Hétfőtől újabb e-egészségügyi szolgáltatást indít a Magyar Telekom a szakorvosi és gyógyszerészi gondozást kiegészítő PraxisPlatform beteggondozási rendszerére építve. A társaság a következő két-három évben komoly felfutást vár az e-health piacon – jelentették be a távközlési nagyvállalat csütörtöki tájékoztatóján.

Az utóbbi néhány év gyakorlatának megfelelően a jövőben is nyitni kíván a Magyar Telekom a távközlésen kívüli iparágak, ágazatok felé, az egyik ilyen fontos területnek az egészségügyet tartja a cég – emelte ki Pukler Gábor, a távközlési nagyvállalat innovációs és üzletfejlesztési igazgatója. Hozzátette ezt a stratégiát akvizíciókkal, mint a kórházi informatikával foglalkozó ISH Kft. megvétele és saját fejlesztésekkel egyaránt erősíti a cég. A most bejelentett beteggondozási rendszer mellett már folyik egyéb e-egészségügyi eszközök és szolgáltatások fejlesztése is.

A pácienseknek ingyenes A hétfőtől induló szolgáltatás alapja a pácienseknek ingyenesen igénybe vehető PraxisPlatform beteginformációs rendszer, amelyet a Magyar Telekom és a Praxis Platform Kft. közösen fejlesztett ki, és amelyhez szeptembertől már nem csak a szakorvosokon, háziorvosokon keresztül csatlakozhatnak az érdeklődők, hanem az Alma Patikákban is.

A szolgáltatás révén az orvos és a gyógyszerész közérthető formában és a beteg számára megfelelő csatornán keresztül oszthat meg minden olyan információt a betegséggel és a kezeléssel kapcsolatban, amire nincs idő a rendelés vagy gyógyszertári találkozások alkalmával. Ezeket az információkat - a PraxisPlatform weboldala mellett - SMS-ben, email-ben vagy telefonon keresztül, személyre szabva kapja meg a páciens, általa meghatározott időpontban.

A rendszer teljesen interaktív, a betegek bármikor kapcsolatba léphetnek orvosukkal vagy gyógyszerészükkel a PraxisPlatformon keresztül. Ezen kívül lehetőségük van rögzíteni betegségükkel kapcsolatos élettani adataikat, amelyeket orvosuk vagy gyógyszerészük folyamatosan nyomon követhet a távolból.

A PraxisPlatform rendszert 2010-ben kezdték el fejleszteni, a szolgáltatás 2011 őszén vált elérhetővé a páciensek és az orvosok számára. A rendszerhez eddig 3400 orvos csatlakozott. A beteggondozás azonban ma már egyre inkább előtérbe kerül a gyógyszertárakban is. “A gyógyszerészi gondozást sokan nem veszik igénybe Magyarországon, hiszen legtöbb esetben csak beszaladunk egy gyógyszertárba kiváltani a recepteket és megyünk is tovább” - hívta fel a figyelmet Feller Antal, az Alma Patikák tulajdonosa, a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatója.

Speciális üzleti modell A pácienseknek ingyenesként meghirdetett szolgáltatás mögött álló üzleti modellt firtató kérdésünkre Pukler Gábor elmondta, hogy az információs rendszerben megjelenő tartalmakért fizetnek a gyógyszergyárak és egyéb tartalomgazdák, az ebből származó éves bevétel százmillió forintos nagyságrendű.

Heteken belül neten lesz a kórházi várólista
iKórlap: tablettel újíthatnak a magyar orvosok 

500 ezer megrendelőnél jár a Starlink űrinternete

Már majdnem másfél ezer holdat állítottak pályára, a rendszer bétatesztjét is lezavarnák a nyár végéig.
 
Májusi mellékletünkben az IT infrastruktúra automatizálásának aktuális kérdéseit járjuk körül, figyelembe véve az üzemeltetői és a fejlesztői megfontolásokat is.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.