A Facebook, a Google, a Microsoft, a Twitter vagy a TikTok is aláírta azt a magatartási szabályzatot, amelyet az Ausztráliában működő digitális szolgáltatók ágazati szövetsége dolgozott ki.

A Digital Industry Group (röviden DIGI) az Ausztráliában működő digitális vállalkozásokat összefogó, non-profit ágazati szövetség, melynek tagjai az iparág legnagyobb szolgáltatói az internetes kereséstől a kommunikációs platformokig. A szervezet célja saját meghatározása szerint az online szolgáltatások társadalmi és gazdasági előnyeinek bemutatása lenne helyi és globális viszonylatban is, hasznos és jótékony hatású eszközöket biztosítva az üzleti és a közösségi tevékenységek támogatására.

Ennél valamivel értelmezhetőbb a DIGI célkitűzéseiről szóló nyilatkozat másik fontos eleme, ami a kiegyensúlyozott és a józan belátáshoz igazodó megközeltést erősítené az online világ szabályozási politikájának alakulásában, ehhez pedig érdemi együttműködést alakítana ki a piaci szereplők, a felhasználók és a kormányzati oldal bevonásával. Ennek a törekvésnek a legújabb eredménye egy olyan magatartási szabályzat kidolgozása, ami a dezinformáció kezeléséhez jelentene majd útbaigazítást az online szolgáltatóknak.

Az ausztrál kormány még 2019 decemberében kérte fel az iparág képviselőit a szabályzat megalkotására, összhangban azzal a nagyobb szabású programmal, ami a digitális gazdaság újkori kihívásaira adott válaszokat és a szükséges szabályozási elemek implemetációjáról szóló útitervet is magában foglalta. Az üzleti oldalon a DIGI vállalta a tervezet összeállítását, a február végén kiadott, Australian Code of Practice on Disinformation and Misinformation című dokumentum vállalásaihoz pedig a DIGI tagjain (Google, Facebook, Twitter stb.) már a Microsoft vagy a TikTok is csatlakozott.

Jövőre azt is megnézik, hogy mire jutottak

Azon túl, hogy a magatartási szabályzat az emberi jogok egyetemes nyilatkozatának mindenkori figyelembe vételére szólít fel a hamis vagy szándékosan félrevezető hírek és megnyilatkozások kezelésében, emellett különféle alapelveket fogalmaz meg a szolgáltatók működéséhez. Az első mindjárt a véleménynyilvánítás szabadságának biztosításáról szól, kiemelve, hogy az aláírók nem engednek a kormányzatok vagy más szervezetek részéről érkező kényszernek a tartalmak eltávolítására, amennyiben azok a tartalom állítólagos valótlanságára épülnek, de máskülönben nem hivatkoznak konkrét törvénysértésre.

A részletesen meghatározott célok és előirányzott gyakorlatok kapcsán érdemes kiemelni a felhasználók személyes adatainak védelmét is, amennyiben az ajánlások egyértelműen megfogalmazzák, hogy a dezinformáció terjesztése elleni fellépés soha nem járhat a felhasználók magánéletének és a személyes adataik védelméről szóló szabályok megsértésével. Ez a mostani nyilatkozatban értelemszerűen az ausztrál piacra vonatkozik, azonban a csatlakozó technológiai multik nyilván más régiókban is készek lesznek adaptálni a saját maguk által meghatározott eljárásokat.

A DIGI azt is egyértelművé teszi, hogy a szabályzat alkalmazása nem járhat más, a félretájékoztatás ellen hasonló céllal fellépő kezdeményezések sérelmével. Ehhez kapcsolódik a felhasználók kimerítő tájékoztatása és a tudatos döntések lehetőségének megteremtése, a független kutatómunka támogatása és a szolgáltatók saját szabályzatainak és gyakorlatainak összehangolása a hirdetések elhelyezésével kapcsolatban, az ajánlások azonban nem vonatkoznak például a privát üzenetküldő és levelező szolgáltatásokra vagy a vállalati megoldásokra.

A politikai hirdetésekre a DIGI anyaga külön is kitér. Ezek a magatartási szabályzat értelmében nem minősülnek dezinformációnak, a csatlakozók viszont vállalták, hogy olyan új rendszereket fejlesztenek ki és alkalmaznak, amelyek a jelenleginél sokkalátláthatóbbá teszik a digitális platformokon megjelenő politikai reklámot, és abban is megállapodtak, hogy más hirdetésekkel sem célozzák majd politikai hovatartozásásuk szerint a felhasználókat.

Az aláíróknak elvileg hat hónap áll a rendelkezésükre, hogy mindezzel kapcsolatban felállítsák a megfelelő panaszkezelési eljárásaikat, a szabályzatot pedig legközelebb 12 hónap múlva fogják közösen felülvizsgálni.

Közösség & HR

Bóják állnak az autonóm vezetés útjába

A Waymo éles körülmények között dolgozó autójának nehéz napja volt. Az önvezető rendszer képtelen volt kezelni a sávterelő bóják jelentette "extrém" forgalmi helyzetet.
 
A Dell szerverportfóliója nem csak a hagyományos Intel-fronton erősödött, hanem az AMD jelentős újításait is felvonultatja.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT-infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.