Az USA-ban ma kezdődik az alapáron is 3500 dolláros headsetek forgalmazása, amellyel élethű digitális avatárokat kreálhatnak magukról a felhasználók. A korai tesztelők felvételeitől sokan nincsenek elájulva.

A pénteki start előtt már több tesztelő, népszerű csatorna megkapta a lehetőséget arra, hogy kipróbálja Cupertino első próbálkozását a kevert valóság területén. A tavaly nyáron bejelentett Vision Pro már árcédulájával is jelzi, hogy nem olcsó játékszerről van szó. Ráadásul a vásárlók a majd' 3500 dolláros alapár akár másfélszeresét is költhetik a rendszerre, ha kosárba tesznek néhány extra kiegészítőt, vagy szemüvegesként különleges lencsékre van szükségük.

Nyugtalanító avatárok

Az abszolút csúcskategóriába pozícionált headset egyik extra funkciója a digitális avatárok készítése, ami nemcsak az Apple saját videócsetes alkalmazásával, a FaceTime-mal lesz használható, hanem az ígéretek szerint jó pár videókonferenciás rendszerrel is (Cisco Webex, Microsoft Teams, Zoom).

És bár a funkció még béta állapotban van, a korai tesztelők és az első vásárlók is használhatják már a lehetőséget. Az arc mimikáját, sőt a kéz mozgását is leutánzó digitális megjelenés ráadásul könnyen bemutatható azoknak is, akik nem húznak fejükre sisakot. Egy ilyen korai teszt felvétele látható alább, amelyet a YouTube-on több mint 7 millió feliratkozóval büszkélkedő iJustine külön X-en (Twitteren) is közzétett.

 

 

A rövid bejátszás szereplői láthatóan nagyon igyekeztek, hogy egyetlen egyértelműen negatív megjegyzést se tegyenek az élményről, de azért így is kitűnik, hogy összességében nem voltak elájulva az új technológiától. A jelentős követői bázissal rendelkező tesztelők akár saját jól felfogott (anyagi) érdekükből is visszafoghatták magukat, mindezek azonban nem kötötték az internet népét.

A kommentárok többsége negatívan állt a látottakhoz. Minimum furcsának, de gyakran rémisztőnek nevezve a személyek elvben élethűnek szánt digitális megjelenítését. Voltak, akik a híres The Sims játékot emlegették, mivel az abban szereplő karakterek nagyjából ugyanúgy néztek ki már hosszú évekkel ezelőtt is.

De nem csupán a partvonal mellől bekiabáló köznép elégedetlenkedett. A The Wall Street Journal újságírója, Joanna Stern például arról számolt be, hogy nővére szerint szörnyen nézett ki, apja viszont egyenesen ijesztőnek nevezte FaceTime-ban megjelenő avatárját.

Voltak azért az Apple fejlesztését méltatók is. Több kommentár elégedett volt a látottakkal, mások pedig azt hangsúlyozták - nem alaptalanul - hogy egy béta állapotban lévő technológiáról van szó, ami csak egy első lépést jelent az egyre digitálisabb jövő felé.

(Illusztráció: youtube.com/@iJustine)

Konzumer tech

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.