Több konkrét jel is arra mutat, a Google jó ideje pletykált "okosszemüvege" kezd egyre komolyabbá válni. Sergey Brin, a cég társalapítója egy rendezvényen már meg is jelent a prototípussal.
Koncepcióvideóval és nyilvános megjelenéssel vette kezdetét a Google futurisztikus szemüvegének hivatalos beharangozója. Bár a projektről már hónapokkal ezelőtt kezdtek szivárogni információk, a cég mostanáig nem erősített meg a speciális szemüveg belső oldalára digitális információkat vetítő fejlesztés tényét.

Hogy képet kapjunk, miről is van szó, elég a húsz évvel ezelőtti filmet, a Terminátort felidézni, ahol rendszeresen láttuk az eseményeket a gyilkológépet játszó Schwarzanegger szemszögéből. A Terminátor így azonosította be áldozatát, kapott információkat a környezet és saját állapotáról. A Project Glass valami ilyesmire tesz kísérletet a mindennapok szintjén.Sergey Brin (jobbra) szemüvege más, mint a másik (forrás: Robert Scoble)

Már nem játék  A HUD (Heads Up Display, azaz fejmagasságú kijelző) fogalma persze egyáltalán nem új. Legtöbben a számítógépes játékokból ismerhetik, de a technológia már létezik például a vadászrepülőkben is, ahol a pilóta sisakjának ellenzőjén is megjelennek a navigációhoz vagy épp a célzáshoz szükséges információk. 

Ugyanez volt a vezérelve a kiterjesztett valóságnak (Augmented Reality, AR) is: egyes mobilos böngészők már a kamera élő képéhez illesztenek valós idejű extra információkat. Erre a technológiára, valamint a viselhető kütyük divatjára épül a Google fejlesztési fázisban lévő eszköze.Egy nap a Google szemüvegén át

Napi rutinná válik?  A YouTube-ra tegnap feltett videó egy férfi napját követi végig, ahogy kihasználja a szuperszemüveg kínálta új lehetőségeket. A hangvezérlésre is képes rendszerrel például (majd) üzeneteket lehet küldeni, beépített navigációs rendszerként tájékozódni, fotót készíteni és azt azonnal megosztani, videóhívást bonyolítani, jegyet rendelni.

Hogy a projekt komoly szakaszba lépett, arról Sergey Brin is szolgáltatott bizonyítékot. A Google társalapítója egy eseményen a szuperszemüveg prototípusával jelent meg, amiről aztán egy befolyásos technológiai guru képet is küldött a Twitteren. A hírek és a kép tanúsága szerint az eszköz nem sokkal nagyobb, mint egy normál szemüveg, egyedül a sarokban látható apró négyzet az, ami megkülönbözteti hagyományos rokonaitól.

Homályos jövő  A piaci bevezetés ennek ellenére egy ideig még nem várható, hiszen a vállalat állítólag még azt sem döntötte el, lesz-e önmagában is forgalmazott, konzumer termék a megoldásból, vagy valamilyen egyéb, speciális célközönségeknek szóló módot választanak a hosszú tesztidőszak befejezése után.


Némileg ellentmond mindennek a The New York Times korábbi értesülése. A lap úgy tudja, akár még az év végéig forgalomba kerülhetnek az első szuperszemüvegek. Még az árral kapcsolatban is napvilágra kerültek információk: ezek alapján 250-600 dollárért lehetünk majd tulajdonosai a Terminátor-szemüvegnek.

Jönnek a viselhető cyberkütyük
Argon, a Terminátor-szemű mobil-böngésző
Kiterjesztett valóság: Tom Cruise után szabadon

Az Apple-nél is belátták, hogy vége az eddigi világnak

A WSJ szerint eldőlt, hogy az Apple elviszi Kínából a termelésének egy jelentős részét, bár a jelenlegi gazdasági helyzetben ez rendkvül nehéz feladatnak ígérkezik.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.