A Google koncepciót vált: hamarosan megjelenő új okostelefonjainál már nem fogja a Nexus márkanevet használni. És nem csak ez az egyetlen változás...

Habár az amerikai keresőóriás elsősorban a szoftver irányából közelíti meg a mobil ökoszisztémát, azért a vállalat Nexus okostelefonjait sokan kedvelik, annak felesleges sallangokat nélkülöző kialakítása miatt. Ezeken a készülékeken található meg a tiszta Android élmény: letisztult felhasználói felület és minimális számú előre telepített app várja azokat, akik saját képükre akarják szabni a mobilt ahelyett, hogy valamelyik gyártó saját alkalmazásaival és GUI-jával bíbelődnének.

Idén mindez változni fog, értesült az Android Central. A HTC által készített új Google okostelefon már nem a Nexus brandet fogja használni, az egyelőre ugyanakkor nem ismert, hogy milyen elnevezést fog alkalmazni az amerikai vállalat. Ezzel egy hat éves hagyomány szakad meg: az első, Nexus One készülék még 2009 decemberében látott napvilágot. Az utolsó modellek pedig Nexus 6P és 5X néven 2015-ben jelentek meg.

Emellett a szoftveres élmény is változni fog. Szemben a korábbi időszakban alkalmazott vanília-Androidokkal, az újabb változat már gyárilag kibővített funkcionalitást fog kapni. Ezzel a Google az olyan vállalatok által alkalmazott üzletpolitikát teszi magáévá, mint a Samsung vagy az LG, melyek saját, előre telepített appokkal próbálják meg magukhoz láncolni a felhasználókat (és egy kis extra pénzt kiszedni belőlük a készülék eladása után is).
 


Ezzel összefüggésben változtathatja meg a Google az Android navigációs sávját is. Amint arról júniusban az Android Police beszámolt, a Home és a navigációs gombok (ismét) másképp fognak kinézni, mint korábban.

Merre tovább?

A fentiek alapján tehát úgy tűnik, a Google androidos termékei kapcsán nagyobb változás van készülőben. Ezt támasztja alá Sundar Pichai utóbbi néhány elejtett megjegyzése is; a vállalat CEO-ja például a júniusi Code Conference-en árulta el, hogy a jövőben jobban bele kívánnak szólni a telefonok kialakításának folyamatába.

És ha már Android: amint arról mi is írtunk, két új okosórán dolgozik a Google. Az Android Wearbe illeszkedő időmérő eszközök legfontosabb újdonsága a Google Assistant integrációja lesz - mély integrációt kap a környezetfüggő figyelmeztetésekkel. A kezelőfelület átdolgozásával gyorsabb hozzáférést nyújtanak majd az értesítésekhez, információkhoz, médiavezérlő elemekhez, vagy bármely olyan funkcióhoz, amit az órák tulajdonosai gyakran használnak.

Az őszi időszak során tehát a Google Android telefonjai várhatóan az elmúlt fél évtized legfontosabb változását fogják megélni. Ennek tükrében pedig akár a Google teljes hardverstratégiáját átértelmezhetjük.

Mobilitás

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.