Egy évek óta bejáratott modell és a mesterséges intelligenciára épülő képelemzés együttesen segíthet meghatározni, hogy a macskának fáj valamije, vagy egyszerűen csak utál minket.

Sokak szerint az élet legnehezebb kérdései közé tartozik, hogy valaki pontosan megértse, mit gondol éppen a macskája: szereti, gyűlöli, vagy éppen azért vág ilyen fejet, mert ahhoz van kedve. Erre az égető problémára próbál megoldást nyújtani a Sylvester.ai nevű, kanadai állategészségügyi vállalat új alkalmazása, amely az okostelefon kamerájának segítségével elemzi a macska arcvonásait. Az applikáció nem csak azt valósznűsíti, hogy az állatnak éppen milyen hangulata van, de segíthet azonosítani olyan apró problémákat, amelyekből később komolyabb egészségügyi gond is lehet.

A Tably app működése elvileg 100 százalékban tudományos megfigyelésekre épít, egész pontosan a Feline Grimace Scale (FGS) koncepcióra, amelyet először még 2019-ben közölt egy tanulmány formájában a Scientific Reports, és amely állítólag hasznos eszköznek tekinthető, hogy a segítségével azonosítsák és kezeljék a macskafélék fájdalmait. Mindehhez természetesen az alkalmazás mögött dolgozó mesterséges intelligenciára (gépi tanuló algoritmusra) van szükség, amelyet állítólag sikeresen tanítottak be egy nagy csomó macskás fotó alapján.

A Wired magazin ezzel kapcsolatban az FGS megalkotóját, a Montreali Egyetem egyik állatorvostudományi professzorát idézi, aki szerint a macskák arcának, szemének, fülének, bajuszának vagy fejtartásának vizsgálatával meg lehet határozni, hogy az állat érez-e valamilyen kellemetlenséget vagy fájdalmat. Az FGS ennek alapján egy tudományos szempontból is értékelhető mátrix, amelyet az állatorvosok, technológiai szakemberek vagy maguk a macskatartók is hatékonyan alkalmazhatnak a macskák vizsgálatakor.

Akár hasznos is lehet

Ezt azonban a Tably alkalmazás teszi első ízben mindenki számára elérhetővé, miután az FGS hiába volt eddig is szabadon felhasználható, annak értelmezése az átlag felhasználó számára nem volt sokkal egyszerűbb, mint ha közvetlenül a macska kifejezését vizsgálgatta volna. A Sylvester.ai ennek érdekében két technológiai céggel (AltaML, The Bar G) társult, megalkotva azt a gépi tanuló modellt, amelynek révén lehetővé vált a macskák érzéseinek mesterséges intelligenciára épülő vizsgálata.

A Table fejlesztése nemrég lépett ki a hosszú ideig tartó béta fázisból, most pedig közzé tették a teljesen működőképes, mindenki által elérhető alkalmazást. A mobil app működésének lényege, hogy a telefon kamerájával felvételt készít a macskáról, azt feltölti a Tably szervereire, az alkalmazás feltérképezi és elemzi a macska arckifejezését az FGS segítségével, majd az eredményt beolvassa a felhasználónak. Ettől persze nem mindig várhatunk egészen konkrét eredményeket: az app megállapíthatja például, hogy amacska éppen elégedetlen, de emellett arra is figyelmeztet, hogy az elégedetlenségének számtalan oka lehet.

Az applikációról szólva a beszámolók szakértőket is idéznek, akik úgy látják, hogy hasznos lehet a macskák kifejezését vizsgáló, mintafelismerő applikáció, de ehhez azt is hozzáteszik, hogy az állatok egész testét érdemes vizsgálni, ha a hangulatukra vagyunk kíváncsiak. Az aggódó vagy ijedt macskák például nagyon szorosan és feszülten tartják a farkukat. Emellett a diagnózis felállításában más tényezőkre is tekintettel kell lenni, amelyeket nem lehet a telefonnal rögzíteni: ilyen mondjuk az állatok táplálkozása, alvása, széklete vagy más szokásaik alakulása.

Konzumer tech

A szankciók ellenére képes csipgyártását fejleszteni a Huawei

Sajtóértesülések szerint a kevésbé fejlett technológiát igénylő kamerás megfigyelő rendszerek piacára újult erővel tért vissza a kínai óriás csipgyártó részlege.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.