Újabb fordulatot vett a roamingdíjak eltörlését célzó, hosszú évek óta tartó folyamat.

Az Európai Unió tagállamai között folytatott telefonhívások és a külföldi mobilnetezés extra költségeit az Európai Parlament hosszú évek munkájával majdnem teljesen felszámolta. Azért csak majdnem, mert az utolsó pillanatban a miniszterelnököket és az EB elnökét tömörítő Tanács nemcsak megfúrta a javaslatot, hanem jelezte, 2018-ig nem is kíván hallani az esetleges továbblépésről.

Kompromisszum született

A távközlési vállalatok igen hatékony lobbiját követően úgy tűnt, hogy sokáig együtt kell még élnünk az országok közötti kommunikációt terhelő, egyébként a régebbi szintekhez képest jelentősen csökkentett plusz terhekkel. Ma hajnalra azonban ismét változott egy kicsit a helyzet. Az MTI beszámolója szerint 12 órán át tartó maratoni tárgyalás után megszületett a megállapodás Brüsszelben az EU soros lett elnöksége és az Európai Parlament között arról, hogy az Európai Unióban eltörlik a roamingdíjakat, mégpedig 2017. június 15-től.

Tehát a korábban tervezett idei karácsonyhoz képest másfél év múlva jöhet el az extra költségektől mentes barangolás korszaka. Ám még mindig vannak bizonytalansági tényezők, hiszen az alkuhoz még a tagállamoknak is hozzá kell járulniuk. És ugye pont a tagállamok miniszterelnökei voltak azok, akik idén egy huszárvágással leállították a folyamatot.

Van még egy figyelemre érdemes apróbetűs rész is. A 2017-es eltörlés a kompromisszum értelmében annyiban nem lesz teljes és feltétlen, hogy az uniós tagországok közötti mobil távközlési szolgáltatást nyújtó vállalkozásoknak megmarad a joguk az úgynevezett "tisztességes felhasználási irányelvek" alkalmazására, amelyek alapján továbbra is díjkötelezettséggel sújtható a "visszaélésszerű barangolás". Az olyan mobilhasználat, amelyet nem a mobilkészüléket regisztráló tagországban folytatnak, akkor nem minősül visszaélésszerűnek, ha "időnkénti utazáshoz" kapcsolódik.

Addig is folytatódik az árcsökkentés

A fentiek alapján most már nagyobb biztonsággal ki lehet jelenteni, hogy ugyan nem idén év végétől, de másfél év múlva élvezhetjük a felár nélküli romaingolást. Ráadásul a megállapodásnak köszönhetően a korábbi években megkezdett hatósági árcsökkentés is folytatódhat az átmeneti időszakban. Jövő április 30-án újabb díjcsökkentést hajtanak végre, akkortól telefonálás esetén legfeljebb percenként 5 eurócentet, sms-küldésnél 2 centet, illetve minden megabájt adatforgalom után 5 centet lehet majd maximálisan felszámolni a távközlési szolgáltatóknak.

Közösség & HR

Nadella: minden eszközbe szeretnénk bevinni a Copilotot

A szeptember 26-án érkező frissítéssel minden Windows 11-nek része lesz a Copilot, jelentette be tegnap a Microsoft New Yorkban.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.