Mostantól már nem csak szöveges módban, hanem hagyományos hanghívással is zargathatjuk facebookos ismerőseinket egy kiegészítő segítségével. A PC-ről PC-re hívás ráadásul csak a kezdet.
A legnépszerűbb közösségi oldal csevegőjét lehet szeretni vagy azonnal letiltani, az viszont tény, hogy az ingyenes hanghívás lehetősége még egy piros pont a Facebook ellenőrzőjében. Illetve, egészen pontosan magenta pont, hiszen a Bobsled nevű IP-telefonos kiegészítőt a T-Mobibe és az amerikai Vivox fejlesztette ki.

Arctelefonkönyv
Az egyelőre Windows és Mac OS X alatt működő szolgáltatás egyszerűen integrálódik a közösségi oldal csevegőjébe. Csak jelentkezzünk be Facebookra, majd látogassunk el a Bobsled oldalára, és innen telepítsük a kiegészítőt. Az alkalmazás ekkor a böngésző újraindítását kéri, és a Facebookra újra bejelentkezve máris nekiláthatunk a telefonálásnak.A csevegő ablakában megjelenő felhasználók mellett az elérhetőséget jelző zöld pötty helyett egy zöld telefonkagyló-sziluett jelzi, ha az illető már szintén telepítette a Bobsledet. Ilyenkor egyszerűen kattintsunk a felhasználó nevére, mintha hagyományos csevegést kezdenénk, és a felugró ablak tetején megjelenő ikonnal kezdeményezhetjük a hívást.


Kérem, hagyjon üzenetet! A Bobsled ötlete nem új, hiszen a Skype nyolc évvel ezelőtti indulása óta él az IP-telefonálásból, és több egyéb próbálkozó akad a témában, például a Google Voice. Ennek ellenére a Facebook hatalmas felhasználói bázisa miatt a Bobsled nagyon gyors elterjedésre számíthat. Azt is fel tudjuk hívni ugyanis, aki még nem telepítette a kiegészítőt, ilyenkor az illető egy értesítést kap a próbálkozásról, és a visszahívási szándék megerősítésekor máris települ hozzá a Bobsled. Ráadásul a Facebook Mailbe is beleharapdál a szolgáltatás, hiszen az offline felhasználóknak hangüzenetet is hagyhatunk, ha nincs kedvünk hosszabb litániákat pötyögni szöveges üzenet formájában.

A több mint félmilliárdnyi Facebook felhasználó mozgástere ugyanakkor csak az első körben korlátozódik arra, hogy egymást hívogassák: a tervek szerint itt is megjelenik majd a vonalas és mobil készülékek felé irányuló hívások lehetősége. A fizetős lehetőségek mellett olyan keresztplatformos lehetőségek is rendelkezésre állnak majd, mint az iOS és Android alapú telefonokra és tabletekre megjelentetett kliensek használata, ezen kívül a Skype-hoz hasonlóan itt is várható a videós csevegés. Ez utóbbit pedig szintén összekapcsolhatjuk majd a frontoldali kamerákkal rendelkező okostelefonokkal és táblagépekkel.

Videókonferencia a kanapén
Pénz beszél: lesz-e valaha Facebook-telefon?
Kifecsegi titkainkat az androidos Skype

A végére csupán egy elgondolkodtató összehasonlítás: a 2003-ban indult, az IP-telefonálás jelenlegi királyaként tisztelt Skype közel 665 millió felhasználójából alig ötvenmillióan használják aktívan a szolgáltatást. A Facebook most épp a 600 millió felhasználói küszöb átlépésénél tart, ezek közül pedig 70-80 százalékos a legalább 1-2 naponta belépők száma: az aktív felhasználók terén tehát a Bobsled akár hónapok alatt megoldhatja a trónfosztást.

FRISSÍTÉS: A Facebook aggályai miatt a T-Mobile április 24-én este bizonytalan időre felfüggesztette a Bobsled működését.

A vírus tüneteit otthon is 0-24-ben figyelheti mesterséges intelligencia

A Stanford Egyetem eredetileg idősek egészségügyi monitorozására fejlesztett rendszere a járványok során kiválóan alkalmas lehet majd az otthoni karanténba zárt emberek folyamatos vizsgálatára is.
 
Hirdetés

Balasys – jóval több mint egy disztribútor

A magyar informatikai biztonsági piacon húsz éve meghatározó Balasys bejelentette, hogy 2020. márciusától az IT menedzsment piac globális gyártójaként ismert Quest portfóliójának disztribútora lett. Így, a One Identity mellett, már a Quest teljes termékpalettáját is értéknövelt disztribútorként és megoldásszállítóként képviseli.

Az innovatív lehetőségek tárháza, a szemmel is látható költségmegtakarítás lehetősége, a munkavállalók egyre fokozódó igénye ellenére egy globális járvány kellett ahhoz, hogy villámgyorsan elterjedjen a távmunka. Milyen feltételei vannak, és lehet-e legalább olyan hatékonyan dolgozni otthonról, mint az irodából?

a melléklet támogatója a Cisco Magyarország

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.