2004-es startja óta a Mozilla böngészője a második legnépszerűbb az Internet Explorer után - népszerűsége egyre nő, ráadásul Magyarország jó ideje vezet a Firefox felhasználók arányát tekintve. Most néhány, az üzleti életben is használható kiegészítőt mutatunk be.
Hirdetés
 

A Firefox egyik kedvelt tulajdonsága a beépülő alkalmazások lehetősége. Szinte mindenki Tűzrókájában ott lapul pár közismert és közkedvelt ilyen add-on, amelyeket már megszokottként kezelünk - ám folyamatosan készülnek újak is, amelyeket szinte egy kattintással telepíthetünk a böngészőbe. Ezek a kiegészítők ráadásul nem csak a mindennapi böngészést segíthetik, akad jó néhány, amelyek a napi munkát is megkönnyíthetik - az amerikai Computerworld válogatása alapján ezekből szemezgettünk.

Oszd meg könnyen | A Drop.io egy egyszerű fájlmegosztó szolgáltatás, melynek könnyen használható, praktikus verziója készült el Firefoxra. A Drag & Drop.io egy apró kis bedobó felületet kínál, ahová egyszerű fogd-és-vidd módszerrel, egérrel húzhatjuk be a kollégáinkkal megosztani kívánt fájlokat - dokumentumokat, prezentációkat, vagy gyakorlatilag bármi egyebet. Ha a küldendő fájl mérete már meghaladja az e-mailben kényelmesen és biztonsággal küldhető pár megabájtot, itt a megoldás. Az ingyenes változatban 100 megabájt a tárhelyünk, melyet olcsó csomagokkal sokszorosára is bővíthetünk.

A régebben Foxmarks néven ismert Xmarks kiegészítő is megoszt, csak mást és máshogyan. Újabb változata ugyanis már nem csak arra jó, hogy szinkronizáljuk elmentett könyvjelzőinket és az esetlegesen ezekhez tartozó jelszavakat különböző gépeink között, de akár felhasználók csoportjaival is megoszthatjuk ezeket. Ha szeretnénk, hogy minden kollégánk elérje a munkához fontos weboldalakra mutató hivatkozások listáját, könnyen létrehozhatjuk saját könyvjelzőink között a mások által is elérhető csoportot.

Szocializáció és utazás | Ami az egyéni felhasználóknak a Facebook (na jó, és az iWiW), az az üzleti felhasználók számára a LinkedIn. Kapcsolattartás a kollégákkal, hasonló üzletágakban vagy mesterségekben érdekeltekkel, brand-építés, üzleti hírek terjesztése - ám ennek mindegyikéhez nem szükséges feltétlenül a LinkedIn felületét használnunk. A LinkedIn Companion segítségével a böngészőből, pár kattintással kereshetünk emberekre, szolgáltatásokra, és elérhetjük a közösségi oldal legfontosabb szolgáltatásait.

Épp nem szocializálódunk, mert mondjuk üzleti utat tervezünk? Ilyenkor jön jól a Gliider, amely segít összegyűjteni az úticéllal kapcsolatos információkat. Csak adjuk meg, hová utazunk, és máris megkapjuk a helyi szállodák árait, repülők menetrendjét, a helyi közlekedéssel kapcsolatos információkat vagy éttermek ajánlatait. Innentől "nem repülünk vakon".

Margón lakó apró makrók | A mostanában divatos elnevezési formulát használó iMacros egy oldalsávon elhelyezkedő kis segítség azoknak, akik nem akarnak gyakran használt, gépelős-kitöltős-kattintós funkciókat naponta sokszor végigzongorázni. Ha például egy vállalati, belső információs poerálra kell mindig bejelentkeznünk és elnavigálnunk egy megadott aloldalra, ezt az egész folyamatos a jelszómegadástól az adott oldalra jutásig rögzíthetjük, hasonlóan a Wordben is megszokott módszerhez. Innentől csupán egyetlen kattintással végbemegy a folyamat, így jóval megrövidítjük a végrehajtási időt, nem is beszélve a kényelemérzet növeléséről.

Egyre többen használnak üzleti levelezésre is Gmailt - a Google e-mail szolgáltatását ráadásul már hosztolt formában, saját domain alatt is kezelhetjük, így valószínűleg tovább nő a népszerűsége a vállalatok között. Ha azonban több gmailes címűnk is van (például saját vállalati fiókunk és egy info@ cím), körülményes minden alkalommal kilogolni az egyikből és belépni a másikba, majd vissza. A Gmail manager, amellett, hogy jelzi érkező leveleinket és lehetőséget ad a Gmail megnyitása nélküli levélírásra, képes külön ki-belogolás nélkül váltogatni fiókjaink között.

Szintén a felhasználás gyorsítása és kényelmesebbé tétele a Wise Stamp Email Signature célja. A webes e-mail szolgáltatásokban általában vagy egyáltalán nincs lehetőség előre elkészített aláírás-formulák használatára, vagy csupán egyet állíthatunk be. Ez a kis kiegészítő képes több aláírást is megtervezni, kiterjedt formázási lehetőségekkel, akár kép beszúrásával. Akár azt is beállíthatjuk, hogy aláírásunkban megjelenjen legfrissebb Facebook státuszüzenetünk vagy Twitter csiripünk.

Ha már Twitter - az üzleti életben is egyre jelentősebb mikroblog tartalmai között keres a szimplán TwitterSearch nevű add-on, amely a Firefox jobb felső keresőmezőjéhez adja magát.

Hogy nézünk mi ki? | A céges weboldal népszerűsége nem csak abból adódik, ha szépen fogalmazott tartalom vagy frappáns képek fogadják a látogatót. Fontos a keresőoptimalizálás, hogy a weben kutakodó lehetséges üzletfeleink inkább a mi weblapunkat találják meg, mint a konkurenciáét.

A Foxy SEO Tool olyan szolgáltatásokat foglal egybe egy lenyíló menüben, amelyek segíthetnek a weboldalunk optimalizáltsági elemzésében és a lehetséges fejlesztésekben. Forgalomelemzés, kulcsszavak, linkek hatékonysága és egyéb segédletek egy helyen - a webhez értők számára hasznos segítség.

Ha pedig közösségi oldalakon népszerűsítjük cégünket, könnyen elveszhetünk, hiszen ezekbőlvan sok - Facebook, LinkedIn, MySpace, Twitter és a többiek. A Yoono segít egyetlen oldalsávon kezelni különböző közösségi accountjainkat, így könnyen nyomon követhetjük, hol mi történik és egy helyről küldhetünk üzeneteket bármelyik szolgáltatásra.
 

A bíróságot nehéz meghatni a ChatGPT mutogatásával

Eddig is voltak ügyek az MI-robot által összehazudott dokumentumokból, nemrég pedig kiderült, hogy a bírók a ChatGPT véleményére sem feltétlenül kíváncsiak.
 
Hirdetés

Miért szerette Bill Gates a lusta kollégákat? – A produktivitás öt új trendje az ITSM-ben

Egy konferencia, ahol a CIO-k új produktivitásjavító eszközöket és módszereket tanulhatnak. Márciusban jön a 9. META-INF Atlassian Day – nem csak Atlassian-ügyfeleknek!

Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.