Fél évvel a Baconsult inkubátorprogramjának meghirdetése után kiválasztották az első öt támogatandó startupot. Még másik öt induló vállalkozás számíthat egyenként 60-70 millió forintos támogatásra.

Az NNG után üzleti angyalként tevékenykedő Balogh Péter és Balogh-Mázi Mária tavaly pályáztak a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) Innovációs ökoszisztéma programjáre. Ennek célja, hogy minél több induló vállalkozás jelenjen meg a közép-magyarországi régióban. A három nyertes inkubátor egyike lett a Baconsult, amely félmilliárd forintos állami támogatási kerethez jutott.

Szabad kezet kaptak a kiválasztásban

Ez a lehetőség a megszokottnál jóval kevesebb kötöttséggel járt, az inkubációba bevonni kívánt 10 cég kiválasztásában abszolút szabad kezet kaptunk  –  mondta Balogh Péter, a program első eredményeit bemutató tájékoztatón. A kiválasztásra a program eredetileg két évet szánt volna, de Balogh Péterék reálisnak látják, hogy egy év alatt találják meg mind a tíz startupot. A kedvezményezettek a már említett állami támogatás mellett a Baconsult forrásaira is támaszkodhatnak, az inkubátor üzletviteli segítséget nyújt és kapcsolati tőkéjét is igénybe vehetik.

A programba, mint azt korábban elmondták, a közép-magyarországi régióban működő, három évnél fiatalabb, tőzsdén nem jegyzett, osztalékot még nem fizetett startupokat várják, akiknek nemcsak a nagy ötletük van meg, hanem már működő megoldással rendelkeznek, van hozzá felkészült csapatuk, sőt ügyfelük is. Jó, ha a céljuk a külpiaci megmérettetés, és/vagy a termék továbbfejlesztése.

A tervek szerint az inkubátor program résztvevői az együttműködés végén hazai vagy nemzetközi tőkebevonásig is eljutnak majd, legyen az felvásárlás, tulajdonszerzés vagy tőzsdére menetel.

Uber az egészségügyben, programozó utánpótlás, keresőoptimalizáció

A Codium játszva tanítja programozni a 8-14 éves korban lévő gyerekeket. A kezdést nehezítő szintaktikai szabályok magolása helyett a tanulók egy a Minecraft játékból már jól ismert környezetben sajátítják el a programozáshoz szükséges gondolkodásmódot. A Codium terméke a Codia lényegében egy 3D-s környezetben, egy úgynevezett voxel-világban játszódik. A kockákból álló, leegyszerűsített terek sajátossága, hogy a gyerekek tudják értelmezni, amit látnak, miközben rengeteg tér marad még a fantáziának és a kreativitásnak. A társaság ötéves távlatban el akar szakadni a Minecrafttól, saját kliensszoftvert akar fejleszteni.    

A másik támogatott vállalkozás a Green Fox Academy. Az ország első négy hónapos programozó bootcampje két és fél éve indult útjára, az informatikai piacról hiányzó munkaerő gyors pótlására. Alapítócégei két szoftverfejlesztő ügynökség, a Lab.Coop és a Digital Natives. A tanfolyamot sikerrel elvégzők junior programozóként tudnak elhelyezkedni, az iskola a munkahely megtalálásában is segít. Eddig már több mint háromszáz hallgatója volt a Green Fox Academynek, amely több mint 40 partnercéggel dolgozik együtt. A társaság közép távon a régió meghatározó IT-képzési központja akar lenni, az első körben Prágában kívánnak megjelenni.

Az egészségügy Uberének is lehetne nevezni a Medicall orvoskereső applikációt, amelyet a Medicorp Zrt. fejlesztett ki. A felhasználók az ingyenes mobilapplikációval telefonos konzultációt és házi vizitet igényelhetnek a rendszerbe regisztrált mintegy 33 orvostól. A tavaly október közepén indult szolgáltatásra eddig már hozzávetőlegesen 6 ezer páciens regisztrált.  

Az orvosok applikáción keresztül elérhető adatlapja bemutatkozó szöveget, profilfotót, bemutatkozó videót és más páciensek által adott értékeléseket is tartalmaz, melyek segítik a pácienseket az orvosválasztásban. A szakmailag ellenőrzött orvosok maguk döntik el, milyen időbeosztásban fogadják online pácienseiket. Az árazás nyilvános, a fizetés online módon, bankkártya regisztrálását követően történik. A társaság üzleti tervei között szerepel a külpiaci terjeszkedés, első körben a régió néhány országában.

Hogyan neveljük a gyerekeket nevelő szülőket? Röviden így fogalmazható meg a Plukkido névre hallgató megoldás, amely digitális úton kíván segítséget nyújtani a családoknak a gyereknevelésben. A céget alapító pszichológusok és szociálpedagógusok 2014 óta dolgoznak azon, hogy játékos, de ami még ennél is fontosabb kizárólag pozitív kommunikációt alkalmazó eszközeikkel megoldást nyújtsanak a családoknak a leggyakoribb nevelési problémáikra.

Az otthon használható, mágneses táblajátékaik mellett már dolgoznak az eszközök digitális változatain is. Ezek a gyerekek számára látható ingereket használják fel és a számukra érdekes módon, amelynek révén a fantáziaviláguk segítségével a környezetük akár egy mese helyszínévé is válhat.

Saját fejlesztésű megoldással  optimalizálja a webáruházak keresőrendszerét a PrefixBox.  A szoftver oly módon segíti a webshopok forgalmának a növelését, hogy a használatával a vevők könnyebben rátalálnak arra a termékre, amit ténylegesen keresnek. A szoftver alapvetően egy felhő alapú, a big datát és a gépi tanulást egyaránt alkalmazó megoldás, amelyet már két ismert kereskedőcég az Auchan és a Praktiker is használ.  

A startup nemcsak a húszévesek világa

A Baconsult 2015 óta foglalkozik inkubációval, tanácsadással, jelenleg húsz vállalkozás van a portfoliójukban, köztük olyanok, mint a BookrKids és a Logiscool a digitális oktatási piacon, vagy a Dreamjobs és a CX-Ray. Ezen startupok alapítóinak a többsége a 30-50 éves korosztályból való, cáfolva a tételt, miszerint a startup a húszévesek világa.

Balogh Péter szerint az üzleti sikerhez türelemre is szükség van, ők ha kell, az exitre akár 10 évet is várnak. A Baconsult általában 10 százalékos kisebbségi részesedést szerez mentorált cégeiben.

Piaci hírek

Előfizetésekből és pólókból is tollasodhatnak a youtuberek

Bár a YouTube-on lehet a legjobban keresni, a videósok túlnyomó többségének a hideg vízre való sem jön össze. A platform új szolgáltatásai most a sok követővel és kevés bevétellel futó csatornákon segítenének.
 

Nyakunkon a negyedik ipari forradalom »

Már nem az automatizáció, hanem a tömeges testre szabhatóság a legújabb trend a gyártás területén. Az átállás azonban nem megy zökkenők nélkül.

Hirdetés - hybridIT BLOG »
Hirdetés

A felhőből érkezhet megoldás a zsarolóvírusokra

Azonnal felismeri, kezeli és megoldást nyújt a felhő alapú Cloud CPE rendszer a megjelenő zsarolóvírusokra. Az egyedülálló szolgáltatáshoz a T-Systems Magyarország ügyfelei Európában elsőként férhetnek hozzá.

Mintakeresés és –felismerés a személyes adatok védelmének szolgálatában. Természetesen a mesterséges intelligencia aktív közreműködésével.

a melléklet támogatója az SAS Institute

Hirdetés

Öt lépés a GDPR-kompatibilis adatkezeléshez

Az adatmenedzsment komplex feladat, amit a GDPR bevezetésével minden korábbinál körültekintőbben kell kezelni a cégeknek, különösen a heterogén vállalati rendszerekben. A többlépcsős folyamaton a SAS Institute szakértője, Szász Viktor vezet végig.

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.