Mintha nem is lett volna a márciusi adatvédelmi botrány. Egyes szakértők szerint azonban az ügy még nincs lefutva.

Úgy ömlik a pénz a Facebookhoz, mintha meg sem történt volna a Cambridge Analytica-botrány. Pedig több hirdető szinte azonnal bejelentette, hogy felfüggeszti hirdetésit a közösségi oldalon. Persze gyorsan hozzá is tehetjük, hogy az erkölcsi megfontolásoknál általában erősebbek az üzletiek. És a 2,2 milliárd aktív felhasználó elég súlyos érv, hogy elnyomja a vállalatvezetők személyes adatokkal való visszaélés miatt érzett esetleges aggályait. (Persze megközelíthető az egész onnan is, hogy miért ők aggódjanak amiatt a milliárdnyi felhasználó miatt, akiknek többsége bele sem gondol abba, mit húz magára azzal, hogy ország-világ elé tárja életét csupán azért, mert az menőnek tűnik.)

Minden eddiginél többet kasszíroztak

Volt mire büszkének lennie Mark Zuckerbergnek a pénzügyi eredmények ismertetésekor. Az év első három hónapjában a bevétel megközelítette a 12 milliárd dollárt vállalat első negyedévben. Ez 49 százalékkal több pénz, mint amint az előző évben besöpörtek, akkor 8 milliárd volt a bevétel. A nettó profit még durvábban nőtt: míg tavaly épp csak meghaladta a 3 milliárd dollárt, most paraszthajszállal lett kevesebb 5 milliárdnál, ami 63 százalékos növekedés.

A 2,2 milliárd facebookozó hatékony önkéntesnek bizonyult, mivel az oldal bevételeinek 98,6 százalékát nekik köszönhetik Zuckerbergék, így ebben is hasonló növekedést produkált a Facebook, mint a teljes bevételben. Az idei első három hónap hirdetési bevétele 11,8 milliárd dollár lett szemben a tavalyi 8 milliárddal.

A bevételek eszközök szerinti megosztása mutatja, hogy a Facebook-használatban egyre inkább egyeduralkodó válik a mobil. A reklámbevétel már 91 százalékát a mobil eszközökön realizálták (ennek már tavaly is magas volt az aránya: 85 százalék).

A föld lakóinak harmadát behálózták

A felhasználói tábor is nő. Jelenleg 2,2 milliárd havonta legalább egyszer aktív felhasználót számolt össze az oldal. A naponta aktívak száma pedig közel 1,5 milliárd. Mindkét tábor 13 százalékkal nőtt egy év alatt. Ez azt jelenti, hogy a Föld lakosságának 30 százaléka havonta legalább egyszer, 19 százaléka pedig napi rendszerességgel használja a közösségi oldalt. Az arányok még durvábbak, ha nem vesszük figyelembe Kína 1,4 milliárdhoz közelítő népességét, tekintve, hogy az országban a Facebook pozíciói meglehetősen gyengék az ottani szabályozási környezet miatt: a facebookozók aránya egyből 35 (havi használók), illetve 23 százalékra (napi használók) kúszik fel.

 
Facebook Daily Active Users
Infogram


De hiába a magas használati arány, még, mindig vannak meghódítandó területek, és még mindig meglehetősen dinamikusan képes a felhasználói bázisát növelni az oldal, ha lassul is a bővülés. A tavalyi első negyedévhez képest 13 százalékkal nőtt a naponta aktív felhasználók száma.

Javult a kihozatal, de emelkednek a költségek is

A negyedévben minden egyes felhasználójából 5,53 dollár bevételre tett szert a Facebook, ez magasabb, mint az elemzők várták (5,35 dollár), és 31 százalékkal magasabb, mint egy éve (4,23 dollár). Az amerikai felhasználók hatékonyabbak: 23,6 dollárt termeltek, az európaiak viszont már csak 8,12 dollárt. Ázsiai és a Csendes-óceán térsége pedig 2,46 dollárt.

 
Facebook Average Revenue per User 2017
Infogram


Ahogy a kongresszusi meghallgatáson, a konferenciahíváson is nagyon fogadkozott Zuckerberg, hogy rendet vágnak az adatvédelmi anomáliákban, fellépnek a gyűlöletbeszéd, az álhírek és úgy általában a világ gonoszsága ellen.

Ami viszont a befektetőket jobban érdekelhette, arról David Wehner pénzügyi igazgatót beszélt. Egyrészt arról, hogy lassulhat az év folyamán a bevételek növekedése, ráadásul számolni kell a kiadások növekedésével is. A pénzügyi igazgató 50-60 százalékos növekedést sem tart elképzelhetetlennek, sokba kerülnek ugyanis a biztonsági beruházások, a tartalomszűrés és a hosszú távú innovációs beruházások is egyre több pénzt visznek.

Wehner arról is beszélt, hogy az európai adatvédelmi törvény, a GDPR komoly kihívást jelent majd a cégnek, éppen ezért kontinensünkön eleve a felhasználók számának stagnálásával számolnak, sőt akár csökkenés is elképzelhető. Ez pedig a bevételekre is hatással lehet majd.

Egyes szakértők is hasonló jövőt rajzolnak a közösségi oldalnak, mint a pénzügyi igazgató: ők a botrány késleltetett hatásával számolnak, mivel a botrány és Zuckerberg kongresszusi meghallgatása is a negyedév végére esett.

Közösség & HR

Természetes regenerációt hozott az agy-gép interfész

Egy svájci kutatóközpontban szó szerint és átvitt értelemben is hatalmas lépést tett egy csigolyasérülés miatt lebénult páciens.
 
Hirdetés

Felhőköltségek optimalizálása a EURO ONE Számítástechnikai Zrt.-vel

Hogyan lehet költségoldalon megteremteni az egyensúlyt a különböző felhős konstrukciók között?

Az on-premise, cloud és hibrid rendszerek között egyértelmű győztest hirdetni nem lehet, de érdemes végig venni azokat a szempontokat, amik meghatározzák, milyen kiadásokkal kell számolni.

a melléklet támogatója az Euro One

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.