Az USA-ban és az Egyesült Királyságban már mindenki használhatja a Skype webes változatát, amely a teljes alkalmazás letöltése nélkül, böngészőből működik.

Miután a Microsoft négy évvel ezelőtt több rivális érdeklődő elől elhalászta a Skype azonnali üzenetküldőt, a cég fokozatosan terjeszti ki a rendszer mind házon belül (akár saját gyermekei feláldozásával), mind pedig globálisan. Ennek a folyamatnak a részeként a múlt ősszel meghirdetett Skype for Web szolgáltatás immár az USA-ban és az Egyesült Királyság területén is elérhetővé vált.

Letölteni sem kell (de)

A Microsoft tavaly novemberben hozta nyilvánosságra szándékát egy olyan weboldal létrehozására, amelyen keresztül a felhasználók úgy is tudják használni a Skype-ot, hogy az adott gépen nincs telepítve a dedikált alkalmazás. Az első, zárt tesztelési fázist követően most már a fent említett két régióban szabadon elérhető a webes változat. Természetesen a szolgáltatás itt nem fog megállni, és a későbbiekben további országok csatlakoznak majd az úttörőkhöz.

A Skype for Web koncepciója szerint a felhasználók így olyan gépeken is tudják majd telefonálásra, üzenetküldésre és egyéb feladatokra használni a rendszert, amelyeken nincs előre telepítve a program. Például nyilvános gépeken, vagy olyanokon, amelyeken az installálás rendszerszinten tiltott művelet. Jelenleg azonban némileg belerondít a képbe az a tény, hogy ugyan az alkalmazást valóban nem kell telepíteni, de egy plug-in letöltése így is szükséges ahhoz, ha a böngészőben akarunk Skype-ot használni. A mérnökök ezt a kis szépséghibát november óta igyekeznek eltűntetni, egyelőre sikertelenül.

Az mindenesetre egyértelmű, hogy a Microsoft mindent megtesz a megoldás népszerűsítésére, és a lehető legszélesebb réteg elérésére. Maga a böngészős csevegés nem feltétlenül hatalmas lépés, de ha hozzátesszük, hogy a Skype már Windowson, Macen, Linuxon, iOS-en, Androidon, az Xbox One konzolon, sőt bizonyos okostévéken is használható, egészen szép lefedettséget kapunk.

Tolmácsot kérek!

Hogy mennyire fontos termékké vált a Microsoft portfóliójában az üzenetküldő, arra jó példa a másik, ugyancsak most bejelentett fejlesztés. Az egy éve bemutatott Skype Translator ugyanis nyár végén integrálódhat a windowsos asztali alkalmazásba. A korábban meghívásos rendszerben, majd szabadon kipróbálható, közel valós idejű tolmács így már azok számára is rendelkezésre fog állni, akik nem vették a fáradságot, hogy az előzetes verzióval kísérletezzenek.

A kezdetben angolul és németül beszélő, illetve 40 nyelven írásban fordító alkalmazás immár spanyolul, olaszul és mandarin nyelven is elboldogul szóban (érdekes módon a tavalyi demóban használt német nyelv viszont hiányzik a friss felsorolásból), az írott repertoárja pedig ötvenre bővült. Utóbbiak között pedig a magyar is ott szerepel. Aki nem tud várni a hivatalos "beépülésre", az az előzetes verziót akár most is letöltheti.

Közösség & HR

27 ezer nem csupán gombócból, de kormányzati appból is sok

Indonézia elnökének elege lett abból, hogy az országos, regionális és helyi szervezetek, hatóságok nyakló nélkül fejlesztik a különböző, egymást sokszor átfedő alkalmazásokat.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.