Cloud & big data

Önvezető kamionoknak szánt úthálózatot tervez Japán

A szigetország kormánya egy sor digitális fejlesztés mellett az autonóm járművekkel végzett áruszállítást is szeretné mihamarabb bevezetni.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.