Az SAP új felhős platformja segít összegyűjteni, feldolgozni és elemezni az IoT szenzorokból érkező adatok nagy tömegét az üzleti adatokkal együtt.

Májusban egy konferencián már beharangozták, hogy az SAP hamarosan olyan univerzális vállalati felhőszolgáltatást indít, amely az IoT (Internet of Things) szenzorokból érkező és a vállalatirányítási rendszerben lévő üzleti adatok egyesített kezelését teszi lehetővé a gépi tanulás, a big data, az analitika eszköztárát is segítségül hívva. A platform a gyártási, logisztikai és vagyongazdálkodási folyamatokat is képes lesz egyesíteni.

Sok adat – sok probléma

Július 11-én a vállalat Frankfurtban jelentette be SAP Leonardo digitális innovációs rendszert, melynek központi eleme a Leonardo IoT Bridge. Az eszközt az SAP konfigurálható szerepalapú irányító központként határozza meg. A legfontosabb tulajdonágaként azt emelik ki, hogy az operatív vezetés képes segítségével a váratlan és nem tervezett események valós idejű azonosítására. Ezeknek az eseményeknek a kezeléséhez döntéstámogatást is ad, az egyes releváns tényezők (kereskedelmi informácik, SLA-k, költségek stb.) kontextusban történő kezelésével.

De mi itt az újdonság? Eddig is voltak olyan rendszerek, amelyek a vállalati folyamatokat – legyen az gyártás, szállítmányozás, kereskedelem stb. – felügyelte, előrejelzett például meghibásodásokat egy gyártósoron, jelezte, ha elakadt a kamion, szavatossága lejártához közelít egy termék. De mit lehet kezdeni azzal, hogy tudjuk, meg fog hibásodni egy gyártóeszköz, ha nem tudjuk, hogy van-e raktáron olyan alkatrész, amivel meg is lehet javítani?

Ezt a képletet a Leonardo IoT Bridge esetében tetszőlegesen lehet bonyolítani, hiszen nem elég, ha van pótalkatrész, kell tudni azt is, hogy mennyi idő a helyszínre szállítani, beszerelni, valamint azt is, hogy rendelkezésre áll-e olyan alkalmazott, aki a javítást el is tudja végezni. A rendszer közben a költségeket is kiszámítja, átprogramozza a további termelést, valamint ahhoz kapcsolódóan a szállítási láncot stb. Gyakorlatilag minden ilyen változást végigvisz a teljes értékláncon.

Tehát a Leonardo lényegében úgy integrálja a meglévő alkalmazásokat, hogy azok ezáltal intelligensebbé válnak.

Iparághoz konfigurálható

Az SAP azt ígéri, hogy a rendszer rugalmasan konfigurálható iparági igényekhez. Ehhez a cég szállít kész forgatókönyveket is, de mivel a rendszer nyílt, ezért a testreszabásban az ügyfelek nagy szabadságot kapnak.

Az új platform része egy end-to-end követő, monitorozó és riporting rendszer (SAP Global Track and Trace), egy számítási kapacitást, tárolást és az üzleti szemantikát a felhőből biztosító szoftver (Leonardo IoT Edge), egy felhős gyártási teljesítménymenedzsment megoldás (SAP Digital Manufacturing Insights), valamint egy felhőalapú mobil app a vagyonkezelés menedzseléséhez (SAP Asset Manager), beleértve a leltárt, a karbantartást és a vagyonbiztonságot is.

Az SAP felhőszolgáltatásainak intelligensebbé tételéhez egy sor stratégiai partnerségeit is kötött. Tavaly ősszel a Bosch-sal elsősorban a gyártási és logisztikai folyamatok támogatására, idén tavasszal pedig az IBM-mel lépett szorosabb szövetségre, az SAP Ariba és a Watson strukturálatlan adatelemzési képességeinek egyesítésére. Márciusban pedig a Google-lel állapodott meg egyrészt arról, hogy első lépésként az SAP HANA Express Edition elérhető lesz a Google Cloud Platformon, mésrészt hogy az SAP-fejlesztők is hozzéférhetnek a Google gépi tanulási megoldásaihoz (szöveg-, kép-, beszédfelismerés).

A kínaiak optimisták, a világ nagy része gyanúsan méregeti a digitalizációt

Egy frissen közzétett globális felmérés rávilágít, hogy a technológiai fejlődés önmagában nem sokra vezet, ha az emberek bizalmatlanok, és nem is részesülnek széles körben annak előnyeiből.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.