Mostantól már nem csak szöveges módban, hanem hagyományos hanghívással is zargathatjuk facebookos ismerőseinket egy kiegészítő segítségével. A PC-ről PC-re hívás ráadásul csak a kezdet.
A legnépszerűbb közösségi oldal csevegőjét lehet szeretni vagy azonnal letiltani, az viszont tény, hogy az ingyenes hanghívás lehetősége még egy piros pont a Facebook ellenőrzőjében. Illetve, egészen pontosan magenta pont, hiszen a Bobsled nevű IP-telefonos kiegészítőt a T-Mobibe és az amerikai Vivox fejlesztette ki.

Arctelefonkönyv
Az egyelőre Windows és Mac OS X alatt működő szolgáltatás egyszerűen integrálódik a közösségi oldal csevegőjébe. Csak jelentkezzünk be Facebookra, majd látogassunk el a Bobsled oldalára, és innen telepítsük a kiegészítőt. Az alkalmazás ekkor a böngésző újraindítását kéri, és a Facebookra újra bejelentkezve máris nekiláthatunk a telefonálásnak.A csevegő ablakában megjelenő felhasználók mellett az elérhetőséget jelző zöld pötty helyett egy zöld telefonkagyló-sziluett jelzi, ha az illető már szintén telepítette a Bobsledet. Ilyenkor egyszerűen kattintsunk a felhasználó nevére, mintha hagyományos csevegést kezdenénk, és a felugró ablak tetején megjelenő ikonnal kezdeményezhetjük a hívást.


Kérem, hagyjon üzenetet! A Bobsled ötlete nem új, hiszen a Skype nyolc évvel ezelőtti indulása óta él az IP-telefonálásból, és több egyéb próbálkozó akad a témában, például a Google Voice. Ennek ellenére a Facebook hatalmas felhasználói bázisa miatt a Bobsled nagyon gyors elterjedésre számíthat. Azt is fel tudjuk hívni ugyanis, aki még nem telepítette a kiegészítőt, ilyenkor az illető egy értesítést kap a próbálkozásról, és a visszahívási szándék megerősítésekor máris települ hozzá a Bobsled. Ráadásul a Facebook Mailbe is beleharapdál a szolgáltatás, hiszen az offline felhasználóknak hangüzenetet is hagyhatunk, ha nincs kedvünk hosszabb litániákat pötyögni szöveges üzenet formájában.

A több mint félmilliárdnyi Facebook felhasználó mozgástere ugyanakkor csak az első körben korlátozódik arra, hogy egymást hívogassák: a tervek szerint itt is megjelenik majd a vonalas és mobil készülékek felé irányuló hívások lehetősége. A fizetős lehetőségek mellett olyan keresztplatformos lehetőségek is rendelkezésre állnak majd, mint az iOS és Android alapú telefonokra és tabletekre megjelentetett kliensek használata, ezen kívül a Skype-hoz hasonlóan itt is várható a videós csevegés. Ez utóbbit pedig szintén összekapcsolhatjuk majd a frontoldali kamerákkal rendelkező okostelefonokkal és táblagépekkel.

Videókonferencia a kanapén
Pénz beszél: lesz-e valaha Facebook-telefon?
Kifecsegi titkainkat az androidos Skype

A végére csupán egy elgondolkodtató összehasonlítás: a 2003-ban indult, az IP-telefonálás jelenlegi királyaként tisztelt Skype közel 665 millió felhasználójából alig ötvenmillióan használják aktívan a szolgáltatást. A Facebook most épp a 600 millió felhasználói küszöb átlépésénél tart, ezek közül pedig 70-80 százalékos a legalább 1-2 naponta belépők száma: az aktív felhasználók terén tehát a Bobsled akár hónapok alatt megoldhatja a trónfosztást.

FRISSÍTÉS: A Facebook aggályai miatt a T-Mobile április 24-én este bizonytalan időre felfüggesztette a Bobsled működését.

TeslaMate-fiókok szivárogtatnak érzékeny információkat a Teslákról

Ez most kivételesen nem amiatt van, mert Elon Muskot nagyon leköti az X felemeléséért és a Mars meghódításáért vívott küzdelme.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.